Förra veckan fick vi träna på att sätta avlastande ventrikelsond på varandra. Ventrikelsond är alltså en slang som sätts till magen för att hjälpa med nutrition (matning). Slangen sätts genom ena näsborren, ner genom matstrupen till magsäcken och sitter där antingen hela vårdtiden, vid behov eller ännu längre.
Detta var otroligt obehagligt och är inte säker på om jag skulle klara av det en andra gång, alltså att få sonden! Att sätta den var inga problem men att vara ”patienten” var inte kul alls!
Först fick vi såklart träna på en docka (en gång vardera) men sedan var det tester på varandra för att det ska vara så verkligt som det går.

Bilden med slangen är den slang vi använde på varandra.. den är egentligen anpassad för små barn, 1-2år. (Tack och lov!!)

Vecka 9-11 kommer jag att vara på VFU (många inlägg kommer då) jag blev dock placerad i Sorsele (ca 5h från Umeå) så jag måste bo på vandrarhem dessa veckor :/
Ganska spännande men lite trist eftersom jag samtidigt fyller år under vecka 10. Men får helt enkelt göra det bästa av situationen :)
Skriver mer om den kommande VFUn nästa vecka!

Bye! :D

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Hello!

Igår gjorde vi de moment som detta inlägg heter :) Vi började med att tvätta och lägga om sår, vilket var väldigt intressant och inte alls invecklat enligt mig. Vi pratade och behandlade (i teorin) infekterade och rena sår vilket har olika metoder som man måste kunna. Även veta skillnaden mellan venös insufficiens och arteriell insufficiens och hur man behandlar dem.

Venös insufficiens behandlas med kompressioner medan om arteriell insufficiens behandlas med kompressioner kan skadorna bli stora exempelvis nekros (cellväv dör och kan leda till bortfall av ex. tår)


Sedan fick vi träna på att plocka bort suturer, alltså stygn. Vilket jag först inte trodde var något speciellt alls, men man måste tänka på några viktiga saker. Så som att man inte får klippa suturen så att tråd som varit utanför kroppen dras genom huden. Pga att bakterier som sitter på stygnens utsida kan dras in i huden. Vilket kan leda till större sår eller infektioner.

​​

Nästa spännande moment är sond och dränage vilket kommer bli spännande!

Bye :)​

Likes

Comments

Hej! Just nu sitter jag och väntar på bussen tillbaka hem till mitt kära Norrbotten och fick en idé om att skriva om de mer roliga dagarna vi har på sjuksköterskeutbildningen här i Umeå.

Idag har vi för första gången gett injektioner både subkutant och intramuskulärt. Vilket jag tyckte var otroligt spännande men samtidigt lite läskigt att själv bli stucken. Subkutana injektioner menas med att läkemedlet injiceras i fettvävnaden och de intramuskulära injektioner injiceras i muskelvävnaden.

Den subkutana injektionen fick jag i magen och den intramuskulära i ventrogluteala området (Vid höften). Vi använde såklart natriumklorid ;)

Jag går just nu termin 2 vilket betyder att jag redan fått lära mig att ta venprov och HLR den första terminen. Denna termin kommer praktiska färdigheter att vara i fokus. Redan vecka 9 kommer vi att fara ut på en 3 veckors praktik på ett äldreboende någonstans i Västerbotten. Spännande. Men det får jag skriva mer om då den tiden är här

Vi ses!

Likes

Comments