Vi giver ikke mad mere

Graviditet

Da Bøffen var 4 måneder gammel begyndte vi at give ham risgrød. Vi madede ham med en ske og fra første skefuld elskede han mad. Alt mad er han vild med. Vi er endnu ikke stødt på det han ikke kan lide - måske lige med undtagelse af citron. Onde forældre!

Da risgrøden var afprøvet, anbefalede vores sundhedsplejerske grøntsagsmos. Blendede grøntsager, der mest af alt ligner noget ingen i hele verden har lyst til at spise. Jeg væmmes lidt ved konsistensen.

Mos var også et hit, og det blev vi rådet til at give én gang hver dag. Helst på samme tidspunkt hver dag. Så vi måtte i gang med at koge grøntsager og blende. Vi lavede tit så vi havde noget på køl eller til fryseren. Vi fik bare aldrig givet ham det. Det fungerede slet ikke for os. Det fungerede fint for Bøffen, men overhovedet ikke for os.

Der skulle pludselig planlægges et tidspunkt hvor Bøffen skulle fodres, og der skulle købes ind til det, så vi havde noget at blende. Mosen skulle laves, og det var svært at overskue hvornår og hvad der skulle serveres. Vi sad heller aldrig sammen og spiste. Tit sad Bøffen bare og så på når vi spiste, og når det så var hans tur til at få mad, sad vi og så på ham.

Kort sagt fungerede det ikke i vores dagligdag, at made ham med mos eller grød på ske.

Så vi besluttede os at læse lidt om det der hedder Baby Led Weaning (BLW), i bogen "Jeg kan godt selv". Vi kunne meget hurtigt mærke, at den måde at tilbyde mad på, er den helt rigtige for os.

BLW handler i sin enkelthed om at alle i familien spiser sammen til måltiderne, alle er med ved bordet, og alle får det samme serveret. Også baby.

Man starter ved 6 måneders alderen, da baby skal kunne holde hovedet og sidde mere eller mindre selv. Børn sluger ikke bare alting de får i munden, og hvis det skulle ske at maden kommer lidt for langt ind, er de udstyret med en instinktiv brækrefleks. Der er altså ikke stor risiko for at der kommer noget galt i halsen, og i starten er det faktisk meget små mængder, af den mad de har i munden, der kommer ned i maven. I stedet spytter de det bare ud igen, når de har smagt, suttet og sanset det. Der er meget få ting man ikke må give sin baby, så det er stort set kun fantasien der sætter grænser.

En anden vigtig "regel" ved BLW, er at barnet skal spise selv. Der er altså ingen madning med ske. Ved at barnet rører og sanser maden, giver det dem en helt anden oplevelse af mad og smag.

På fredag er Bøffen 6 måneder, og vi glæder os helt vildt til vores første måltid sammen, alle tre ved bordet, mens vi spiser det samme. Indtil videre har han klaret sig godt på modermælk og ligger stadig over kurven på vægtskalaen. Skulle det ske at han kommer langt under den, så genovervejer vi selvfølgelig BLW. Fra på fredag af bliver det dog en del af vores hverdag - og jeg er sikker på det bliver en fest! En beskidt fest, med masser af svineri. 😄

  • Graviditet
  • 967 visninger
  • Near Vesterbro, København

Synes godt om

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229

Få besked om nye indlæg på email