Jeg har født før, så jeg kan vel bare gøre det igen?

Da jeg blev gravid med Ærten gik det langsomt op for mig, at det jo betyder at jeg skal føde igen.

Sidste fødsel sidder stadig dybt i mig - især på selvtilliden. Ikke fordi den ikke blev som forventet - for jeg havde ærligt talt ingen forventninger - udover at jeg forventede at jeg kunne føde mit eget barn. Det var dog ikke den følelse jeg lå tilbage med, efter fødslen. Faktisk var jeg dybt ulykkelig over at jeg følte at jeg ikke havde født selv - selvom han jo kom ud af mig. Det krævede nærmest alle former for hjælp, og akut kejsersnit var på tale tre gange(!). Heldigvis kom han ud med lidt (sugekop) vold, og hele den 26-timers lange fødsel kan du læse om her.

Fødselsforberedelse

Før første fødsel blev vi tilbudt fødselsforberedelse igennem hospitalet. Det strakte sig over fire gange, hvor vi skulle møde op sammen med 6-8 andre par og gennemgå et tema for dagen. Det var ganske hyggeligt, og der var nogle sjove øvelser - men meget klogere end jeg blev af at google mig til en fødsels faser, smertelindring, bristninger osv. det blev jeg ikke.

Så da jeg, et par måneder inde i nuværende graviditet med Ærten, havde indset at jeg jo skal igennem endnu en fødsel - tænkte jeg at jeg denne gang har brug for noget mere dybdegående. Ikke mindst havde jeg brug for at bearbejde forrige fødsel, så jeg ikke går ind til den næste med tvivl på mig selv og min evne til at føde.

Smertefri Fødsel

I min første graviditet forelskede jeg mig lidt i Smertefri Fødsel-konceptet, om at finde sin indre styrke frem, og se veernes smerte som noget der giver styrke og magt. Vejrtrækningsmetoden, Smertefri Fødsel også er meget kendt for, lyder også som om det har en positiv virkning på fødslens veer og smerter. Det kræver dog sit at træne sig op til at udøve metoden i praksis. Jeg fik at vide under første fødsel, at hvis ikke jeg havde trænet vejrtrækningen lige siden starten af min graviditet, så kunne det ende ud i hyperventilation, i stedet for smertelindring. Så Smertefri Fødsel er ikke min ting - det kræver nemlig meget selvdiciplin allerede tidligt i graviditeten, hvis jeg skulle have nået at mestre vejrtræningen. At trække vejret er nemlig langt fra min stærke side ;-)


Privat fødselsforberedelse: Klar, Parat, Fødsel!

I stedet tænkte jeg bare helt lavpraktisk: jeg skal finde en der kan snakke med mig og rådgive mig om næste fødsel, på baggrund af mine erfaringer fra tidligere. Derudover er min opfattelse, at de der praktiserer fødselsforberedelse (typisk jordemødre) har gjort sig en del mere viden indenfor de tanker gravide kvinder har inden fødsel, samt nogle andre tilgange til forskellige områder af fødslen, end de der bliver sat på tjansen "fødselsforberedelse" af hospitalerne.

Der er alt lige fra kurser på hold, der går mere i dybden med vejrtrækning og indre mantraer, til doulaer der kan være med under hele graviditeten, deltage i fødslen som fødselshjælper, samt bagefter. Men alt det rækker min SU altså ikke til - da det typisk koster imellem 2000-12000+ kr. for de to nævnte eksempler her. Jeg ved godt det måske kan svare sig at investere, da en. fødsel er noget man altid vil huske, og som man ikke kan gøre om - men så tænker jeg nok alligevel at jeg nok skal klare det, uden at tage et banklån for at komme igennem fødslen...

Derfor droppede jeg hurtigt doula og avanceret fødselsforberedelse - selvom min indre ro og vejrtrækning helt sikkert ville have haft godt af det. Men(!) der måtte være en plan c, et sted derude...

Så efter at have brugt tid henover efteråret, på at undersøge markedet for andre former for fødselsforberedelse, faldt jeg tilfældigvis over en sød jordemoders Intagramprofil: Klar, Parat, Fødsel!

Christina der står bag Klar, Parat, Fødsel! tilbyder fødselsforberedelse og ammehjælp i Københavnsområdet.

Jeg skrev umiddelbart hurtigt til Christina, efter jeg faldt over hende på Instagram, da jeg tænkte at det ikke kunne skade noget at prøve at høre hende, hvad hun kunne tilbyde mig ift. til mine behov, her ved anden fødsel. Jeg kunne dog ikke selv definere hvad mine behov helt præcist var, da jeg jo egentlig bare havde i tankerne at en eller anden form for forberedelse til næste fødsel, var nødvendigt.

Christina foreslog at hun ville komme hjem til mig for at:

  • Tale om sidste forløb, og hvad der kan gøres for at det bliver bedre næste gang.
  • Give tips til afspænding, rebozo og akupressur.
  • Svare på spørgsmål og give mig information om det jeg har brug for.
  • Samt at udforme en potentielt ønskeliste til fødslen.


Det lød alt sammen godt i mine ører, og det var lige det jeg eftersøgte, uden helt selv at vide det: en der er ekspert på fødsler, og som kan lytte og forstå min tidligere fødsel og de følelser jeg sad tilbage med bagefter.

Derudover har jeg altid været lidt nysgerrig på det dersens rebozo - og hvad det egentlig gør godt for. Så nu kan Fotografen lige rebozo'e min tunge hvalkrop, og sørge for at baby står rigtigt i bækkenet... forhåbentligt!
Spørgsmål havde jeg også rigeligt af til Christina. Jeg vil jo gerne suge alt den viden jeg kan, til mig - og jeg blev helt sikkert også klogere, selvom jeg googlede internettet tyndt før min første fødsel....
Det der med ønskeliste, det tror jeg aldrig helt jeg bliver fan af - for vi gravide får tudet ørene fulde af reprimander om at fødsler aldrig bliver som man forventer - så jeg lader bare være at forvente noget. Jeg vil dog gerne have nogle nedskrevne punkter med til min næste fødsel, som er vigtige for mig at der er fokus på. Alt det skriver jeg selvfølgelig mere om, i et andet indlæg. Helt bearbejdet forrige - og forberedt næste - fødsel, det har jeg ikke helt fået gjort endnu.... men jeg er sikker på at det nok skal gå bedre næste gang, end den første fødsel gjorde!

Er du interesseret i at høre mere om Christina og det hun kan tilbyde af fødselsforberedelse og ammehjælp, så kig forbi hendes website: Klar, Parat, Fødsel!

  • 536 visninger

Synes godt om

Kommentarer

Anne Sofie Kjeller Larsen
Anne Sofie Kjeller Larsen,
Flot mave, tankerne er genkendelige 😊 Held og lykke med det hele. madfilosofie.dk
Rikke
Rikke,
Det lyder spændende med privat fødselsdaforberedelse.
Jeg brugte selv nogle af teknikker fra Smertefri fødsel - udfra bogen. Og selvom jeg ikke allerede begyndte i starten af graviditeten, hjalp det mig meget 😊
Men Held & Lykke
comewhatmaydk
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229

    Få besked om nye indlæg på email