Det vidste jeg ikke om ... nyfødte

Lister, Baby

Det er efterhånden ved at være noget tid siden at Bøffen var nyfødt.

Når jeg ser en nyfødt kan jeg dog ikke lade være at tænke på den lille alien-bøf vi havde i starten. Et lille skrøbeligt menneske, der skelede og kun kunne ligge sammenkrummet og lave tilfældige, ukontrollerede bevægelser.

Baby-bøf var sgu' en sød skabning. Snart har vi en drenge-bøf, og han er faktisk også ret sød. Han kan i hvert fald en masse ting efterhånden, og er langt fra spæd mere.

Nu har jeg tænkt mig at huske tilbage, til tiden hvor Bøffen endnu var lille og uskyldig - og faktisk knapt nok forstod at han var kommet til verden:

Spædbørn er slet ikke så skrøbelige som man tror
Spædbørn kan som sagt ikke rigtig noget som helst, hvilket betyder at de skal støttes under hovedet når man bærer dem, og passe på deres lille krop. Det betyder dog ikke at de går i stykker. Faktisk er jeg ret sikker på at de kan holde til en del (bare tag Lille Jørn som eksempel), så længe man bare viser omtanke og behandler barnet ordentligt. Det jeg vil sige er bare at man ikke skal være rædselsslagen for om man nu holder babyen ordentligt, for det kan du lynhurtigt mærke om du gør. Det du skal være mest bange for er faktisk barnets mor, for det er typisk hende der ikke stoler på at du ved hvad du gør. Hønemor, du ved. Pas på dem! Men stol på dig selv. Hvis det er dit eget barn så bare følg dit instinkt, jeg er sikker på det ved hvad og hvordan det hele skal gøres.

Nyfødtes lort er sort - det er mega cool!
Jeg havde vist nok læst det, før jeg fødte, men jeg havde nok også glemt det igen. Lige når et barn er blevet født skider de sort lort i op til en uge. SORT! Som kul. Så sejt altså. Jeg savner det stadig af og til. Sort er sgu' bare lidt federe end lortebrun. Gi' mig lige ret her!

Grunden til at deres lort er sort, er fordi der har været afføringen i barnets tarme, under graviditeten. Det kaldes meconium og består af afsondringer fra tarmen, slimhindeceller, hår, hudceller og andre væsker. Så knapt så cool når man ved hvad det er, men der er i hvert fald ingen grund til bekymring. Bare nyd det. Lige om lidt er det gult og remoulade-agtigt, og derefter bliver det kun mere og mere menneskeligt....

Øjenbetændelse er helt normalt. Ligeledes er skelen med øjnene
Nyfødte får ofte øjenbetændelse, fordi deres tårekanaler ikke er helt udviklede. Hos Bøffen så det helt voldsomt ud, og nogle dage kunne han knapt nok åbne øjnene. Vi købte noget saltvand på apoteket, beregnet til at dryppe i øjnene. Det rensede vi hans øjne med, og efter en uges tid var det ved at være væk igen.

Alle nyfødte skeler med øjnene. De kan simpelthen ikke fokusere, og som så mange ved (fordi det er det man oftest bliver spurgt om som nybagt mor: "Kan han se mig? Han kan ikke se ret langt vel?") så ser nyfødte ikke så godt. De er nærsynede, og ser kun alt der er indenfor 30 cm klart. Alt der over er sløret. Hvis du er nærsynet ligesom jeg, når jeg ikke har kontaktlinser i, så ved du hvad det vil sige. Verden ser skod ud, men hvis alting er tæt på os, så er det normalt. Så ja, babyer kan godt se dit ansigt når du står lige op i fjæset på den lille og laver ansigter, kære barselsbesøgende. Babyer bliver ved at skele i ny og næ, indtil de er flere måneder gamle, når de bliver trætte i øjnene.

Hår på hoved og ryg
Hvis din baby er født med en prægtig hårmanke og en ligeså prydende kropsbehåring, så behøver det altså ikke nødvendigvis at betyde at du fremtidig vil have et meget behåret barn. Tvært imod. Bøffen var født med meget mørkt hår på hovedet - og ligeså mørkt hår på ryggen. Jep, han havde seriøst meget hår på ryggen. Det er helt normalt at babyer kan være født med hår, men jeg havde ikke regnet med at det ville være mørkt. Den dag i dag har han nul kropsbehåring og næsten ligeså lidt hår på hovedet. Han har i hvert fald ikke det der nærmer sig samme længder som da han blev født. Kom nu med noget hår!

Synes godt om

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229

Få besked om nye indlæg på email