Det skal koste penge at få planlagt kejsersnit

Jeg mener..., Fødsel

Den anden dag læste jeg en overskrift på Facebook a la "Kvinder skal betale for planlagt kejsersnit". Artiklen stammer fra et debatindlæg, udgivet i Information d. 10 februar 2018.

Helt uden at læse det oprindelige debatinlæg, så kan jeg sige at jeg er enig. Jeg synes ikke at det skal være et frit valg man har - som man jo stadig har, hvis man er villig til at betale for det. Jeg synes bare ikke, at grunden "jeg VIL ikke føde naturligt" fordi man enten er rædselsslagen for at føde vaginalt, eller har nogle issues omkring en fødsel - og kontroltabet, når man jo med en naturlig fødsel, ikke ved hvornår den foregår, hvor længe den tager, hvor ondt det gør, hvordan man vil reagere - og en masse andre ukontrollerbare ting.

Jeg mener, at kontroltabet og alle de uforudsete følelser, hændelser, smerter, oplevelser, er en lærerig del af det at være kvinde, og blive mor. Dit gør os sgu' stærkere som mennesker, at miste kontrollen - og at genfinde den igen.

På ingen måder, forsøger jeg at være hellig omkring at jeg selv har født naturligt -læs selv hvor forfærdelig min fødsel var her. Det var på ingen måde den fødsel jeg havde regnet med (men det er det sgu' aldrig, for 98 ud af 100 kvinder), men jeg føler mig mega-monster-sej, fordi jeg har kæmpet og ofret mig, for mit barn. Det er videnskabeligt bevist at det er sundere at føde naturligt, både for mor og for baby. Så hvorfor skal det ikke bare være det alle gør?

Medmindre der er komplikationer, eller andre ting, hvor det bliver vurderet at være nødvendigt med et kejsersnit - planlagt eller spontant. Så skal et kejsersnit selvfølgelig gennemføres - uden betaling, uden skyldfølelse, uden nogen som helst tvivl.

Det er når kvinder ønsker, nogle af dem allerede før de overhovedet er gravide og planlægger børn, at de ikke vil føde naturligt. Der er det, at jeg synes der skal laves om i lovgivningen. Det skal sgu' da ikke være gratis ikke at ville arbejde med sin frygt, og komme sine bekymringer til livs, om det nok det største der kommer til at ske i ens liv: at sætte et barn i verden. Hvis jeg bestemte, skulle psykologhjælp - eller anden terapeutisk hjælp, med fokus på frygt og bekymringer omkring fødsel - være ganske gratis!

Hvis man så, som kvinde og kommende mor, ikke når et sted hen, hvor man har bare den mindste lyst til at føde naturligt så må man hoste op, hvis man vil have et planlagt kejsersnit. Det kan i hvert fald ikke være rigtigt at samfundet skal betale for det.

Ps. ingen kvinder, forestiller jeg mig, glæder sig til at føde - og alt det det indebærer, før barnet bliver lagt op til en. Sådan skal det være, det tror jeg sgu' ligger til mennesket - og alle andre dyrearter for den sags skyld. Med smerte og hårdt arbejde - kommer belønningen. Her tænker jeg selvfølgelig også på den selvtillid det giver at føde naturligt, det ar man ikke får på maven, de sundhedsmæssige fordele der er for barnet og mor - og det at måtte bære sit barn - og bruge sin krop som man vil, lige efter fødslen (for det må man ikke når man har fået kejsersnit, i op til mange uger.)

Synes godt om

Kommentarer

sisselsolsort
sisselsolsort,

Jeg tror ikke fagpersoner ville tale for vaginal fødsel til dig, med din historie. Og dermed skal du ikke betale 😊 Jeg vil ikke have umenneskelighed, jeg vil have kvinder til at indse at der er andre løsninger, end den planlagte. Og de der insisterer, uden egentlig fysisk eller psykisk god grund, de må betale - eller få gratis hjælp til at finde frem til hvad det handler om 😊 Det skal ikke være svært at blive vurderet "egnet" til betalt, planlagt kejsersnit, men der skal være en bedre grund end frygt og væmmelse (som nogle kvinder desværre også har fokus på.)

nouw.com/sisselsolsort
Kirsten-Marie
Kirsten-Marie,

Forhåbentlig er det aldrig noget der bliver indført, fordi hvordan kan man som person udefra gå ind og vurdere, om en kvindes grund til planlagt kejsersnit er "valid" nok? Jeg synes det er en gråzone. Jeg kender en, hun er gravid med tvillinger, og hun har tre børn i forvejen (som hun har født vaginalt.) hun ønsker planlagt kejsersnit, fordi hun ved med sin egen krop, at den er smadret efter en fødsel, og denne gang er det to. Hun ved hun skal bruge alle kræfter på to nyfødte og tre andre børn. Jeg er sikker på, at folk som har født mange børn, kan ty til kejsersnit senere i livet, fordi de ved hvor hård en fødsel er. Er det ikke ok? Det mener jeg. Vi betaler så meget i SKAT, at det er en af de muligheder vi har. I min optik er der andre områder, man kan starte. F.eks. at folk skal betale for deres egne fedmeoperationer - men så ville man igen skulle gå ind og vurdere om det er selvforskyldt eller om det er en spiseforstyrrelse. Men jeg deler holdning i den forstand, at jeg synes det er ærgerligt og dumt at man som kvinde helt fravælger vaginal fødsel af den årsag at man er bange for det og ikke ønsker smerten. Men det tror (og håber) jeg er de sjældne tilfælde, jeg tror langt de fleste har en grund, som de finder nødvendig.

sisselsolsort
sisselsolsort,

Så fik jeg endelig sat mig til tasterne igen.

Selvfølgelig er det en gråzone, ligesom kræftsygdomme - skal man, eller skal man ikke operere - og så mange andre ting her i livet. Det er selvfølgelig svært for fagpersoner at vurdere alle situationer, men jeg vil dog mene at man sagtens kan vurdere flere førstegangsfødende, end der er tilfældet, til at værende udenfor risiko, ved at føde vaginalt.

Hende du kender, der har født tre børn, og nu venter tvillinger. Tror du ikke også hun ville vurderes bedst egnet til planlagt kejsersnit? Det tror jeg. Hun kan jo selv oplyse om sin krops tilstand og med tvillinger ender det jo oftest i kejsersnit alligevel. Så lige det eksempel, tror jeg ville blive godtaget no matter what.
Når det så er sagt, så tror jeg hun vil få lettere ved at bruge sin krop, som inden kejsersnit, hvis hun føder normalt. Der er jo nogle restriktioner ved kejsersnit, omkring hvad man ikke må, efterfølgende. Men lad det ligge.
Vi betaler skat, ja, men de 29.000 ,- kr. det koster for kejsersnit (af hvad jeg kan finde af oplysninger på stående fod) er jo mere end en sygeplejerskes løn pr. måned. Kunne man så ikke overveje at sætte flere sygeplejersker ind, som mange nybagte mødre også klager over, mangel på? Eller bruge pengene et andet sted? Planlagt kejsersnit er jo som oftest selvvalgt, og det er hver 5. kvinde der føder ved PLANLAGT (for lige at understrege at det ikke er akut) kejsersnit. Så det er egentlig bare for at sætte lidt fokus på det, og måske ændre end holdning eller to, at jeg ytrer min mening her 😊

Fedmeoperationer vil jeg da også gerne give dig ret i!, burde være selvbetalt. Samtidig med at kostvejledning og træningsmuligheder for de pågældende, bliver gratis. Noget for noget, hvis jeg skulle bestemme.

Mange tak for din kommentar <3

nouw.com/sisselsolsort
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229

Få besked om nye indlæg på email