Der er kun én du skal lytte til

Graviditet, Anbefalinger, Forældreskab

Når man er førstegangsmor føler man sig tit hjælpeløs. Det er en hel ny verden man begiver sig ind i, når man får et barn. Faktisk begynder man allerede sin vandring når man finder ud af at man er gravid. Nu er det pludseligt nødvendigt at sætte sig ind i alle mulige ting, og forholde sig til hvad man mener er rigtigt og forkert.

Der er så mange råd og anbefalinger til den gravide, til den nybagte mor og til hele rollen som mor generelt. Det er en jungle af for- og påbud. Du må ikke dit og dat, du skal huske det ene og det andet, og der er altid nogen der er klogere end dig.

Som jeg har skrevet meget om, fordi det er et af mine budskaber på denne blog, så mener jeg man altid skal stole 100% på sin eget instinkt og intuition.

Når det er sagt, så er vi alle mennesker, og mennesker kommer til tider i tvivl og har brug for råd fra andre. Jeg har selv haft brug for at læse en masse om gravide og mødre, og om hvad de har gjort sig af erfaringer i deres moderskab. På den måde har jeg kunne vælge og vrage, i de ting jeg har læst og hørt, og på den måde selv fundet ud af hvad jeg føler er det rigtige for mig. I min graviditet gjorde jeg hurtigt op med mig selv, hvordan jeg ville have det med alle de forbud og anbefalinger, til kost og livet som gravid generelt. Jeg ville ganske enkelt ikke følge nogen af dem, men i stedet bare bruge min rene fornuft. Jeg vidste med mig selv, at hvis jeg gjorde alt det man blev rådet til, så ville jeg ikke klare mig igennem graviditeten, af ren og skær begrænsning. Det er ikke et liv der er værd at leve, efter min mening, hvis man skal følge alle de retningslinjer der efterhånden er.

Så jeg valgte både at indtage alkohol (med måde selvfølgelig), farve hår, tage sol, bruge de samme plejeprodukter og makeup som før (fuld af parfume!) drikke light produkter og spise slik og alle mulige andre ting - Sundhedsstyrelsen i hvert fald ikke anbefaler. Ud af det kom en helt igennem velskabt dreng, der ikke (indtil videre, jeg kan vel ikke vide noget med sikkerhed endnu) virker til at være påvirket af noget. Mere om min graviditet en anden dag.

Min absolut bedste erfaring, både da jeg var gravid, men især efter jeg er blevet mor, er: Find én du kan spørge om råd, som deler nogenlunde de samme synspunkter og livsanskuelser som dig - og lyt KUN til den ene person. Hvis du virkelig er i tvivl om noget, så lad for Guds skyld være at søge råd hos flere forskellige. Det bliver du kun mere forvirret af.

Jeg valgte at min primære rådgiver skulle være min sundhedsplejerske. Ikke fordi hun er fagperson og hendes funktion er at rådgive nybagte forældre, men fordi jeg allerede fra første møde, kunne mærke at vi var ens på de rigtige punkter. Hun deler mange af de samme synspunkter som jeg, og forstår de ting jeg spørger om, og hvorfor jeg gør det. Jeg har virkelig været heldig med hende, for jeg har hørt om mange, der ikke helt er på bølgelængde med deres sundhedsplejerske.

For mig gav det en kæmpe ro, kun at vælge at stole på det min sundhedsplejerske sagde, og ikke alle andre. Mødre, svigermødre, veninder, Facebook-grupper og forums - det er kun med til at gøre en nybagt mor mere forvirret, omkring det at være mor. For ja, alle skal nok give dig råd, også uden du spørger om dem. Det skal de også have lov til. Lyt endelig til alle de råd - med et halvt øre. Lad dem ikke hænge fast, og lad dem ikke være endegyldige. Tag dem ind, vend dem, reflekter over dem, og lad dem så fordufte igen. Jeg er selv sådan en der ikke vil skuffe folk, og især ikke når de giver mig råd for at hjælpe. Det er bare ikke let at gøre det man føler er mest rigtigt, hvis man hele tiden skal følge alle de råd man får, for at tilfredsstille folk. Så jeg har aktivt valgt, ikke altid at spørge min mor om råd, ikke altid google svaret på de spørgsmål jeg går med (selvom jeg normalt googler stort set alt!) og oftest ikke spørge andre til råds - udover min sundhedsplejerske. Hun er min primære rådgiver når jeg er i tvivl, og det har virkelig gjort det lettere at begiver mig ind i denne nye verden, som mor, at jeg har taget det valg.

Så husk: Lyt til dig selv, du ved altid hvad der er bedst for dit barn - og for dig selv. Skulle du dog alligevel blive i tvivl, og har brug for at spørge andre til råds, så vælg én du stoler på, der har samme holdninger og synspunkter som du. Så lover jeg dig, at du sparer dig selv for en masse tvivl og frustrerende tanker, der kan få dig til at tvivle på din rolle som mor.

Synes godt om

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229

Få besked om nye indlæg på email