Ældre mødre trives dårligere end unge mødre

Jeg mener...

I sidste uge var jeg i Radio24Syv.

Samme undersøgelse som jeg var med for at kommentere, er netop blevet offentliggjort på diverse medier.

To professorer fra Aarhus Universitet har netop offentliggjort resultatet af en undersøgelse de har været i gang med siden 1996. Den omhandler hvor godt børn trives i hhv. 7, 11 og 15 års alderen, ved at sammenligne mors fødealder med børns sociale og følelsesmæssige udvikling. Resultatet viser at børn af ældre mødre trives bedst. De har færre adfærdsmæssige, sociale og følelsesmæssige problemer, i 7 og 11 års alderen, men ikke ved 15 års alderen.

Jeg var inviteret med i programmet fordi jeg udgav mit debatindlæg i Kristeligt Dagblad. Radio25Syv ville gerne have en ung mors syn på undersøgelsens resultat: at børn af ældre mødre trives bedst.

Jeg var skide nervøs og det var lidt ligesom til en mundtlig eksamen, hvor man ikke kan huske noget som helst af det man har sagt efterfølgende. Det gik ikke så godt med at formulere mig, og jeg skulle nok have forberedt mig lidt.

Men hop ind og hør radioindslaget på Radio24Syv her. Jeg er på ca. 43 min. inde.


Mine tanker om undersøgelsen:

Jeg synes da det er lidt træls (sagt på godt gammeldaws jysk) at der kommer sådan en undersøgelse og trumfer mit budskab, om at folk skal få børn tidligere. Der er jo ingen der ønsker at være en dårligere mor end de andre mødre. Eller at have børn der trives dårligere end de andres. Det er dog vigtigt at huske at undersøgelsen ikke siger at unge mødre ikke er gode mødre, og at deres børn ikke trives. Den siger bare at ældre mødres børn trives bedre. Eller de ældre mødre der har medvirket i undersøgelsen, har vist sig at være bedre, når man måler på nogle bestemte parametre. Såsom at tolere stress, eller sætte grænser.

Min første tanke var, at hvis flere unge fik børn, så ville resultatet se anderledes ud. Af den grund at jeg tror at de fleste unge der vælger at få børn i dag, ikke har længere varende uddannelser, og en negativ social arv. Så hvis de unge mødre, der er i stand til at tage en længere varende uddannelse og har en bedre social baggrund, var i overtal, i gruppen med de unge mødre, så kunne resultatet måske være anderledes. Tanke til side. Undersøgelsen er kun baseret på alder, og altså ikke uddannelse og socioøkonomiske forhold. Derfor har jeg intet stærkt belæg for min teori.

I stedet vil jeg fokusere på hvorfor folk ikke skal vente med at få børn, selvom en undersøgelse siger at børn af ældre mødre trives bedre.

Hvem siger at mødrene trives bedre?

De fleste forskere påpeger også at man skal huske de ulemper der er ved at få børn sent. Det er typisk sværere at blive gravid, der er større risiko for genfejl, graviditet og fødsel kan virke hårdere fysisk. Mange kvinder når ikke at få det antal børn de ønsker sig, fordi de går i gang for sent. De bliver ligeledes ikke en særlig stor del af deres børnebørns liv, fordi de er langt oppe i årene når deres egne børn får børn.

Psykisk tror jeg at mange mødre, der først går i gang med at få børn sent, kan føle et psykisk pres. Hvis det hele er tilrettelagt til at få børn, men de ikke har taget højde for at det f.eks. tager længere tid at blive gravid, hårdere at klare graviditeten, eller andet der gør at det ikke går lige efter planen. Når det så også bliver svært at nå at få bare ét barn, før overgangsalderen træder ind, så bliver børneprojektet et kapløb med tiden, og det perfekt indrettede liv mangler pludselig sit lykkelige højdepunkt. Man bliver måske for opsat på at alting skal være som man gerne vil have det - og hvis det ikke bliver sådan stejler man over det. Det der skulle være så perfekt, ender i noget uperfekt, og den forestilling man havde gjort sig om familie, bliver måske ikke en realitet. Derfor må man affinde sig med den måde livets udfald bliver. Som så meget andet i livet.

Men hvad hvis det kunne have været anderledes? Hvad hvis du sagtens kan få de børn du drømmer om - lige nu? Hvad hvis DU er en bedre mor nu, fordi alting ikke er tilrettelagt og perfekt? Ingen er perfekte, ingen forældre er perfekte og børn er ikke perfekte. Så hvorfor stræbe efter noget du alligevel ikke ved om du kan opnå, i stedet for at opnå det nu? Gør alle de ting du drømmer om på én gang: uddan dig, realiser dig selv, få de børn du drømmer om!

Livet er for kort til ikke at dele det med sine børn. Del din tid, del din ungdom. Del dit overskud.

Der er så mange fordele ved at få børn tidligt, og jeg skal nok komme ind på dem allesammen løbende 😉

Når det er sagt, så mener jeg at børn er et personligt og egoistisk valg. Derfor skal man selvfølgelig selv vælge hvornår, hvor mange og hvordan man vil have dem. Det er jo ikke for børnenes skyld at de kommer til denne verden, men mødrenes. I min optik.

Jeg mener dog at det er muligt både at lade sit liv handle om sin egen personlige udvikling og dannelse, SAMTIDIG med at man deler livet med sine børn. Alting her i livet kræver en balancegang og prioritering, men vi mennesker kan mere end vi selv tror. Især når det gælder kærlighed. Børn kræver kærlighed, og selv hvis det er det eneste de får, så rækker det næsten hele vejen.

  • Jeg mener...
  • 605 visninger
  • Near København V, København

Synes godt om

Kommentarer

Agnes
Agnes,
Gud, hvor er du altså bare sej! Sikke en selvindsigt! Og mega sejt at du tør at dele dine holdninger ufiltreret, det er virkelig inspirerende at læse.. Jeg tror snildt, jeg kan gå hen og blive fast læser her. (PS. shit hvor tager du bare nogle fantastiske billeder også 😊 Amen altså, der er jo ikke et øje tørt! )
sisselsolsort
sisselsolsort,
Taaaaak, hvor er du sød! Jeg vil dog ikke sige at jeg har større selvindsigt end alle andre, jeg tror bare jeg har en lille rebel i mig, som godt kan lide at provokere. På den måde kan jeg forhåbentlig rykke nogle grænser og få folk til at tænke lidt 😅 Det er min kæreste der skal have credit for billederne dog 🙈 nouw.com/sisselsolsort
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229

Få besked om nye indlæg på email