posted_inLivsstil, Minimalism

Zero waste?

Hej! Jag vet att det är alldeles för länge sedan som jag uppdaterade något här. Och jag måste ändra på det... Jag tänkte uppdatera lite kring min minimalistiska livsstil.

Jag har levt en mer minimalistisk livsstil i ca. 2 år nu men ändå tycker jag att jag har alldeles för mycket onödigt i hemmet! Det är så lätt att samla på sig saker som man egentligen inte behöver. Exempelvis så har jag en garderob full av lakan medan jag egentligen bara använder 2 par, som jag verkligen älskar. Resten är bara slit och släng som tas fram vid behov, om gäster kommer över eller om allt blir smutsigt och det behövs något akut. Men det är ju i extremt sällsynta fall de används! Och mängden sängkläder jag har behövs ju inte ens. Sängkläderna är bara ett exempel. Något annat jag är bra på att samla på mig är skräp! Varje dag får jag gå ut med minst en soppåse. Det blir minst 365 soppåsar per år. Det är fruktansvärt mycket! Då är vi ju bara två personer i det här hushållet, så jag kan ju föreställa mig hur mycket soppåsar som går åt för en familj på 4 personer.

Meningen med att vara minimalist är att ha så lite plotter runt omkring sig som möjligt och att ha kontroll över sitt hem och relationer. Att ha kontroll över vad man köper, så man inte köper onödiga materiella ting är också en viktig del för mig i min resa som minimalist. Ju mer jag rensar och kontrollerar det som kommer in i mina skafferier eller garderober desto mer inser jag att jag faktiskt inte alls har så stor kontroll.

Eftersom plasten påverkar djuren och naturen så fruktansvärt mycket, har jag börjat röra mig mot en livsstil med zero/low waste. Zero waste innebär att man köper mat i lösvikt, inte använder några plastpåsar eller andra saker som inte är nedbrytbara i naturen. Plast är en enorm miljöbov och det dödar våra hav och våra vilda djur. Varje gång jag handlar frukt eller grönsaker som är inpackat i plast får jag lite ångest över alla utsläpp och hur mycket skada den plastbiten kan göra om den hamnar fel. Då hjälper det heller inte att sopsortera, för plast är inte ekologiskt nedbrytbart. Det bryts ned till mikroplast som sedan djuren äter. Giftet som plasten släpper ut går sedan ut i djurens blodomlopp. När vi äter dessa djur (som exempelvis fiskar eller andra havsdjur) får vi också i oss dessa gifter. cola flaskor, nappflaskor, leksaker m.m. Allt släpper ut gifter och bryts ned till mikroplast som sedan går ut i vårat blodomlopp. Även om det är BPA fritt så riskerar vi att få i oss många andra gifter som finns i plasten. Det har aldrig slagit mig på samma sätt tidigare, att det är så pass farligt för oss, miljön och djuren. Mer om det kan du lära dig om i dokumentärserien A plastic ocean på youtube.

Bild av WWF Australia

Bild hämtad från Christopher J. Gervais, "Plastic pollution facts"

Att vara minimalist är en utmaning många gånger, speciellt om man inte vill släppa taget om saker. Men att bli zero waste är också väldigt tidskrävande. Jag har nog aldrig sett en butik som säljer havregryn eller mjöl i lösvikt här i Sverige. Det har varit otroligt svårt för mig att hitta tygpåsar till frukt i affärer, men när jag var i Stockholm för några veckor sedan hittade jag det på coop. Lyckan var obeskrivlig!

Efter att jag, tillsammans med min son, kollat på dokumentärserien gick jag in i badrummet för att borsta våra tänder. Jag räknade hur mycket saker i plast jag hade och jag blev chockad. Minst 10 saker kom jag fram till och då hade jag inte ens öppnat skåpen och om jag inte minns fel så räknade jag heller inte alla schampo flaskor. Jag vill inte ens veta hur mycket plast jag har i skafferiet! Så igår kväll bestämde jag mig för att kolla upp lite sidor som stödjer zero waste som dessutom har en stor variation av veganska produkter. Min favorit blev Jordklok! Jag köpte 8 produkter för lite mer än 500 kr + fri frakt. De har fast schampo och tvål som inte omsluts i plast, sugrör och bestick i bambu (vilket är ekologiskt nedbrytbart), tygbindor och menskoppar, rakhyvlar i stål och bambu, avfallspåsar som går att kompostera, ekologiska vaxprodukter, bitringar, nappflaskor m.m. utan plast och som är ekologiskt nedbrytbart, utan giftiga ämnen. Listan går att göras lång!

Så nu återstår bara att lyckas hitta en hemsida eller en lokal affär som erbjuder lösvikt av frön, mjöl, gryn och annat behövligt.

Självklart är det inte möjligt att bli 100 % fri från skräp över en natt. Det är nog väldigt svårt att bli helt fri från det över huvud taget. Men att medvetet välja att ta med sig en tygpåse till affären, istället för att köpa en plastpåse, kan gynna både miljön och ekonomin i längden. Leksaker, tandborstar och annat är inte alls svårt att hitta ekologiskt om man gör en enkel sökning på nätet.

Mer om detta kommer finnas på bloggen snart. Jag kommer skriva om smink, vilka produkter jag provat som är zero waste/ low waste och berätta mer om hur vi gör i vår familj, för att använda så lite som möjligt av jordens resurser.

Minimalisten

Gillar

Kommentarer