posted_inYoga

Yoga mot stress och smärta

Yoga är, enligt mig själv, den bästa träningsformen. Man stretchar, använder kondition, muskler, leder. Fokus och andning är det viktigaste i yogaträningen. Har man inte andningen är det svårt att fokusera och fokuserar man inte så slarvar man kanske med andningen. De går liksom hand i hand. Samtidigt som yoga hjälper rent fysiskt så påverkar det även sinnet mycket positivt. Det är bevisat i forskning att yoga kan minska stress, depression och ångest mycket bättre och effektivare än läkemedel.

Jag, som fortfarande inte är utbildad yogalärare än, har redan lyckats hjälpa folk med led-och muskelproblem. Äldre människor som har ont, får känna en lättnad i kroppen för första gången på länge. Och unga som får problem med nacken finner redskap för att kunna förhindra ytterliga skador och underlätta i problemområden. Det vi i västvärlden ännu inte insett är att kropp och psyke går hand i hand. Mår kroppen dåligt så mår psyket dåligt, och vise verse. Allt handlar om att finna en balans i livet. Det är inget som händer över natt. Jag är långt ifrån där. Jag åt nyss ett par handfullla portioner med chips och åt en snickerchoklad innan jag började skriva inlägget. För min del är det som om allt går i perioder. Det är helt okej. Jag försöker bli medveten om vad jag stoppar i min kropp och hur jag använder mig av den. Just nu har det varit långt ifrån så bra som jag skulle vilja, hela året har varit kaotiskt. Men i skrivandets stund kan jag känna att det är på väg åt rätt håll igen. Jag vill fortsätta med mina yogaövningar, äta yogimat och bli hälsosam. Att inse att man behöver göra en förändring (för sin egen skull) är ett större steg än vad vissa andra tagit. Att veta varför man vill göra det är dessutom ännu större! Så jag är nästan där nu. Igen. Till nästa gång när livet är kämpigt kanske jag har lärt mig att inte sluta följa mina mål och drömmar p.g.a. lite motgång. Att jag måste fortsätta hålla min kost och min träning. För min egen skull, bara för mig. Inte någon annan.

Det är så lätt att tappa bort sig i all stress som finns omkring oss. Tider ska passas, andras behov ska tillfredsställas, allt ska gå enligt boken och så fort vi hamnar utanför den ramen så är det nästa oigenkännligt. Man tappar liksom bort sig. Då är det viktigt att veta vart man ska. Vart man vill. Det börjar kännas bättre nu, även om det är en bit kvar.

Min poäng med inlägget kan verka lite rörigt. Men jag vill simpelt förmedla vilka fördelar yogi-livet har. Det är så fritt, men igenkännbart. Man får en chans att växa som en lugn och samlad person. Hälsosammare och starkare än någonsin. Och något av det bästa är att man tar det helt i sin egen takt, och det finns alltid rum för utveckling och förbättring. Det finns inget som heter perfekt i yogivärlden. Allt bara är.

Minimalisten

Gillar

Kommentarer