posted_inMinimalism

Vad är minimalism?

Att ligga i sängen och försöka beskriva precis vad minimalism innebär är inte det enklaste när man har en babblande treåring bredvid sig och minimal tid att sammanfatta det hela. Men jag tänker göra ett försök ändå!
Det finns många aspekter som kan beskriva vad en minimalist är, men sällan hur en minimalistisk livsstil ser ut eftersom det ser olika ut från person till person. Kort beskrivet så är en minimalist en person som noga väljer och funderar över sin relation till saker eller personer. Man väljer alltså noga vad man tar in i sitt liv och väljer det som gynnar en själv. Många som är nya till minimalism misstar det för att vara en livsstil där man avsäger sig från precis allt som inte längre används, men för mig är det inte alls så.

Jag har sedan ca 8 månader tillbaka valt att rensa ut ur mitt hem på sånt som inte egentligen behövs. Det är en ständigt pågående process och det känns som om det aldrig tar slut! Men på senare tid har det verkligen börjat synas en förändring i mitt hem. Jag bor i en fyra i centrala Eskilstuna, helt ensam med min son och har en stor balkong för att kunna odla mina egna grönsaker på under höst och sommar. Jag har en mindre walk-in closet där 2 av 5 garderober står tomma eftersom jag rensat ut så mycket kläder att jag och min son nu mera bara behöver 3. Dock kan jag tycka att det ekar konstigt att säga "bara" när man säger att två personer behöver 3 garderober, haha. Men så är det eftersom jag valt att inte använda toppen av min garderob p.g.a korthetsyndromet (hehe).

Förutom rensning av gamla möbler i källaren, kläder och leksaker som inte används så rensar jag också negativa personer ur mitt liv. Vilket absolut är svårare än att göra sig av med materiella ting. En minimalist fokuserar ofta gärna på alla aspekter som inte gynnar en. Överflöd av pengar kan vara en bit, storleken på hemmet, nära relationer, kläder, sociala medier mm. För att göra detta så lätt läst som möjligt så kommer jag punkta upp vad man kan göra för att minska på shoppingen, garderoben och eventuella negativa relationer.

 • Rensa allt i garderoben som inte används, är trasigt, eller som inte passar.
 • Rensa i skåpen och se om det finns något som du inte tycker om längre och vill byta ut eller som kanske inte används. Dessa saker tar bara upp onödig plats.
 • Fundera över varför du köper något innan du köper det. Behöver du det verkligen? Kommer du använda det regelbundet? Har du något liknande redan? Var ska du förvara det? Eller behöver du det bara för just detta tillfälle? Om det är för ett speciellt tillfälle, som du kanske inte kommer uppleva igen så se till att köpa något som du kan återanvända. Annars kommer det bara ta upp onödig plats i det hem, vilket bidrar till mer röra.
 • Kolla runt i hemmet och se om du verkligen älskar allt. Fundera över om detta är något du skulle köpa idag. Om inte så kanske det är dags att göra sig av med det också.
 • När du rensar i röran och är osäker på om det är något du vill behålla eller kasta, lägg undan det i en låda nånstans och se om du saknar det. Om du inte har saknat det efter ca 3 månader, då är det dags att kasta.
 • Istället för att köpa nya saker, spendera pengar på upplevelser. Även när du köper något i present till någon du känner. En upplevelse kan vara oförglömlig men en materiell sak kan lätt smälta in bland allt annat i röran.
 • Ersätt istället för addera. D.v.s en in, en ut. När du rensar ur garderoben och märker att dina underkläder är slitna, då kan du köpa nya. Låt de inte vara kvar bara för att du tror de kan vara bra på tvättdagen.
 • Minimera ditt pappersarbete. Idag kan man ta fakturor via internet och dessutom få påminnelser om de. Det blir både enklare och snabbare att betala.
 • Minska användandet av sociala medier. På det sättet spenderar du inte onödig tid på att skrolla igenom flöden eller hamna i heta diskussioner i timmar. Ett effektivt sätt för att lyckas med det har för mig varit att stänga av alla notiser från facebook, instagram och snapchat. Be vänner och bekanta höra av sig via sms eller genom att ringa om de vill nå dig enkelt istället.
 • Fundera över hur du spenderar din tid. Precis som mig så kanske du också spenderat timmar på sociala medier och tv-serier? Eller du kanske älskar att nätshoppa? Försök lista ut hur du spenderar majoriteten av din dag och tänk på hur du egentligen skulle vilja spendera din dag. Om du exempelvis har mål att träna en timma om dagen, skulle du då kunna ersätta din timma på internet under förmiddagen genom att träna 45 min och ta en avslappnande dusch efteråt? Eller du kanske inte alls vill träna utan hellre vill ta din morgon i lugn och ro, läsa en bok, dricka en kopp kaffe och bara vara innan dagen sätter igång? Skriv gärna ned dina mål och ersätt dina bortslösade minuter med något som du kommer må lite bättre av.
 • Rensa alla ytor på bänkar, bord, golv o.s.v varje dag och städa samtidigt som du lagar mat. Torka av bänken och gör rent disken på en gång när du är färdig. Detta är något som jag ärligt talat inte kommit igång med ordentligt förrän de senaste veckorna. Men det har redan förändrat otroligt mycket för mig. Jag känner mig lugnare när jag ska sova, jag kan bjuda in folk i mitt hem utan att stressa bort alla leksaker eller all disk och jag känner mig lugnare. Då är jag ändå en av de lataste personerna jag känner.
 • Använd väggyta istället för golvyta. På bilden ovan ser ni ett hörn på min kallaxhylla som står i vardagsrummet. Den tar upp så mycket som 180 cm golv och vägg! Men om två veckor blir jag äntligen av med den och jag skaffar mig vägghyllor istället för att få upp mina saker som tidigare varit i den hyllan. Jag rekommenderar det verkligen till alla. Om jag kunde så skulle jag bygga in en vägg säng som man bara kan dra ut när det är dags att sova, haha. Men det får vänta.

Att vara minimalist handlar alltså inte om att leva i ett jättelitet hus och äga 100 saker. Det handlar om att välja medvetet vad man har i sin omgivning.

Jag hoppas att ni fann mina tips hjälpfulla. Om ni har några frågor, glöm inte bort att kommentera. Nu är det dags att förbereda sig inför sängen och förhoppningsvis komma upp i tid på morgonen (vilket jag inte gjorde i morse).

Godnatt!

Minimalisten

Gillar

Kommentarer