Därför är fredagen den 13 en otursdag


Hittade lite intressant information på nätet om fredagen den 13 .


Det är återigen fredag den trettonde. Den där otursdagen som alla är livrädda för. Men låt oss reda ut lite saker så kanske du kan lugna ner dig en smula. Eller inte....

Varför är det en otursdag?

Givetvis tros det finnas en historisk anledning till att just fredagen den trettonde anses vara en dag där oturen härjar fritt. Men sanningen är att det egentligen handlar om två skilda saker: siffran 13 och dagen fredag.

Talet 13 kan kopplas till bibeln eftersom lärjungarna som satt runt Jesus vid sista måltiden var vadå? Jo, tretton stycken. Och den som satt som nummer tretton var givetvis Judas som förrådde Jesus. Det slutar inte där.

Även inom nordisk mytologi finns en berättelse om guden Loke som var den 13:e gästen och lurade en annan asagud – nämligen Höder – att skjuta sin bror. Siffran har följt med oss i tron att den bär på otur. Exempelvis finns det aldrig en trettonde våning på hotell.

När det kommer till varför dagen fredag har dålig rykte återvänder vi till bibeln och dagen då Jesus blev korsfäst. Spoiler = det var på långfredagen.

Sen finns det fler teorier som kan kopplas till gamla folksagor så exakt varför vet vi inte. Det vi vet är att dagen anses föra med sig otur.

Men varför kopplas de två sakerna ihop?

Troligtvis så skedde det så sent som på 1970-talet när Thomas L Lawson skrev boken "Friday, the Thirteenth". Och sen kom ju filmserien med Jason som bar datumets namn med start år 1980 och där etsade sig fenomenet fast i allas hjärnor.

Men går folk verkligen på det här?

Även om man säger att "det bara är skrock" så finns det faktiskt forskningsunderlag på att människor undviker att ta stora beslut på fredagen den trettonde.

Enligt National Geographic är det extremt ovanligt att köpa hus, att resa eller att investera i aktier på den dömda dagen. Enligt historikern och samhällsvetaren Donald Dossey så förlorar handeln mellan 800 och 900 miljoner dollar varje gång datumet står i kalendern.

En annan forskare, Jane Risen vid University of Chicago Booth School of Business, kom fram till att även folk som anser sig vidskepliga också påverkas av "otur". Om man då sagt att "man absolut inte kommer hamna i en bilolycka" känner man att man måste skaka av sig den obehagliga känslan. Exempelvis försöker man då "göra sig av med oturen" genom ritualer som att knacka i bord eller spotta tre gånger.

Läskiga saker har faktiskt hänt

Kanske var det bara omständigheter men det har hänt riktigt obehagliga saker på just det här ökända otursdatumet. För att räkna upp några saker så började kryssningsfartyget Costa Concordia sjunka på datumet 2012 där över 30 personer omkom.

1989 skedde den näst största börskraschen genom tiderna, 1952 försvann ett svenskt militärplan som visade sig ha skjutits ner av Sovjetunionen och 1996 sköts Tupac Shakur till döds av ett förbikörande gäng i en bil.

Samtidigt för det med sig något positivt

Även om folk av rädsla undviker att leva fullt ut så för det faktiskt med sig något positivt. 2008 kom ett statistikcenter i Nederländerna i en studie fram till att det sker färre trafikolyckor och färre brandolyckor på det här datumet.

Sker det ändå fler olyckor i Sverige?

Enligt svenska Myndigheten för samhällsskydd och beredskap sker inte fler olyckor i Sverige på fredagen den trettonde. Värst av alla datum i kombination med en fredag är faktiskt den sjätte. Överlag sker också fler olyckor på helger än på vardagar.

Så antagligen är faktumet att det är en otursdag väldigt överdrivet. Men samtidigt kanske det är bra att ta det lite chill?

FREDAGEN DEN TRETTONDE

Simon Lundberg


Själv har jag 13 som personligt tur tal så jag har inte upplevt att fredagen den 13 onde skulle innebära risk för mer otur än andra dagar men det kanske är för att jag inte tror på sånt..

Vad tycker ni då?, är fredagen den 13 en otursdag eller en helt vanlig dag?Ha en fortsatt underbar dag, lev och låt leva..

(c)Linda Odelmar..

Har två diktsamlingar ute i butik

,Saker under huden & Nyanser av Saknad

  • 14 visningar

Gillar

Kommentarer

Ingajohansson
Ingajohansson,
Helt vanlig dag 😉
nouw.com/ingajohansson
Yela,
Tror absolut inte på att de skulle vara en otursdag, ganska tröttsamt att höra när man är född fredag den trettonde ☺️
yela.se