Förra helgen passade vi på att baka Saffransbullar här hemma

tycker personligen mer om Saffransbullar än lussekatter.

jättegoda blev de i alla fall..


INGREDIENSER

(Blir ca 24 st)


Saffransbullar


  • 1 tsk kardemummakärnor (går bra att använda ca 1 tsk malen k istället)
  • ½ g saffran
  • 1 dl russin (Vi bakade våra utan dessa då vi inte gillar russin.)
  • 1 krm salt
  • 25 g jäst (Går bra att använda torrjäst om man vill.)
  • 2 ½ dl mjölk
  • 1 dl strösocker
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 7–8 dl vetemjöl


Fyllning kardemumma & mandelmassa

75 g smör, rumsvarmt

100 g mandelmassa, riven

Pensling & garnering

1 ägg, uppvispat

1 dl mandelspån


Så här gör du:

Blötlägg först russinen i vatten i ca 1 tim. Blanda kardemumma, salt och saffran med lite strösocker och värm mjölken till 37 grader, smula ner jästen i en bunke och rör ut den med lite av mjölken. Tillsätt kardemumma, salt , saffran och resten av mjölken och rör om tills det blandats. Klicka ner smöret och tillsätt strösockret, blanda sedan med mjölet lite i taget och arbeta ihop till en smidig deg, ca 15 minuter för hand. Låt degen jäsa under bakduk ca 60 min.

Häll vattnet från russinen och låt dem rinna av, ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den till en rektangulär platta. Bred smöret på degen och fördela russin och mandelmassa jämt ovanpå smöret. Vik in en tredjedel av degplattan uppifrån till mitten och vik sedan över resten av degplattan så det blir tre lager, kavla sedan ut plattan lite och skär degen i 2 cm breda remsor, tvinna remsorna, snurra dom runt tre fingrar och forma till en knut. Lägg bullarna i pappers-formar ställda på en plåt. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla bullarna med ägg och strö över mandelspån. Grädda saffransbullarna mitt i ugnen i ca 10 min. Låt dem svalna.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Gott, snabbt och enkelt att laga till middag..

Du behöver till 4 pers..

Couscous eller ris

Fänkål 0,5st
Broccoli 250
Creme fraiche 0,5dl
Salt och peppar

Lax file 500g
Smör till stekning
Salt och peppar

Rödlök 1 st
Tomat 2 st
Olivolja 1 msk
Balsamvinäger 0,5 msk
Svartpeppar

Gör så här:

1 Koka Couscous eller ris enligt anvisningen på förpackningen.
2.Koka upp batten och salt. Dela ner fänkål och broccoli i bitar och ľåtsas sjuda 5 min. Häll av och mixa med Creme fraiche. Krydda efter smakrikt med salt och peppar.
3.Dela laxen I portionsbitar och stek i Smör. Salta och peppra
4.Skala och hacka Rödlök och tomat. Blanda med olja och vinäger. Smaksätt med Svartpeppar..
5.Servera..

Likes

Comments

Dagens middag, palsternackskrämen var lite speciell..första gången jag testade att laga den.. Vi hade kokt potatis till men det blir nog godare med klyftpotatis..

Så här Gör du.. 4p..

klyftpotatis..

Potatis 1 kg
Olivolja 2 msk
Salt och peppar

Flãskkarre

Råsocker 1 tsk
Oregano 0,5 msk
Paprikapulver 1msk
Kanel 1 tsk
Salt 0,5 tsk
Svartpeppar 1 krm
Fläskkarre 500g

Palsternackskrämen

Palsternacka 200g
Creme fraiche 1 dl
Mjölk 1 dl
Dragon 0, 5 msk
Vitvinsvinãger 1 tsk

Spenat 70 g

1. Sätt Ugnen på 225 grader
2.Dela potatisen I klyftor och lägg i en ungsform. Ringla över olja, salt och peppar. Stället in i Ugnen ca 30 min.
3. Skär fläskkarren i tärningar och knåda in kryddorna i köttet och stek köttet.
4.Skala och dela ner palsternackan I mindre bitar, lägg I en gryta och koka med creme fraiche och mjölk I 15 min tills palsternackan är mjuk. Mixa och smaka av med dragon, Vitvinsvinãger och salt och peppar..

Servera med Spenat och Gurka eller sallad..
Receptet är från city gross matkasse..

Likes

Comments

Bakat supergod kladdkaka..

Så här gör du den..

UGN 175 grader

Ingredienser 100 g smör

2 och en halv dl strösocker

2 ägg

1 dl vetemjöl

3 msk kakao

1 och en halv tsk vaniljsocker

En halv tsk salt.

Ställ ugnen på 175 grader

Smält smör i en lite större kastrull som rymmer hela smeten.

Ta bort kastrullen från spisen och rör ner sockret. Tillsätt mjöl, vaniljsocker ,salt och kakao och sist äggen och blanda ordentligt.

Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbara kanter ,grädda i mitten av ugnen i ca 20-25 min.

Låt kakan svalna

Karameliserade nötter:

60 g cashewnötter (eller mer efter eget tycke om du gillar cashewnötter)

2 msk socker

15 g smör

Ställ en stekpanna på spisen på låg värme, när den blivit varm fördela sockret jämt över stekpannans botten och låt det smälta ordentligt.

Häll sedan i nötterna och rör ihop ordentligt med en träslev, Rör sist i smöret och se till att det smälter ordentligt. Häll blandningen på ett bakplåtspapper och låt nötterna svalna. Grovhacka sedan nötterna.

Vit chokladmousse.

1 st gelatinblad

3 dl vispgrädde

200 g vit choklad

Blötlägg gelatinbladet enligt anvisning på paketet

Dela chokladen i mindre bitar och lägg den i en skål, koka upp 1 dl grädde och häll över chokladen och rör om tills chokladen smält, Krama ur vattnet ur gelatinbladet och tillsätt i chokladblandningen. Rör om ordentligt så det blandas väl.

Låt chokladblandningen kallna.

Vispa sedan resten av grädden i en skål (medelhårt)..Vänd ner chokladblandningen i grädden.

Sprid ut nötterna jämt ovanpå kladdkakan..

Häll sedan chokladblandningen över kladdkakan som ska vara kall. Låt sedan kakan stå i kylskåpet i ca 3 timmar innan du lossar kanterna på formen..

Servera med färska el frysta bär, eller frukt som tillbehör..

Likes

Comments