Schizofreni - Ting du ikke skal si og spørre om

Schizofreni er ikke et moral problem eller et intellektuelt problem. Det er en kjemisk ubalanse i hjernen. Du er ikke slem bare fordi du har denne sykdommen og du blir ikke dum av det heller. For meg så er det folk kaller "normalt" skummelt. Jeg har aldri vært så kalt normal og kommer nok aldri til å bli det. Men det som er morsomt med å være meg eller det som er morsomt med å være Schizofren er at jeg ikke helt vet hva hjernen min kommer til å finne på neste gang den tuller med meg. Unormal for deg er normalt for meg. Jeg har gått igjennom det alle går igjennom. Skole, lære hva som er rett og galt, ha influensa, miste venner, få venner, ja egentlig alt det en normal tenåring går igjennom. Noen kan ha symptomer som vises veldig bra og andre har symptomer som er veldig bra gjemt.

Det er mange teorier på hvorfor mennesker får Schizofreni. Det er er en sjanse for at du får Schizofreni hvis en eller fler i familien din har det. Men det det ikke er som mange tror det skyldes er dårlig foreldre. Jeg har hatt kjempe flinke foreldre og familie egentlig gjennom hele livet. Så dette stemmer ikke, men det kan være en liten faktor i noen tilfeller. Jeg har hatt en del utfordringer uten link til Schizofreni. Men jeg tviler det har noe med at jeg fikk denne diagnosen siden jeg har att den siden jeg var liten.

Schizofreni kommer ofte som stemmer inne i hodet som sier komfortable ting, , det er litt sjeldnere å se ting som å se for eksempel personer. Dette gjør jo jeg, jeg har begge deler. Jeg ser jo et eldre par i trappeoppgangen og ei lita jente på 8-9 år. Men Schizofreni er annerledes for alle som har det. Noen ser og hører ikke ting i det hele tatt, noen er bare paranoide og har det vi kaller negative symptomer som mangel på følelser, mangel på ansiktsuttrykk. Dårlig til å snakke, ord salat, og mangel på motivasjon.

Mange med Schizofreni har nedsatt kognitiv evne. Mange har jo selvsagt høy IQ og tar utdanning og jobb. Men vi har problemer med hukommelse og vanskeligheter for å lære ting. Som gjør det veldig vanskelig i hverdagen. Du kan for-eksempel si til meg at du har kjøpt deg nye sko og så vier du de til meg. Dagen etter kan jeg spørre om du har ått deg nye sko. Fordi jeg ikke husker alt et folk sier og viser til meg.

Vi med Schizofreni er veldig veldig sjelden voldelige. Å være voldelig er ikke et symptom på Schizofreni. Vi er som oftest offer av andre sin vold isteden for å utøve det selv. vi blir ofte tatt useriøst og vi blir ofte utnyttet fordi vi er ganske sårbare. Det er heller ikke så mye som hjelpe mot Schizofreni. Det å ta medisiner er det eneste jeg vet som fungerer. Men det kan være vanskelig for ganske mange av oss med Schizofreni syntes det er vanskelig å ta medisiner siden vi ofte tror at vi ikke er syke.

Men til det jeg egentlig ville skrive om. Ting du ikke burde si eller spørre om en med Schizofreni, etter min mening. Det er så mye. Jeg skjønner at folk lurer på ting. Men det er mye som gjør meg irritert og sint. Altså, jeg sier ikke at det er galt å stille spørsmål om sykdommen, men når du vil ha personlige svar fra livet til den personen, det har du altså ikke rett til. Bare hvis den personen vil snakke om det kan du spørre om det. Disse tingene jeg lager en liste om. Dette er også mine meninger som du ikke trenger å være enig i. Men jeg ramser opp det jeg ikke liker at folk sier/ spør om relatert til min sykdom.

1. Du er gal. / Du har vrangforestillinger.

- Dette får jeg høre ofte, men hallo, du sier bare ikke sånn til en som har Schizofreni. Vi er ikke gale eller monstre, bare litt mer unormal enn deg. Bare fordi jeg ikke er enig i noe du sier eller ikke har samme mening som deg gjør ikke det at jeg har vrangforestillinger, det er enkelt, jeg er bare ikke enig. Heller ikke spøk med å si du har vrangforestillinger nå eller si du bare hører ting . Ikke spøk med dette siden det gjør at jeg tviler på min evne til å kunne skille det jeg hører som er ekte og det som ikke er ekte. Heller ikke bruk dette ordvalget til å bytte samtaleevne.

2. Medisiner fungerer ikke / Du trenger ikke medisiner.

- Med mindre du kan mye om medisiner og dems virkestoffer og formål så kan du bare ti stille. Siden jeg trenger medisiner, og dette vet jeg og legen min best. Det er tross alt jeg som må føle på om de fungerer eller ei. Det er ikke noe annet som fungerer mot dette. Du kan ikke bare trene, meditere, se på tv eller be til gud om at dette kan stoppe. Det er ingen av disse tingene som kan stoppe en sykdom som hjernen skaper.

3. Du ser ikke syk ut.

- når du sier dette føles det ut som om du sier at jeg ikke har Schizofreni eller en sykdom i det hele tatt og det føles at jeg ikke blir tatt på alvor. Noen ganger kan dette føles ut som et kompliment men når du får høre det mange nok ganger blir det litt mer og mer irriterende at folk ikke tar det seriøst. Men igjen, noen kan jo bare si dette for å være hyggelig så jeg prøver å ikke reagere noe særlig på dette. Jeg kan også bare være veldig flink til å holde symptomene for meg selv når jeg er ute blant andre mennesker.

4. "Dette er venninna mi Silje, hun er schizofren"

- Dette er noe du absolutt ikke sier. Dette er noe du skal holde for deg selv og ikke skal si til noen andre med mindre jeg gir deg tillatelse til det, Dette er virkelig å svike meg. Dette er også min historie å fortelle andre, ikke din. Hvis jeg stoler nok på deg til å fortelle deg om at jeg har denne sykdommen så forventer jeg at du ikke skal bable til alle andre om det. For min del så skriver jeg jo blogg så mange vet dette fra før av, men når man møter noen for første gang sier man ikke rett ut til en annen at man har dette, det kan ofte mistolkes.

5. Burde ikke du være i en institusjon.

- Nei, det burde jeg ikke. De fleste trenger dette i starten for å få diagnosen sikkert og få hjelp til hvilke medisiner man burde ta. Men eller så hører man ikke til i en institusjon bare fordi man har Schizofreni. Jeg har vært i sykehus, institusjoner og omsorgsbolig i ca 3 år og 4 måneder. Jeg flyttet ført ut i Oktober i fjor.

6. Hvor mange personligheter har du?

- Dette er en myte, Schizofreni er ikke DID(dissosiativ personlighets forstyrrelse). Hvis man har DID, har man flere personligheter. De med Schizofreni har altså ikke dette. Dette er ganske støtende, men jeg skjønner at folk lurer på dette hvis de ikke kan så mye fra før av.

7. Jeg tror ikke på mentale sykdommer.

- Tro meg når jeg sier at det er mange som ikke tror på at det finnes noen mentale sykdommer. De tror for det meste at det bare er fysiske sykdommer her i verden vår.

8. Jeg er også syk.

Når man prøver å fortelle deg en om en sykdom, ikke gjør alt om deg. Jeg deler mine innerste tanker og følelser med deg. Du kan si at du er syk senere, men ikke midt inni samtalen jeg prøver å ha med deg. Det er også mange som sier t de er ikke friske og er litt gale når de for-eksempel går med svarte klær, nagler, rosa eller blått hår og er litt tøff i stilen. Men dette har ingen ting med psyken å gjøre. Bare fordi du er annerledes i stilen gjør det de ikke til en gal person eller syk som, meg. Dette er litt støtene når folk kaller seg selv det når de ikke faktisk er det.

9. Hvorfor hører du bare ikke på stemmene?

- Stemmene jeg hører er ikke akkurat noe jeg bare kan snu meg rundt også blir de borte. Stemmene er der konstant og det er ikke mulig i bare" slå de av" Av samme grunn som du ikke sier til en med kreft; "kan du ikke bare bli kvitt kreften?". Nei det fungerer ikke. Basta bom.

10. Røyker du mye hasj/marihuana?

- Dette spørmålet får jeg ganske ofte. Nei, det gjør jeg ikke. Jeg spiste en del av det i brownies, men jeg gjør ikke det. Noen får noen hallusinasjoner og stemmer og litt sånne diverse ting når de bruker dette. Men det gjorde ikke jeg. Jeg hadde dette før jeg begynte og fikk det bare litt mer intenst når jeg først brukte.


Liker

Kommentarer

carolamelin
carolamelin,
Jätte bra inlägg!
nouw.com/carolamelin
siljeroos
siljeroos,
mariuskristiansen
mariuskristiansen,
Så bra du deler dette 😊 Ønsker deg en fin dag videre:)
nouw.com/mariuskristiansen
siljeroos
siljeroos,
Takk det samme <3
nouw.com/siljeroos
ArielC
ArielC,
Så bra skrevet!! Dette er så utrolig lærerikt 💛💛 Stå på!
nouw.com/arielc
siljeroos
siljeroos,
Lotte
,
Veldig fint og lærerikt å se deg på TV, flotte jenta! Måtte inn å se den fine og kreative kunsten din. Du er veldig flink! Stor respekt for at du sto fram på skjermen!! Lykke til med kunsten din 💛 Stor klem
siljeroos
siljeroos,
Tusen takk! ❤️
nouw.com/siljeroos