Laufabrauð reportage 

I lördags firade vi in första advent med bakning/fritering av de isländska bröden ”Laufabrauð”. Traditionellt görs dom alltså inför jul, till julmaten med rökt lammkött på eller som snacks vid sidan av. Den roligaste biten är att dekorera dem i olika mönster inför friteringen.


Först kavlas dom ut till en LÖVtunn cirkel. Sedan börjar man skära ut likt ett traktor mönster med särskilda verktyg i mässing.

Därefter börjar ett pilligt jobb med att skära ut och peta över små ”V”n om varandra tills ett mönster bildas. Vi har till och med fått ett par kirurg knivar av våra läkarvänner, då dem är så vassa och små.


Det var Atli & Iris första gång och de var jätteduktiga! Man har varit lite nervös över att låta dom hållas med kirurgknivar. Men båda fixa det galant! Den där konstnärliga pysselådran i vår släkt lever vidare i våra barn, den saken är säker.


Vi hade även besök av Sveriges Radio som gör ett reportage om olika mattraditioner inför jul. Hon gjorde en intervju och fick smaka på Laufabrauð, isländskt godis och även prova skära ut mönster.

Vet inte när det sänds i radio, men kan dela länken sen om nån är nyfiken på att lyssna.


Syrrans barn turades om att hålla i lilla grodan. Det var första gången Atli & Johan träffade Loke. Vi mös runt, lyssna på julmusik och åt mandariner.

Bröden blev så bra iår! Så fint utskurna och så lövtunna det bara går.


Min stick-galna mor har stickat julkulor till granen i år! Hur coolt? Närmare 25 stycken handgjorda egen ritare mönster, med allt ifrån namn till djurmotiv på. Den sista kulan ”in the making” står det Loke på hehe.


Friteringen.

Man lägger försiktigt degcirkeln i oljan, vänder på den en gång...


...upp ur oljebadet när den stelnat lite...

och så läggs den snabbt ner på papper som suger upp oljan och så pressar man hårt nedåt i några sekunder.


Voila! Så har man ett färdigt Laufabrauð.


Hur fin var inte den här kyrkan som syrran gjorde! Den vill man knappt äta. Får stå som dekoration hela julen hehe.

Till kvällen lagade även min super mamma en lyxig middag med isländskt lammkött! Typ de godaste lammkotletterna vi kan tänka oss. Förutom att Laura skulle sura och inte sitta vid matbordet, och förstöra middagsron för alla andra så var det en helt amazing dag med min älskade familj.


Gillar

Kommentarer