Vi har blivit sponsorerade denna resa av:

Lekia: leksaker

Lisco bok och papper: papper, pennor, lim, sudd m.m

Mariehamns bokhandel: papper och pennor

Posten: Tshirts

och

Rädda barnen

Vi vill rikta ett stort tack till alla som sponsorerat oss och vi har verkligen haft nytta av allt. Barnen har uppskattat och använt allt!

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Idag är de sista dagen på våran praktik och vi har haft avslutning med barnen.

På dagen passade vi på att ta med några av barnen till köpcentrumet för att inhandla ballonger och glass till avslutningen vi skulle ha på kvällen. Vi passade även på att ha lite extra tid med barnen vi tog med till köpcentret och bjöd dom på fika. Barnen uppskattade de väldigt mycket.

Dagen har bestått av att blåsa upp ballonger och planera inför kvällen. Vi fick även hjälp av dom äldre.

De äldre har under dagen varit nedstämda och tårar har kommit då vi har talat om för dom att de är sista dagen vi är här.

Kvällen börja gå mot sitt slut och vi gjorde de fint för barnen med ballonger. Vi samlade ihop alla barn och dansade med dom och sen blev vi överraskade av dom då de visade sig att dom hade uppträdanden till oss. Dom bjöd på sång och tacktal. Dom som arbetar här delade även ut fina arbetsintyg till oss. Vi bjöd på glass och fick vara med om ett riktigt mäktigt avslut som vi inte hade förväntat oss.

Likes

Comments

Dagen började tidigt med morgonsysslor. Vi handledde de yngre barnen vid duschen​, tandborstning och påklädningen men även vid frukosten.  Vi var även med på dag centret när de nya volontärerna hade sin grupp med barnen.  De lagade vulkaner av modellera. 

Barnen är väldigt kreativa och skapar de mesta själva. Idag fick vi se när dom laga sina egna drakar av plastpåsar, pinnar och snören. Här finns de inte tillgång till material så som saxar så barnen löser de på annat sätt.

Mot kvällen samlade vi ihop ett gäng i alla åldrar. Vi dansade först macarena och sedan gagnamstyle, sedan dansande vi efter barnens önskemål.  Det var väldigt roligt för vi lyckades få med alla barnen och de nya volontärerna. Många olika kulturer och åldrar samlade på en och samma gång. Vi vart lite överraskade över hur engagerade killarna var under dansen. Man märker hur viktig musiken är för barnen och hur mycket den betyder för dem. 

Det är mycket tankar och funderingar bland de äldre barnen om när vi far hem, om vi kommer tillbaka till barnhemmet igen och hälsar på osv. Tunga dagar har vi framför oss, svårt att säga hejda och sen lämna efter att ha kommit alla så nära nu under 5 veckor. 

Likes

Comments

Vi anlände till barnhemmet som vanligt på morgonen. Barnen var på gång och pysslade på med sitt. Vi packade upp våra saker i rummet och gick ut till barnen. Vi hann inte göra så mycket med barnen innan det var dags för vila.

Eftersom det är sista veckan för oss nu här på barnhemmet så satte vi oss ner och skrev klart våra skolpapper medans barnen vilade. Vi planerar också något slags avslut med barnen här! Efter middagen så ville tjejerna dansa. När vi väl la på musiken och dom fick bestämma låtar så blev vi tillslut en stor grupp med både äldre och yngre. De äldre tjejerna lärde oss olika hiphop danser som de själva har kommit på koreografin till. Vi har även pratat och bara umgåtts med barnen. Tittat på när en liten kille stått på taket och flygit drake, sett när barnen byggt en koja av kartong i sin stengrop. Barnen har som sagt pysslat på med sitt.

Igår kväll kom det även 13 nya volontärer hit till barnhemmet som är från Taiwan. Väldigt trevliga och pratsamma.

Likes

Comments

På grund av att vi inte har haft tillgång till internet och att det är väldigt trögt så har vi haft problem med bloggandet.

I onsdags tog vimed oss 2 andra av de yngre barnen och gick till ett hotell i närheten för att bada lite. Barnen hade sett fram emot det här jätte länge och uppskattade att vi tog med dom.

Vi har även tagit oss lite extra tid för de äldre, vi har spelat gitarr, dansat vilket är väldigt efterfrågat och även pratat och bar umgåtts. I onsdags kväll när vi satt ute och pratade och hade trevligt kom plötsligt en kackerlacka flygandes runt våra huven. Vi sprang runt med någon sprej och försökte döda dom. Ett gott skratt fick vi. Det lilla som hände den kvällen var uppskattat. Av att vi bara finns där med dom en stund gör stor skillnad.

I torsdags så var det kinesiska nyår vilket betyder att alla barnen var lediga. Vi var och hoppade twist med en grupp av både äldre och yngre. Vi spelade även fotboll.

Vi fick även en förfrågan av de äldre tjejerna om en filmkväll. Vi kunde tyvärr inte titta på någon film denna vecka eftersom vi inte hade någon film på datorn. Vi kommer att ha filmkväll nästa vecka med de äldre tjejerna där vi köper med oss något gott och ser på en film enligt ders önskemål.


Likes

Comments

Dagen började med en killgrupp där vi körde lite koordination som var väldigt uppskattat! Förväntningarna vi hade när det gällde att dom skulle lyssna var inte så stora, men vi hade så fel! Sjöng med i "huvud axlar knä och tå" och dessutom visade alla killar oss hur man gjorde dansstegen när vi inte kunde. Vi skrattade väldigt mycket och till slut bara spårade det ur och alla dansade som de ville. Eftersom vi inte har haft så mycket grupper och aktiviteter med killarna tror vi att det var väldigt uppskattat. Killarna är väldigt otåliga och svåra att göra något med eftersom de har så starka åsikter om allting. De vill gärna spela fotboll och basket för sig själva.

Senare tog vi två av de yngre till Alta för att simma eftersom alla de äldre skulle iväg till Cebu city för att uppträda, så vi passade på att ge de yngre som var kvar lite extra tid. Vi åt lite och lärde dom även att simma vilket dom tyckte väldigt mycket om.

Senare på kvällen har vi pratat med de äldre tjejerna och killarna, spelat lite gitarr, sjungit och pratat!


Likes

Comments

Filippinerna är ett land i sydostasien i västra stilla havet som består av 7100 öar.
Med en uppskattad befolkning på omkring 94 miljoner människor så är filippinerna världens 12 folkrikaste land.
Filippinernas huvudstad är Manilla och där är den kriminellaste ''delen'' av Filippinerna.
Detta land har ett tropiskt klimat med en årsmedeltemperatur på 26,5 grader.

I Filippinerna råder det väldigt mycket fattigdom, 1/3 del lever under fattigdomsgränsen och det är väldigt stora klasskillnader. Det talas 170 olika språk, men de största språket är filippino (tagalog) med även alla pratar engelska för att kunna kommunicera med dom som inte pratar tagalog.

Landet är känt för sina jordbävningar och tyfoner för dom drabbas väldigt ofta. Ca 30 tyfoner drabbar landet per år.
Dom mänskliga rättigheterna utvecklas till det positiva hela tiden.
Filippinska medborgare har en lagstadgad rätt till kostnadsfri grundutbildning. För de fattiga kan kostnaderna för skoluniformer, böcker, utrustning och transport bli för höga vilket leder till att fattiga barn inte kan gå i skola med tanke på att det är lag på att ha skoluniform.

Dödsstraff är avskaffat men avrättningar förekommer ändå.
Landet är starkt korrumperat och har hög arbetslöshet.
I Filippinerna är tvångs, slavarbete och barnarbete förbjudet men det förekommer ändå att dom använder barn som tiggare på stränder och gator.
Kommer inte barnen hem med pengar så blir dom misshandlade, och barnen får aldrig de pengar som dom tjänat ihop utan allt går till föräldrarna.
Många barn arbetar som hembiträden eller i tvångsarbeten i miljöer med stora hälsorisker som tex. i gruvor och i hamnar.

60000 barn, främst flickor men de förekommer även att pojkar är prostituerade.
Det finns minst 250000 gatubarn men en del säger att det finns 1,6 miljoner gatubarn och barnsoldater förekommer.
Det är förbjudet enligt lag att fängsla barn under 15 år men det efterlevs inte.
Det är även väldigt lätt att muta poliser och högre uppsatta med pengar för att slippa olika böter.

Pojkar och flickor är jämställda men man vill alltid ha en pojke i familjen då pojkarna prioriteras högre

Barndödligheten i Filippinerna är stor och skiljer sig väldigt mycket från tex Finland.
I Finland dör 2-3 barn av 1000 barn som är under 5 år, och i Filippinerna dör det 30 av 1000 barn som är under 5 år. Detta var i en statistik under år 2013.
Likes

Comments

Dagen har varit som alla andra dagar denna vecka och veckorna innan, börjat med morgonsysslor haft dagsverksamhet på dagen och avslutat med kvällsaktivitet nu på kvällen.

Vi har pratat med personalen på barnhemmet och fått mycket ny information om barnens bakgrunder och varför dom är här. Mycket tragiska bakgrunder men man får bara komma ihåg att dom har det bättre här på barnhemmet än vad dom hade haft om dom hade stannat kvar hos sina familjer. Skulle inte vissa ha kommit hit, så hade dom varit föräldralösa eller gatubarn idag.

Idag på dagen när barnen sov tog vi lite egna initiativ och tog bussen till en hälsocentral där Hannas mamma jobbar som ligger några minuter ifrån barnhemmet för att kolla hur det går till där, mållös blev man när man steg innanför dörren. Vi fick kolla på allt ifrån hur en vaccination av småbarn går till, vi fick höra hur en dag i ambulansen kan se ut och vi fick va med om en förlossning.

Under en förlossning ligger mammorna på en brits med tidningspapper under sig,, dom har ingen bedövning och får lämna hälsocentret dagen efter. Alla läkemedel och kläder man vill ha till barnet måste man köpa själv och ha med sig till förlossningen, hälsocentret står alltså för ingenting.

När bebisarna vaccineras så far sjukvårdspersonalen ut till olika utsatta ställen i byar med ambulansen och mammorna står på kö utanför i väntan på sin tur. Oftast far dom och vaccinerar på olika basketplaner.

Ambulanspersonalen far ut till olycksplatsen, lastar in patienten i trunken och far sedan iväg till ett sjukhus där all vård börjar. Det enda ambulanspersonalen kunde göra var att ge första hjälpen och syrgas.


Likes

Comments

Dagen började som vanligt med morgonsysslorna. Vi hjälpte de allra minsta med duschen men även en lite större tjej Kimberly på 3 år då vi stödde och handledde henne. Vi såg att hon klarade sig själv men de enda hon behövde hjälp med var att öppna schampo flaskorna och med kroppsspråk visa var hon skulle tvätta sig.

Efter morgonmålet hade vi en barngrupp. Vi hade förberett former som de fick färglägga och siffror där de fick säga vilken siffra de var och räkna lite lätt. Detta gjorde vi för att barnen ska lära sig att måla innanför kanterna, lära sig former och siffror, lära sig färgerna och kunna vänta på att allt är framplockat och de får börja måla.

Vi vill även finnas till hands för tonåringarna så vi satte oss ner och spelade gitarr med dem. De ända vi kunde göra var att berömma dem för hur duktiga de är och att dem känner sig lika viktiga som de mindre barnen.

Vi har under kvällen umgåtts och pratat med alla barnen vilket är väldigt uppskattat.


Likes

Comments

Dagen är över med mycket skratt, sjungande , dansande och full fart med olika lekar.
När vi kom tillbaka till barnhemmet väntade barnen med öppna armar. Vi vart väl mottagna av de barnen som var på barnhemmet just då. Eftersom de äldre barnen varit i skolan till klockan 17.00 så såg vi inte de förens då.
Men även de var lika glada över att se oss tillbaka.

Vi startade igång direkt med att börja spela fotboll med killarna efter deras vila. Man märkte att de hade saknat att spela fotboll med oss eftersom de lyste upp som solstrålar.
Även den lite äldre killen som är utstött och har någon slags funktionsnedsättning fick vi med att spela både fotboll och basket.
Vi har haft lite problem och inte riktigt vetat hur vi ska få kontakt med den här killen men idag fick vi det. Nu blir det även lättare för oss att kunna umgås med honom och kunna hjälpa honom att lättare förstå oss och de andra barnen.
Eftersom den här killen som vi i bloggen kommer att kalla Jonas har någon slags funktionsnedsättning kommer vi att ta oss an honom lite mera än de andra barnen.
Vi vet nu att han älskar att spela basket och fotboll. Vi vet också att han tycker om musik. Han går ofta runt med en leksaksbil som är en högtalare.
Det blir lättare för oss att kunna komma honom närmare så att han får den närhet som vi ger de andra barnen också.
Vi kommer att spela mycket basket och fotboll med killarna eftersom de lär de att samarbeta, ex när det ska spela tillsammans på lag och kunna passa till varandra.
Det är också ett bra sätt att lära sig att kommunicera på.

Efter att vi hade spelat fotboll och basket med killarna så tog vi oss an de lite äldre tjejerna. Även de yngre dykte upp efter en stund.
Vi satt ute och spelade gitarr och sjöng. Vi lärde dem att spela gitarr och att kunna vänta på deras tur eftersom alla tjejerna var väldigt glada över att få spela gitarr igen.
Vi kollade även på Youtube på olika danssteg och de yngre tjejerna lärde oss Macarena dansen, det var riktigt roligt.
Efter att de äldre hade lärt oss den dansen så lärde vi de yngre att dansa Macarena dansen. Den är lätt att lära de yngre med tanke på att dansen är kort och inte så invecklad. De yngre uppskattade dansen och det var en väldigt bra övning för de eftersom dans är koordination övning.
Som sagt så är dans och sång väldigt viktigt för barnen här och en väldigt uppskattad sak. Det blir lätt för oss att lära de barn som vill lära sig olika saker inom musik eftersom vi själva är engagerade i dans och musik.Likes

Comments