TRANSDEJTING

sex och relationer, transdejting

TRANS DEJTAR ICKE-TRANS

Så, vad finns att tänka på när det kommer till trans och flört? Först av allt: det beror på vad flörten ska leda till. Om det handlar om att le lite extra mot någon på tunnelbanan spelar det knappast något större roll hur era respektive könsorgan ser ut eller att känna till vilket pronomen som föredras. Om flörtandet däremot förväntas leda till sex eller en längre relation finns det några saker som kan vara bra att tänka på. Eftersom ”transperson” är ett brett begrepp som omfattar många olika människor är det dock svårt att ge specifika tips. Det kan variera stort beroende på situation, praktik och partners. Könsidentitet, vilket kön du blir läst som och hur din kropp ser ut är andra saker som givetvis spelar in. Men det finns trots det några övergripande saker att tänka på.

Själva flörtandet skiljer sig inte åt beroende på om man är trans eller cis (icke-trans). Ett generellt råd är att, precis som i alla andra situationer kring dejt och ragg, tänka på din egen säkerhet. Att ha med sig kondomer är en typ av säkerhet, en annan är att fundera kring situation och kommunikation. Ska du ragga upp din granne är situationen något annorlunda än om du cruisar i en park. Men oavsett kan det vara klokt att komma ut tidigt, gärna innan flörten lett till att ni är ensamma eller påbörjat hånglet. Om du passerar som kille men har ett könsorgan eller andra kroppsliga attribut som ”bryter” mot ditt utseende kan det vara klokt att nämna detta innan ni blir alltför fysiska med varandra. Helt enkelt för att en del personer kan backa ur eller bli upprörda om det uppdagas en bit in i sexet. Du kan exempelvis säga ”Jag är, som du säkert fattat, kille men har inte riktigt en sådan kuk som de flesta andra killar har”. Du kan då överösas med en del närgångna eller nyfikna frågor – och du behöver såklart bara svara på det du känner dej bekväm med. 

Om du flörtar med någon som omnämner dej med fel pronomen eller könar dig på ett sätt som inte känns bra, säg till och förklara vad som gäller. Om det inte känns tryggt eller bekvämt kan du alltid avstyra flörten.

Om flörtandet sker via nätet eller mobil finns det många sätt att komma ut. Du kan, om du vill, skriva ut att du är trans på communities eller i appar. Annars kan du slänga iväg ett meddelande i en privat konversation med den/de du vill hooka med. Sen finns det givetvis situationer där du inte behöver komma ut. Tänk på: att komma ut är något gör du för din egen skull för att öka din trygghet och för att bli könad på rätt sätt. Och om du raggar på någon som redan vet om att du är trans – tja, då finns det självklart inte så mycket att komma ut med när det kommer till just det.

ICKE-TRANS DEJTAR TRANS

Om du flörtar med någon som du vet är trans och personen försöker stämma av huruvida du vet eller ej kan det vara schysst att visa att du har koll på läget. När det kommer till att ligga med varandra: stäm av vilka ord och praktiker som föredras och om det finns delar av kroppen som du bör undvika att ta på. Om ni börjar dejta mer regelbundet: kom ihåg att det oftast inte är allmän info att någon har transbakgrund. Om dina bekanta inte vet om att ditt heta ragg föddes med fitta men du gärna skulle vilja berätta det för dem, kolla först med dejten om det är okej. Om din dejt får fel pronomen omnämnt om sig (exempelvis att någon säger ”han” men hen föredrar ”hen”), rätta gärna.

OM FLIRTEN KOMMER UT SOM TRANS

I en situation där du flörtar med någon som, i dina ögon, oväntat kommer ut som trans finns det främst två alternativ: att fortsätta flörtandet och se vart det leder eller att artigt och trevligt avstyra det hela om du känner att det inte riktigt var vad du förväntade dig. Det är alltid okej att ändra sig.

 

 

Gillar