Svartsjuka

sex och relationer, svartsjuka

Svartsjuka är en oro för rivalitet.

Vad är svartsjuka?

En känsla av att ens partner är intresserad av andra eller värderar andra relationer mer än den man har tillsammans. Man kan vara svartsjuk i olika omfattning. För en del dyker känslan upp någon gång ibland, för andra tar de en stor plats i ens liv och relation.

Varför blir man svartsjuk?

Svartsjuka kan väckas av en rad olika händelser och situationer där man saknar förtroende för sin partner, upplever en konkurrens eller känslan av att bli bortvald. Svartsjuka bottnar ofta i en personlig osäkerhet och en dålig självkänsla. Svartsjukan kan ibland vara svårt att övervinna och ta kontroll över med förnuft och rationella tankar.

Vad kan man göra åt svartsjukan?

Svartsjuka kan ställa till med problem i en relation både för den som är svartsjuk och för dennes partner. Det är då bra att ta itu med detta innan det påverkar individerna och förhållande negativt. För en del personer kan det räcka med att fundera över detta på egen hand och prata med sin partner. Men om problemet består kan det vara bra att prata med en kurator eller terapeut om saken.

Konsekvenser av svartsjuka

En konsekvens av svartsjuka är försök till kontroll och dominans över sin partner. För att kunna forma en relation där svartsjukan får ett mindre utrymme är det viktigt att skapa förutsättningar för ett ömsesidigt förtroende och en ömsesidig respekt, vilket inte byggs genom en inskränkt rörelsefrihet. Svartsjuka kan i vissa fall gå så långt att det kan leda till psykiskt och fysiskt misshandel. Då behöver man omedelbart söka hjälp för att avbryta det destruktiva handlandet eller få stöd i att avsluta relationen.

Tragiskt
Det kan te sig så hemskt som ett svart hål i rymden som slukar all kärlek, all glädje och hopp till varandra så det är så fruktansvärt att smärtan när relationen tar slut p g a detta är det dels en lättnad men ack så svårt att ta avstånd från den man har haft kär, och det är så ledsamt när man ser, att det präglar ens relation och det alltid handlar om henne inte om oss. Så har man ett ärligt hjärta är det fruktansvärt hemskt att leva med en partner som utövar svartsjuka som är en så destruktiv och sårande, att man blir så skadad i sin själ tillslut och ledsen, att när relationen är över blir det en lättnad, men stor sorg att ta avsked. 
Värna mer om varandra och ta hand om varandras hjärtan och tillåt varandra att få må bra tillsammans. 
Hälsningar från en som är lite ledsen nu, men kommer säkert att gå över till något bättre i framtiden.

Svartsjuk på en vän/killkompis
Man har sagt att vi bara ska vara vänner & du kanske kan inte säga att du älskar honom/henne & ni är från två heelt olika världar & missförstår varandra vilket leder till bråk. Han/hon klarar inte av förmycket fysisk kontakt. Vilket du kanske är i stort behov av! Men du är ändå svartsjuk när de gäller andra tjejer/killar. Vilket han/hon är öppen om. & du rätt så öppen om andra män/kvinnor.Ni kanske har haft sex.. 
Sammanfattning: 
Panik att ha in honom/henne i ditt liv. Men svartsjuk när han/hon pratar om sitt ex och andra tjejer/killar.
Svartsjukan är ett problem om han/hon märker den. Eftersom han/hon kan tro att du vill mer. du gillar honom/henne när allt fungerar mellan er.
Någonstans vet du att han/hon gillar dej väldigt mkt & vill leva med dej. Men du är livrädd att släppa in honom/henne! 

Tror de är gamla erfarenheter som spökar & får dej att bli svartsjuk. Då ditt ex va otrogen när du inte ville släppa in honom/henne allt för lätt. Sen förlorade den du älskade! 
Rädd att de blir så fel.. & att han/hon ska såras av dej, men samtidigt rädd att bli sårad av honom/henne. du vet ngn stans att de inte kommer att funka, men vill ändå ha en bit av kakan.

osäkerhet

Du känner dej svartsjuk, men inte pga rädsla för att han/hon ska hitta en annan tjej/kille. Du tror att han/hon är mycket attraherad av dej, men han/hon prioriterar inte dej. Och det är svårt att lita på han/hon, du kommer liksom inte först. 
Innan hade ni det bra fast det var åt andra hållet, han/hon var jätte svartsjuk. Över att du skulle hitta en annan, nu är det som om han/hon liksom tyckte det var för jobbigt också skiter han/hon i mej istället ( han/hon vet dessutom att du vill ha han/hon, jakten är så att säga över). 
Det är så struligt. Ni är liksom på gränsen båda två. Men ändå kan ni inte vara ifrån varandra. Ni stjälper över varandras osäkerhet på varndra. Det är en maktkamp i svartsjuka...så här är du normalt inte, i andra förhållanden har det inte varit så här.


<

Gillar