relationer på fler

sex och relationer

Tillhör du dem som tycker att kärleken känns större när den delas med flera? Känns det onödigt att avsluta en fin relation för att det uppstått en annan fin relation? Relationer på fler än två kan se lite olika ut beroende på vad de inblandade känner för och kommer överens om. En del kommer exempelvis överens om att ha flera parallella relationer som är mer eller mindre oberoende av varandra, andra väljer att ha tätare sammanlänkade relationer där fler än två har en relation med varandra. Relationer på fler än två kallas ofta polyamorösa relationer, eller kort och gott polyrelationer.

Till skillnad från öppna relationer handlar polyrelationer oftast om att kunna dela inte bara sex utan även kärlek och känslomässiga band med fler än en. Även inom polyrelationer kan partners så klart komma överens om att ha en öppen relation för att kunna träffa andra utanför relationen. Precis som i tvåsamma relationer finns en del saker som kan vara väl värda att prata ihop sig om för att alla i relationen ska må bra och veta vad som gäller, där en del kanske är mer specifika för personer i polyrelationer. Hur definierar vi oss – har vi exempelvis någon tydlig huvudpartner, en så kallad primärpartner,  eller flera jämställda och likvärdiga relationer? Hur vill vi prioritera varandra inbördes inom relationen? Hur fördelar vi saker som tid, energi, närhet och sex mellan varandra – synkar vi med en gemensam internetbaserad kalender? Hur går vi tillväga om någon av oss vill ändra status inom relationen och gå från exempelvis kompisknull till sambo med delad ekonomi? Vad är ok att göra med varandra och andra? Hur öppna är vi om vår relation inför varandra och omgivningen, vissa väljer att vara helt öppna medan andra väljer att vara öppna bara inför sina närstående? Hur som helst, försök att inte krångla till epiteten och överenskommelserna, utan tala klarspråk så att ni vet vad som gäller och var noga med att alla inblandade är ok med de överenskommelser som görs.

Ett hett tips för att få inspiration och hjälp på vägen är boken The Ethical Slut av Dossie Easton och Janet W. Hardy, som blivit lite av en bibel för många polys. Du kan också göra Sexperternas Sexkontrakt tillsammans med en eller flera partners, du hittar Sexkontraktet här på sidan.

SÄKRARE SEX I RELATIONER PÅ FLER ÄN TVÅ

Många fortsätter att praktisera säkrare sex även inom relationer på fler än två genom att till exempel använda kondom och undvika sperma i munnen. Om ni bestämmer er för att ha oskyddat sex med varandra så rekommenderar vi att ni som planerar att ha oskyddat sex med varandra först går och testar er tillsammans för att få koll på hiv-status och eventuella könssjukdomar. Tänk på att testsvar för hiv är helt tillförlitligt först tre månader efter att man senast befann sig i en situation då det fanns risk för hiv-överföring. Prata igenom vilken nivå av säkrare sex som ska gälla er emellan inom relationen och gör klart att alla inblandade är ok med överenskommelserna. Prata också igenom vilken nivå av säkrare sex som gäller om ni träffar andra utanför relationen, oavsett om ni har en så kallad öppen relation eller inte.  Tänk på att de överenskommelser du gör med dina partners behöver synkas med eventuella överenskommelser som dina partners har med andra. Ibland går saker och ting inte helt som man tänkt sig. Då kan vara väldigt bra och skönt att redan från början ha pratat igenom hur ni vill hantera och kommunicera eventuella snedsteg eller brutna överenskommelser. Det är ett sätt att visa omtanke, minska risker och vara rädda om både varandra och er relation. Ta gärna en titt påSexkontraktet, som hjälper dej och dina partners att sätta ord på vad som gäller. Sexkontraktet är givetvis polyanpassat!

Gillar