Relation

sex och relationer, kärlek, Förälskelse&kärlek

Ibland fastnar man lite extra för någon, så där så att man får en skön känsla i kroppen, blir tankspridd eller sitter och längtar efter att höras och ses igen och igen. Om du själv är eller har varit förälskad och kär så vet du förmodligen hur det kan kännas för just dej. I bästa fall är känslorna besvarade, men hur vet man var man har varandra? Och sen då?

HUR BLIR MAN TILLSAMMANS MED NÅGON?

En bra början för att bli tillsammans med någon är att våga ta initiativ och satsa när det känns bra. Du måste inte ha en färdigtänkt plan för er framtid, de allra flesta relationer uppstår ur tillfälligheter som leder vidare till någonting mer allteftersom det märks att ni trivs ihop. Kanske handlar det snarare om att spinna vidare på de där tillfällena då du råkar på någon som du tycker verkar skön, våga visa att du gillar personen och självklart också vara öppen för att någon hinner före och hittar dej först. Det är lätt att bygga upp en lång lista med krav och önskemål för exakt hur ens partner ska vara, men ibland blir förväntningarna nästan omöjliga att leva upp till och blockerar istället när man faktiskt träffar någon man gillar och matchar bra med. Saker som personkemi och attraktion kan vara väldigt svårt att förutsäga och sätta ord på innan man ses, men är ofta viktigare än många andra detaljer tillsammans.

Vi blir så gott som dagligen matade med bilder av hur den perfekta romantiska relationen ska se ut, men det är inte alltid bilden stämmer överens med vad som faktiskt skulle göra just dej lycklig. Försök att fundera igenom vad du verkligen vill ha i en relation och vad du tycker känns viktigt för att relationen ska fungera bra. I början kan det vara bra att balansera mellan att å ena sidan ta initiativ och föra relationen framåt, men å andra sidan komma ihåg att det faktiskt är ok att ta saker och ting lite som det kommer. Allt måste inte hända på en gång och ni måste inte definiera er relation omedelbart – tvärtom kan det vara skönt att hinna lära känna varandra bättre och bara njuta av varandra innan ni uttalar vad ni är.

Många tycker att det känns skönt att så småningom börja sätta ord på relationen på något sätt, t.ex. genom att berätta för den andre vad man känner, att säga till varandra och omgivningen att man är tillsammans eller kanske komma överens om att dejta exklusivt eller inte.

FORTSÄTTNINGEN

De flesta som levt i en lite längre relation vet att livet ihop kan ha både toppar och dalar, samtidigt som kärlek ofta kan överleva mer än vad man tror och växa sig starkare med tiden. Att relationer förändras över tid är inget konstigt, men det underlättar så klart om ni lyckas skapa förutsättningar för att ha det fortsatt bra ihop och utvecklas både tillsammans och var och en för sig. Vardagen kommer antagligen att göra sig påmind förr eller senare, men den behöver absolut inte vara trist och grå hela tiden. Gemensamma vardagsgrejor och rutiner kan vara underbart fint och skönt att dela med någon och utesluter inte att ni smyger in lite diskbänksromantik eller oväntad lyx en tisdagskväll efter jobbet. Försök att prioritera varandra och anstränga er lite extra då och då, man kan ju faktiskt fortsätta dejta varandra långt efter att man blivit tillsammans. Det är guld värt att få känna sig speciell och kanske även bli påmind om vad det är man gillar hos varandra.

När man är förälskad och nyss har träffats är det lätt att blunda för den andres brister och kanske även dölja de mindre charmiga sidorna av sig själv, men ingen människa orkar vara felfri särskilt länge. En del saker hos oss själva kan vi förändra till det bättre och andra gånger är det bara att inse att vi är olika. Det kan vara skönt att prata och få ur sig saker för att kunna gå vidare, istället för att hålla jobbigheter inom sig och bunkra upp grejer på lager. Det är en stor konst att ha överseende med varandra och kunna förlåta det som kan förlåtas, du känner förmodligen bäst själv när det är värt det. Har du funderat på vad som gör att du utvecklas och växer som person? Kanske handlar det om upplevelser, möten, resor, kultur, diskussioner, kriser, utmaningar eller att helt enkelt upptäcka nya sätt att tänka och fungera. Många gånger gäller ungefär samma recept i en relation – genom att skaffa er intryck och erfarenheter både tillsammans men också var och en för sig så kommer ni antagligen ha betydligt mer att prata om och upptäcka hos varandra än om ni ständigt sitter hemma i mjukisbrallor och pratar bebisspråk. Dessutom är det oftast både roligare och mer utvecklande att dela med sig än att sitta och hålla på allt själv!

Precis som resten av relationen kan närhet och sex förändras över tid och variera i perioder. Försök att inte ta sex och närhet för givet – fortsätt att visa uppskattning i vardagen och krydda lite extra då och då. En vanlig föreställning är att sexlivet måste avancera hela tiden så att man har mer och mer komplicerat sex, men ett schyst slentrianligg eller en avsugning under fredagsmyset kan vara väl så skönt och viktigt för närhetskänslan. Kanske kommer ni till ett läge där ni vill testa andra roller än vad ni är vana vid, experimentera eller prova saker som ni fantiserat om. Då är det en fördel att kunna prata om sex och berätta vad ni känner för. Försök att fokusera på vad ni faktiskt vill snarare än vad ni är missnöjda med, det blir mindre anklagande och leder ofta längre.

ÖVERENSKOMMELSER OCH SÄKRARE SEX I RELATIONER

Ord som monogami, otrohet och säkrare sex kan betyda olika saker för olika personer. För att undvika missförstånd och besvikelser kan det därför vara bra att prata ihop er om hur ni vill ha det och komma överens om vad som gäller i just er relation. Var tydliga med vad ni vill och kom ihåg att ingen av er ska behöva gå med på något som inte känns ok. Kanske behöver ni återuppta diskussionen då och då för att uppdatera er lite längs vägen.

Var går gränsen för otrohet?Räcker det med en lång sugande blick eller är det ok att hångla lite på dansgolvet? Försök att reda ut ungefär var gränsen går för er.

Är vi ok med att träffa andra? Att öppna upp för att kunna träffa andra utanför relationen kan kännas helt fel för en del medan andra ser det som en möjlighet. Öppna inte upp er relation för att ni känner att ni måste, utan bara om ni faktiskt tror att det kommer att funka för just er. Diskutera i så fall vilka spelregler ni vill ska gälla och kolla av med jämna mellanrum att ni fortfarande är ok eller om ni vill förändra något. Hur, var, när och med vem får ni göra vad? Vad berättar ni för varandra? Vem mer än ni själva vet om er deal?

Hur har vi säkrare sex? Många fortsätter att praktisera säkrare sex även i en relation genom att t.ex. använda kondom och undvika sperma i munnen. Om ni bestämmer er för att ha oskyddat sex med varandra rekommenderar vi att ni går och testar er samtidigt för att få koll på hiv-status och eventuella könssjukdomar. Tänk på att testsvar för hiv är helt tillförlitligt först tre månader efter att man senast befann sig i en situation då det fanns risk för hiv-överföring. Prata igenom vilken nivå av säkrare sex som ska gälla om ni träffar andra utanför relationen, oavsett om ni har en så kallad öppen relation eller inte.

Ibland går saker och ting inte helt som man tänkt sig. Då kan vara väldigt bra och skönt att redan från början ha pratat igenom hur ni vill hantera eventuella snedsteg eller brutna överenskommelser. Det är ett sätt att visa omtanke, minska risker och vara rädda om både varandra och er relation.


<

Gillar