Orgasm

sex och relationer, orgasm

Orgasm är något de flesta förknippar med sex. Det kan vara bra att veta att inte alla som har sex alltid får orgasm och att orgasm inte är något som alla strävar efter varje gång.

Vad betyder orgasm?

Orgasm betyder klimax och klimax betyder i sin tur ”intensiv höjdpunkt”. Orgasmen kan alltså beskrivas som toppen eller höjdpunkten på en sexuell skönkänsla. Efter orgasmen går oftast den känslan ned. Kroppen, speciellt området kring könet, känns skön, varm och avslappnad efteråt. Men hur starkt personer upplever orgasmen är olika och det varierar dessutom mycket från gång till gång.

Hur känns en orgasm?

En orgasm kan kännas som nästan ingenting, ibland känns den i hela kroppen. Rent kroppsligt innebär en orgasm snabba muskelsammandragningar kring könet, högre puls och blodtryck och lite snabbare andhämtning. Istället för orgasm säger många ”att komma”.

Orgasm - en individuell känsla

Det vanligaste sättet för kvinnor och män att få orgasm är genom att stimulera klitoris- eller penisollonet och det finns inga fysiologiska förutsättningar som säger att det skulle vara lättare eller svårare att få orgasm beroende på om man är kvinna eller man. Man kan också få orgasm genom anal-, g/p-punkt- och vaginalstimulering samt genom att knipa med bäckenbottenmuskulaturen. Vissa kan få det bara genom att fantisera eller tänka sexuellt upphetsande tankar.

Hur får jag orgasm?

Det finns inga exakta instruktioner på hur man gör för att få orgasm. Det är en individuell känsla och upplevelse som därför kan vara svår att beskriva. Om det känns skönt när man smeker eller tar på sköna ställen på kroppen kan man prova att fortsätta med det, och när det känns som allra skönast kan orgasmen komma. Det är inte heller en självklarhet att man alltid får orgasm.

Träna upp orgasmen

Ett bra sätt att komma närmare orgasm är att träna. Prova på dej själv och lär känna din kropp så är det lättare i samspelet med en partner.

Barn och orgasm

Redan innan födseln, alltså inne i livmodern, kan barnet få orgasm. Många killar och tjejer har onanerat innan de kom i puberteten och har då smekt sig själva till skönkänslan och upplevt orgasm.

Orgasm och utlösning

Orgasm och utlösning (ejakulation) är två skilda fenomen även om de många gånger kommer samtidigt. Både kvinnor och män kan få utlösning och det sker genom att körtlar trycker ut vätska genom urinröret. Man kan få orgasm utan utlösning och utlösning utan orgasm. Utlösningen är själva utstötningen av vätska medan orgasmen handlar mer om den sköna känslan. Gemensamt för orgasmer är att kroppen reagerar genom ökad puls, muskelsammandragningar i underlivet, förhöjt blodtryck och en snabbare andhämtning. Utlösning börjar man få i samband med puberteten.

Tjejer kan få utlösning i samband med orgasm. Det är inte samma sak som lubrikationen, den våthet som kommer genom slidväggarna när man börjar bli upphetsad. Utlösningen kommer från urinröret. Eftersom en del tjejer inte känner till att de kan få utlösning tror de att de kissar på sig. Det kan kännas pinsamt. För andra är det inget de tänker på eller knappt märker om de får utlösning. Mängden kan variera från några droppar till en tesked - det är likadant för killar. Killars utlösning består av sperma (kallas också sädesvätska) och kommer från urinröret.

Gemensam orgasm

Om två eller fler personer har sex är det vanligaste är att en person kommer före en annan. Många tycker det är skönt att få orgasm samtidigt – men det är svårt och inte det vanligaste. Andra vill vänta tills partnern kommit för att sedan bli tillfredsställd själv. Att vilja komma före, efter eller tillsammans varierar – både mellan individer och från gång till gång.


<

Gillar