Onani sex på egen hand

sex och relationer, onani

Onani är ett annat ord för att ha sex med sig själv. 

Onanerar alla?

Alla människor berör någon gång sin kropp: på eller kring könsorganen, bröstvårtorna, analöppningen eller någon annanstans. Beröringen kan skapa lust och ge behagliga känslor. När en person på egen hand ägnar sig åt denna beröring, inte minst för att uppnå orgasm, talar kallas det onani.

Kroppens reaktion, det sexuella gensvaret, skiljer sig inte åt om vi har sex med andra eller på egen hand. När det gäller kroppens sexuella gensvar och människans förmåga att njuta så finns inga skillnader mellan kvinnor och män.

Varför onanera?

Det främsta skälet till att människor onanerar är njutning och lust. För många är onanin viktig under hela livet och onanin är ofta det första sättet att närma sig den egna sexualiteten och uttrycka den. För andra är den det enda sättet att njuta av sin sexualitet, under vissa faser eller under hela livet.

Många funderar någon gång i sitt liv på om de

Hur onanerar man?

Så gott som alltid används händer och fingrar vid onani. De är enkla att styra och man kommer åt i stort sett hela kroppen. De kan användas både för lättare beröring och kraftigare stimulering och de kan hålla i olika föremål som man kan använda för att göra det sköna skönare.

onanerar för mycket. Ibland kan en situation där onanin går före allting annat uppfattas som ett bekymmer. Men det är ovanligt och oftast ett symptom på något annat som inte är bra i tillvaron. I ett sådant läge finns det hjälp att få, till exempel av en kurator eller en terapeut.

En del tycker om att göra på samma sätt varje gång de onanerar, medan andra växlar mellan några olika favoriter eller onanerar på olika sätt från gång till gång. Du kan massera, knåda, gnugga, trycka, dutta, rulla, daska eller krama könets olika delar. Genom att använda olika tryck och hastighet kan beröringen förändras och smekningarna kan upplevas olika. Många, både kvinnor och män, vill använda någon form av extra glidmedel när de onanerar. Förutom vatten- och silikonbaserade glidmedel kan du använda saliv, oparfymerade barnoljor eller vanlig olivolja.

Du kan onanera i princip i vilken ställning som helst: på rygg, på sidan, på mage, liggande, sittande eller stående, benen ihop eller brett isär, på huk eller på knä. Genom att ändra kroppsställning kan upplevelsen förändras.

Många tycker om att stimulera bröstvårtorna vid onani genom lätta beröringar, smekningar, eller genom att krama, massera eller nypa i dem.

Att stimulera ollonet på klitoris och penis är förmodligen vanligaste sättet att onanera på. Det är också de områden på kroppen som har flest nervsensorer. Vid sexuell upphetsning fylls svällkropparna i blygdläpparna, klitoris och penis med blod, vilket ökar känsligheten ytterligare.

Onanera genom att stimulera klitoris

Många kvinnor njuter av att föra klitorishuvan upp och ner över klitoris med fingrarna. Men klitorisollonet kan ibland vara så känsligt att det kan kännas obehagligt att röra direkt på, då kan man stimulera ollonet indirekt genom att föra de inre blygdläpparna upp och ner, gnugga från sida till sida med klitorishuvan över klitoris huvud och skaft eller genom att massera ollonet via de yttre blygdläpparna. Andra kvinnor föredrar att massera klitoris skaft som utgår från ollonet. Även klitoris skänklar är känsliga för beröring och det kan kännas skönt om man trycker eller masserar på sidorna längs blygdbenets inre kant.

Onanera med penis

Många män onanerar genom att dra handen eller fingrarna fram och tillbaka över ollonet och utmed penisskaftet. De som har förhud kan hålla om penisskaftet och dra ner förhuden så att ollonet blottläggs för att sedan dra upp den igen, om och om igen. Ett annat sätt är att stimulera ollonet genom att vrida eller skruva med fingrarna runt ollonkanten.

Män som har lite eller ingen förhud tycker ibland att onanin känns skönare att använda glidmedel. Om man inte har förhud är det vanligt att onanera genom att hålla handen om penis en bit ner på skaftet och dra huden på penisskaftet upp och ner mot ollonet.

Beröring på undersidan och baksidan av ollonet kan också vara skönt, en del gillar att stimulera strängen under ollonet, frenulum, genom att massera den varsamt.

Pungen är också ett känsligt område som kan stimuleras med lättare smekningar eller genom att hålla en aning hårdare om pungkulorna så att huden stramar. Även penisroten kan omslutas med olika starkt handtryck.

Muskler som gör det skönt att onanera

Att ömsom slappna av och ömsom spänna musklerna i bäckenet genom att knipa och släppa taget, en gång eller om och om igen kan kännas skönt vid onani. Muskler som kan vara sköna att stimulera finns även runt klitoris, mellan penis och analöppning, runt analöppningen och i slidan. Knipövningar kan vara njutningsfulla och kan även förstärka annan stimulering. Att spänna muskulaturen i orgasmögonblicket ger en del personer intensivare orgasmer. Området mellan könsorgan och analöppning innehåller många nervtrådar och kan vara skönt att stimulera. En del uppskattar att föra in ett finger eller två i anus, använd gärna glidmedel.

G-punkten & p-punkten

Några centimeter in på slidans framvägg finns g-punkten. Området är hos vissa kvinnor lite skrovligt och hårdnar vid stimulering. För att stimulera g-punkten krävs en kraftigare massage eller tryckande rörelser.

Ibland talas det också om mannens p-punkt. Det handlar då om prostatakörteln, som kan nås och stimuleras med ett finger eller en analplugg i analöppningen. Omkring fem centimeter upp, på främre ändtarmsväggen, sitter denna kastanjestora körtel.

Orgasm vid onani

Alla får inte alltid orgasm eller utlösning när de onanerar. För en del är det viktigt, för andra mindre viktigt. Samma sätt att onanera kan ge skilda orgasmupplevelser vid olika tillfällen. En njutningsfylld onani behöver inte sluta i orgasm.

sexleksaker

Många använder massagestavar och andra sexleksaker vid onani.

onanihistoria 

Ordet onani har sitt ursprung i Bibeln och Gamla Testamentet (1 Mosebok 38:8-9). En man vid namn Onan ombads att gifta sig med sin döde brors hustru för att skaffa avkomma åt honom. Men han lät sin säd – sperman – hamna på jorden i stället för i hustrun för att inte ge barn åt den döde brodern. Detta straffade gud med döden.

I själva verket är onani alltså en benämning på avbrutet samlag och har tidigare använts i just denna betydelse i svenskan. Betydelsen ”att stimulera sig själv sexuellt” introducerades av en engelsk läkare och teolog vid namn Bekker i början av 1700-talet, då han varnade för onanins påstådda faror.

Omkring 1750 skrev en schweizisk läkare vid namn Tissot en avhandling med titeln ”L’Onanisme”, där också han varnade för onanins påstådda konsekvenser för hälsan. Han menade att onani kunde orsaka både psykiska och fysiska sjukdomar, bland annat skulle förlusten av sädesvätska försvaga kroppen.

Även om vi idag vet att onani är ett vanligt och ofarligt beteende finns det fortfarande många föreställningar och tabun kring onani. Synd-, sjukdoms- och skamstämpeln har inte försvunnit helt. I en del samhällen betraktas onani fortfarande som skadlig eller skamlig. Ett annat känt ord, förutom ordet onani, är masturbation, som avleds ur de latinska orden för ”hand” (manus) och ”skända” (stupratio). Att skända med handen, alltså, och knappast en benämning som ger ett positivt intryck.

 

 

Gillar

Kommentarer