KUKEN & PUNGEN

sex och relationer, kuken&pungen

PUNGEN

Pungen består av vanlig hud men har till skillnad från många andra delar av huden inte något underhudsfett. Talg- och svettkörtlar och hårsäckar syns därför ofta som knottror i pungens hud. Huden är ofta mörkare än på resten av kroppen och är hårbeklädd. I pungen finns vanligen två testiklar (med varsin så kallad bitestikel) som ofta är olika stora och hänger på olika höjd. I testiklarna produceras spermier och könshormoner, bland annat testosteron. Temperaturen i testiklarna är lite lägre än i resten av kroppen och regleras genom att pungen drar ihop sig eller blir mer lös och elastisk så att testiklarna ”hissas” närmare eller längre ifrån kroppen. Pungen kan också dra ihop sig när man är kåt – ibland så att testiklarna försvinner upp i kroppen för en stund. Pungen är mycket känslig för slag, men många tycker att det är skönt att bli smekta på pungen eller i ljumskarna precis bredvid.

Kuken ser olika ut från person till person med varierande färg, form och storlek. Kuken kan också se olika ut beroende på om du föddes med en eller om du har skapat en genom kirurgi eller som ett resultat av testosteronbehandling. Mer om olika former av kirurgi och/eller testokukar hittar du på transformering.se! 

En medfödd kuks utsida täcks av hud som saknar underhudsfett och man kan därför ofta se talg- och svettkörtlar och hårsäckar som knottror i huden. Även blodådror är ofta extra synliga. Förhuden skyddar ollonet som finns längst ut på kuken, men hos dig som är omskuren har hela eller delar av förhuden tagits bort. Under förhuden bildas smegma som är ett slags sekret som hjälper till att skydda hud och slemhinnor på yttre delen av kuken. Förhuden har mycket känsel, många gillar att dra förhuden fram och tillbaka över ollonet när man runkar.

KUKEN

Ollonet är oftast den känsligaste delen av kuken och är viktigt för sex och njutning. Ollonet består precis som resten av kuken av svällkroppar och blir extra känsligt för beröring när man är kåt. På ollonkanten finns ofta så kallade penila papler, ett slags knottror som kan vara olika stora hos olika personer. Många tror att dessa är någon sjukdom men de är helt ofarliga. På undersidan av ollonet, alldeles där kuk-sömmen fäster i ollonet, finns ett område som kallas frenulum och som är den allra känsligaste delen av ollonet. Många gillar att ha det skönt genom att smeka kuken och ollonet, med eller utan förhuden till hjälp. Vilken typ av runk som är skönt varierar från person till person och kan skifta från gång till gång, prova gärna olika variationer och försök känna efter vad som är skönt för just dej eller de du har sex med (hårt/löst, snabbt/långsamt, hela handen/några fingrar och så vidare…). En del tycker att det är skönt att använda någon form av glidmedel när man runkar. Många gillar att bli slickade på kuken och ollonet eller att få en skön avsugning. Många gillar också att använda kuken för att ha penetrerande sex i till exempel röven eller fittan. I kukens skaft finns tre svällkroppar. Den nedre är mjukare än de två övre och går upp och bildar ollonet längst ut på kuken.

Vid kåthet kan man få stånd genom att blodflödet i bäckenregionen ökar och svällkropparna fylls med blod så att de växer och blir hårdare. Ibland kan man få stånd även när man inte är kåt, vare sig man vill det eller inte. Olika längd och form på svällkropparna ger olika form på kuken och olika ”riktning” när man får stånd. Det är till exempel vanligt att kuken är böjd åt något håll eller pekar snett när man har stånd. Svällkropparna går vidare från kukskaftet in i kroppen där de delar sig i två klyftor bakom pungen. Du kan därför känna att även området bakom pungen (den så kallade mellangården) växer och blir hårdare när du har stånd. Många gillar att bli stimulerade även här med smekningar, tryck och massage. Om du jämför bilden på kukens svällkroppar med bilden på fittans klitoris så ser du att det finns många likheter mellan de båda.

Det vanligaste sexuella problemet hos personer med kuk är att man inte får stånd när man vill. Det har ofta psykiska orsaker (till exempel nervositet, oro, prestationsångest). En bra början för att få erektion brukar vara att känna sig trygg och kåt. Ibland kan en kukring hjälpa till att hålla kuken hård. Svårigheter att få eller hålla erektion kan dock också bero på mediciner eller någon sjukdom. Oavsett varför man har svårt att få eller hålla erektionen så är det viktigt att söka hjälp om man har långvariga problem. Prata med läkare eller kurator, det finns bra hjälp att få!

ORGASM

Orgasm är en skönt intensiv känsla som man kan få i samband med kåthet och sex. Känslan är svår att beskriva och kan upplevas lite olika, du vet förmodligen själv bäst hur dina orgasmer kan kännas och hur de kan variera från gång till gång. Innan en orgasm drar musklerna i bäckenet ihop sig, och under själva orgasmen så släpper spänningen med pulserande intervaller. Ofta får man utlösning i samband med orgasm, vilket innebär att vätska från prostata och sädesblåsa kommer ut ur urinröret. Vätskan innehåller vanligen även spermier, även om spermierna utgör en minimal del av vätskans totala mängd. Man kan få utlösning utan orgasm och vice versa, men när en utlösning sammanfaller med orgasm hjälper muskelsammandragningarna till att sätta fart på utlösningen. Hastigheten på utlösningen varierar från person till person och från gång till gång. På samma sätt varierar mängden vätska och vätskans sammansättning (lös-/trögflytande, genomskinlig/vitaktig/gulaktig, antal spermier med mera). När man är kåt och har sex produceras en vätska som brukar kallas försats. Försatsen kan droppa/sippra ut ur urinröret långt innan man får utlösning. En del märker aldrig av sin försats medan det hos andra kan komma en hel del. Försatsen kan innehålla spermier, hiv-virus och könssjukdomar.

SÄKRARE SEX MED KUK

Hiv och könssjukdomar kan finnas i bland annat sperma och försats, men vissa könssjukdomar kan finnas även i hud och slemhinnor på kuken. På insidan av urinröret (som har sin mynning i ollonet) finns slemhinnor som är en vanlig väg för överföring av hiv och könssjukdomar. Alldeles under ollonkanten finns ett område med mycket tunn hud (en sorts slemhinna) hos personer som inte är omskurna. Via denna hud kan hiv och könssjukdomar också överföras, och det är ofta här man får blåsor och utslag om man får symptom på en könssjukdom. Kondom eller femidom är ett effektivt sätt att minska risken för överföring av hiv och könssjukdomar när man har anal- eller vaginalsex. Undvik också sperma i munnen. Givetvis kan man använda kondom även vid oralsex. Hiv och könssjukdomar har ofta inte några symtom trots att de ändå kan göra skada eller föras vidare till andra. Du som testar dej regelbundet får bättre koll på din hälsa och större möjlighet att vara rädd om både dej själv och andra.

SÄKRARE SEX MED SKAPAT KUK/TESTOKUK

Transkillars kukar producerar ingen sperma men de kan ha slemhinnor och därför kan de överföra könssjukdomar. Om det finns risk för överföring av hiv från eller till en testokuk vet vi inte men risken är sannolikt mycket låg.

HYGIEN

Tvätta kuken dagligen med vatten, även under förhuden om du har en sådan men undvik vanlig tvål eftersom den torkar och ökar risken för bland annat svampinfektioner. Vill du så kan du använda speciell intimtvål men det är inte nödvändigt, vanligt vatten räcker gott och väl. 

 

 

Gillar