komma ut

sex och relationer, kärlek, hbtq

När behövde du komma ut senast? Många gör det hela tiden, oavsett sexuell läggning eller könsidentitet. Till exempel när de nämner sin partners namn eller kön. 

Vem behöver komma ut?

Men det märks oftast bara när det är någon som bryter mot normen som kommer ut, och det är oftast det personer menar som säger ”komma ut” eller ”komma ut ur garderoben”. Oftast menar de då att komma ut som homosexuell, bisexuell eller transperson.

Att personer som är eller uppfattas vara heterosexuella och/eller cispersoner också kommer ut glöms bort eftersom det är det som är det vanliga. Cispersoner är alltså de personer som inte är transpersoner, en norm som är så vanlig att väldigt få ens känner till att ordet finns.

Att komma ut som heterosexuell och/eller cisperson är däremot inte riktigt samma sak som att komma ut som homosexuell, bisexuell och/eller transperson. I vårt samhälle finns det fortfarande en hel del motstånd mot hbt-personer och många är oroliga eller rädda för reaktionerna som kan följa på att man kommer ut.

Noa berättar: Efter månaders vånda kom jag ut för mina föräldrar, jag var 20. Min mammas kommentar var att hon inte kunde förstå varför det skulle spela så stor roll vad folk gör i sovrummet. Jag har tänkt på det där många gånger. Det spelar ju jättestor roll, folk mördas och misshandlas för det folk tror att de gör i sängkammaren. Det gör mig så förbannad, och ilskan jag känner när jag tänker på hur kidsen idag fortfarande tvingas hålla sig i garderober eller må dåligt över hur de känner, den omvandlar jag i aktivism. Ge mej en regnbågsflagga och jag håller ett brandtal för jämlikhet!

Komma ut - gång på gång

Om du är en person som kommer ut som normbrytare så kommer du att behöva fortsätta göra det så länge den normen finns kvar, eller tills du har berättat för allt och alla. För så länge du inte berättar eller folk omkring dej vet så kommer du förmodligen antas vara del av normen.

Det är alltid ditt eget beslut om du vill komma ut. Om personer i din omgivning inte ger dig stöd eller pepp när du kommer ut, så finns det att få på andra ställen. Kom ihåg att du har rätt att vara deh själv!


<

Gillar