Kärlek på nätet

sex och relationer, kärlek

Många blir kära i någon som de har träffat på nätet. Det kan vara härligt att lära känna varandra på nätet. Där kan det vara lätt att säga vad man tänker och tycker, i lugn och ro. Man kan prova sig fram i sitt sätt att tänka och vara.


<

Att vara någon annan

På nätet kan man visa sidor av sig själv som man inte visar annars. Man kan vara den person man verkligen känner sig som, eller vill pröva på att vara. Och man kan lära känna varandra lite, innan man berättar allt eller visar hur man ser ut.

På nätet kan det också vara lätt att hitta andra som till exempel har samma intressen eller samma sexuella läggning som man själv.

Man kan också hitta på och ändra saker om sig själv, som till exempel vilket kön man har, hur gammal man är och vad man heter. Det kan kännas bra och spännande. För många kan det vara själva grejen.

Man kan inte heller vara säker på om någon man träffar på nätet verkligen är den som den säger. Det kan också göra att man själv eller den andra känner sig lurad.

Det kan kännas obehagligt att få reda på att någon som man tror på, har sagt saker om sig själv som inte stämmer.

Att skicka bilder

Att skicka bilder och få bilder av någon man chattar med kan ofta kännas bra. Man visar hur man själv ser ut och får se hur den man chattar med ser ut.

Samtidigt är det viktigt att tänka på vilka bilder man skickar. Särskilt innan man är säker på vem det är man chattar med och vad personen tänker göra med bilderna.

Innan man skickar en bild bör man tänka efter om det skulle vara jobbigt att den här personen hade den bilden, ifall personen skulle vara en annan än den säger.

Det är alltid man själv som bestämmer vilka bilder man ska dela med andra. Om någon tjatar på att få se en viss typ av bilder, är det bäst att inte skicka någon bild.

Vara ihop på nätet

En del träffas och blir ihop på nätet. Där kan man bli jättekär i någon som bor i en annan del av världen. Den man är tillsammans med kanske vet mer om vad man tänker och känner, än vad ens kompisar gör.

En del som träffas på nätet bestämmer sig efter ett tag för att träffas utanför nätet.

Att träffas utanför nätet

Det kan kännas väldigt pirrigt när man ska ses utanför nätet första gången. Det kan vara härligt att äntligen få ses och känna hur personen doftar och känns att krama. När man träffas får man se om känslan finns kvar för den man har blivit kär i.

Om man har otur är personen inte alls som man trodde. Kanske har den andra hittat på saker om sig själv. Eller också har man själv gjort sig en bild av personen, som inte stämmer.

Det är förstås likadant för den andra. Ibland är det man själv, som inte stämmer med den andra personens bild. Ibland måste man träffas några gånger, innan man vet om man vill vara tillsammans.

Några saker att tänka på:

Första gången man träffas utanför nätet, är det bra att välja en plats där det finns andra människor. Det kan till exempel vara ett kafé eller utomhus bland folk. Då är det lätt att gå därifrån om något känns fel. Man kan ju inte vara helt säker på att personen verkligen är den som den har sagt att den är.  

Tala alltid om för någon du känner, om du ska träffa någon som du bara känner från nätet. Berätta var och när ni ska ses.
Om man vill kan man ta med sig en kompis första gången. Om man går ensam är det bra att hålla kontakt med en kompis eller någon annan man känner. Man kan till exempel sms:a då och då och berätta om allt känns okej.  
Bara för att man har känt på ett sätt när man har snackat på nätet, betyder det inte att man har lovat att känna samma sak när man ses. Och bara för att man tidigare har sagt att man ska göra något, så betyder inte det att man måste göra det. Till exempel att följa med någon hem.
Även om den andra har varit schysst och kanske gett en något eller bjudit på fika, har man rätt att ändra sig. Man kan alltid ångra sig och gå därifrån om det inte känns bra. Även om det känns lite dumt att bara gå, har man alltid rätt att göra det.

Gillar