hårdare tag

sex och relationer, hårdaretag

Många drömmer om sex, närhet och relationer som går lite utanför det som lärs ut i skolans sex- och samlevnadsundervisning. På Sexperterna.com kan du läsa om lättare BDSM och fetischer. Gillar du lite tuffare saker så kan du också kolla in den här sajten som vi gjort med SLM Stockholm.

BDSM är ett samlingsbegrepp som oftast brukar stå för

Bondage (B)
Bondage & Diciplin (B&D)
Dominans och underkastelse (engelskans domination and submission, D&S)
  

Sadism och masochism (eller sadomasochism) (S&M, SM)

BDSM är alltså ett ganska brett begrepp, men kan kort sammanfattas med att det handlar om samtyckande vuxna människor som frivilligt väljer att uttrycka eller praktisera sexualitet genom bondage, diciplin, dominans, underkastelse, sadism, masochism och/eller sadomasochism. Tillit, omtanke och respekt för varandra är grundläggande inom BDSM. BDSM förknippas ofta med fetischer (till exempel läder) eller vissa typer av sex.

BDSM är också en viktig ingrediens i vissa så kallade subkulturer, där läderkulturen kanske är den mest kända. Här berättar vi kort om några olika delar av BDSM och hur du kan ha både skönare och säkrare BDSM-sex. Längst ned på sidan hittar du tips på var du kan få mer information. Bondage är ett engelskt uttryck som betyder ungefär att binda någon. Bondage handlar i sexuella sammanhang oftast om att begränsa någons rörelsefrihet med hjälp av till exempel rep, bojor, kedjor, låsanordningar, gladpack eller annat. Ibland kan det räcka med en symbolisk begränsning, varför inte använda sytråd? Det kan vara skönt och häftigt att vara hjälplös och utlämnad i trygga händer, eller att vara den som har kontroll över någon annans rörelsefrihet. Bondage behöver inte vara att man använder sig av hjälpmedel för att begränsa friheten, utan kan lika gärna vara att man till exempel håller fast någon med bara händerna/kroppen eller att helt enkelt befalla/komma överens om att någon ska hålla sig i en viss position. Rep och andra hjälpmedel finns i en rad olika material, testa hur de känns mot kroppen, kedja ger en helt annan känsla än till exempel sidentyger. Undvik nylonrep och ojämna kedjor som kan rispa huden. Bomull, hampa, tweedtyger funkar däremot utmärkt!

Bondage innebär i sig inte någon risk för överföring av hiv eller andra sexuellt överförbara infektioner. Däremot kan det vara bra att vara medveten om andra typer av säkerhet i samband med bondage. Precis som i andra sexuella sammanhang är det viktigt att alla inblandade är med frivilligt i det som görs, till skillnad från när någon blir frihetsberövad mot sin vilja hos t.ex. polisen.

Det är bra om man redan på förhand kommer överens om hur man ska signalera till varandra om man vill sakta ned tempot eller avbryta leken. Vissa använder färgkoder, andra rörelser, allt beroende på vilken typ av sex ni har. Med en gag i munnen är det lite klurigt att säga ”röd”… Var rädd om kroppen och tänk på att inte strypa viktig blodtillförsel eller andningsvägar. Undvik snören, rep och kedjor runt halsen, använd hellre ett brett halsband som inte riskerar att dra ihop sig och strypa andningsvägarna. Oavsett om du använder halsband eller rep och oavsett var på kroppen de sitter så är det viktigt att de inte sitter för hårt. Se till att kunna få in minst ett finger mellan huden och repet eller vad ni vill använda. Lämna aldrig någon ensam när personen är under någon form av begränsning, oavsett om det handlar om bondage eller andra saker.

Ibland vill man avbryta leken snabbt, till exempel om någon av parterna känner obehag eller om släkten kommer på oväntat besök. Använd redskap som är lätta att låsa upp/ta loss och ha en sax till hands om ni binder med rep. Rollspel innebär i sig ingen risk för överföring av hiv eller andra könssjukdomar, men givetvis påverkas risken av hur du väljer att kombinera rollerna med andra typer av sex. Det kan

TRÄFFA ANDRA

Club Wish är en bdsm- och fetischklubb för kvinnor, trans- och intersexpersoner. Klubben hette tidigare LASH. Darkside är ett community för personer som utövar BDSM, fetischister och personer med relaterade sexualiteter och livsval. På sidan kan du skapa en egen profil och komma i kontakt med likasinnade. RFSU Stockholms sexualpolitiska BDSM- och fetischismgrupp diskuterar och informerar om frågor som rör BDSM och fetischism. På deras hemsida kan du även ladda ner deras broschyr BDSM och fetischism – så funkar det.

SLM Stockholm är en klubb för homo-/bisexuella män som har intresse för läder, gummi, uniform och fetischer. Inom klubben finns många som praktiserar BDSM. Läs mer på SLM Stockholms hemsida.

 

vara en bra idé att redan på förhand komma överens om vilken nivå av säkrare sex ni vill ha (kondom, undvika sperma i munnen etc.).

Du som är undergiven har precis samma rätt som en dominant person att kräva säkrare sex genom att till exempel använda kondom. Givetvis kan du som dominant befalla din undergivne att ta fram en kondom och kanske trä på kondomen med munnen. För att minska risken för överföring av hiv: undvik att få varandras sperma och blod i röven, fittan, munnen och på övre delen av kuken. Undvik också sperma och blod i ögonen, i öppna sår eller på annan skadad hud. Använd sunt förnuft och ha koll så att du inte tillfogar kroppen allvarliga skador. Lyssna på kroppen och respektera gränser hos dej själv och de du har sex med. Undvik att kombinera SM-sex med alkohol och andra droger (även poppers), eftersom det bidrar till försämrat omdöme och höjd smärttröskel.

 

Gillar