förälskelse symptom

Det säger bara klick

Plötsligt är du i sjunde himlen.

Förälskelsen gör dej berusad och lycklig.

Att du faller för en viss person kan bero på att han eller hon påminner om tryggheten från barndomen.

Du står där framför en helt okänd person och känner att det finns något speciellt mellan er. Det pirrar i kroppen och den behagliga känslan ökar ju mer tid ni tillbringar med varandra.

Attraktionen kan bero på de dofter vi utsöndrar. Men det har inget att göra med vilken parfym eller tvättmedel man använder. Utan det rör sig om kroppens luktlösa kemiska ämnen, feromoner, som vi omedvetet skickar genom luften. Feromonerna tas upp av ett speciellt luktorgan i näsan som sänder signaler till hjärnan som i sin tur påverkar insöndringen av könshormonerna östrogen och testosteron. Hormonerna framkallar processer och känslor av lust och samhörighet. Feromonforskning har främst gjorts på djur, men troligtvis utsöndrar även vi människor feromoner.

Men vad är det som gör att vi faller för en viss person och just hans eller hennes dofter?

Dofter från barndomen

Vi dras omedvetet till människor som påminner oss om behagliga kroppsdofter och beröring vi upplevt som spädbarn. Under de första levnadsmånaderna lever vi i symbios med vår mamma. Det lilla barnet får allt det behöver av mat, omsorg och närhet. Som vuxen söker vårt undermedvetna sig tillbaka till detta trygga paradis. Jag menar att vi i förälskelsestadiet tankar massor med trygghet, ömhet och näring av varandra. Allting känns underbart och man ser bara positiva egenskaper hos den andra. Men förälskelsen kan inte vara i all evighet.

Då skulle vi gå under. Ett passionerat förälskat par får näring av varandra och har nästan inget behov av mat eller sömn. Det påminner om att vara drogpåverkad. Detta tillstånd klarar kroppen i några månader, sedan måste förälskelsen övergå i något annat.

Likheterna mellan förälskelse och drogpåverkan beror på hjärnans signalsystem.

Vid upprymdhet och förälskelse ökar insöndringen av kroppens eget morfin, endorfiner. Endorfiner är signalsubstanser som ingår i hjärnans belöningssystem och de påverkar känslan av eufori och energi,

jag menar att vissa förutsättningar måste finnas för att man ska bli förälskad.

Noll känslokoll

Det handlar inte bara om vem man möter, utan även hur beredd man är på att ge sig hän och bli förälskad. Längtar man efter ett annat liv och är öppen för förändringar ökar chanserna att möta passionen. Det är väldigt svårt att biologiskt förklara vad det är som gör att vi blir förälskade och vad vi vet så uppstår inget liknande hos djur.

I förälskelsestadiet är valet av partner omedvetet. Passionen kommer över oss och vi känner att vi inte har någon kontroll över våra egna känslor. Men när vi kommer ur det första förälskelsestadiet gör vi ett nytt, mer medvetet val.

Då ser vi både fördelarna och bristerna hos den andre och väljer om det blir någon fortsättning på förhållandet eller inte. Fortsätter man tillsammans utvecklas förälskelsen till en djupare relation,

trollis92 tror att förälskelsen har stor betydelse för relationen.

Började förhållandet med en stor passion är förutsättningarna för att man kan hitta tillbaka till varandra mycket större än om relationen från början var ett mer praktiskt arrangemang.

7 knep för livslång kärlek

När förälskelsen är över och relationen blir till vardag finns det risk för att man börjar ta varandra för givna. Låt inte förhållandet bli slentrian, även ett livslångt äktenskap behöver näring och nytändning. Här är tipsen på hur ni håller förälskelsen vid liv:

1

Se din älskade i ögonen

Glöm inte bort blickarna som ni inte kunde släppa när ni var förälskade. Fortsätt med att se din älskade djupt i ögonen då och då.

2

Dröm er tillbaka

Tala om vad ni föll för hos varandra. Använd minnena från förälskelsen som en kärleksbank.

3

Kramas ofta

Rör vid varandra ofta och mycket. Var spontan, krama din älskade när han eller hon står i tvättstugan eller vattnar blommor.

4

Överraska varandra

Överraska din älskade med att skicka blommor till jobbet en helt vanlig dag.

5

Ha skoj i vardagen

Hitta på små roliga saker, till exempel kidnappa din partner för en picknick i parken.

6

Skriv kärleksbrev

Skicka ett romantiskt elektroniskt vykort till din älskade.

7

Gör något partnern gillar

Föreslå att ni ska göra något som du vet att din partner gillar men som du aldrig skulle göra annars.

FAKTA/äktenskap

Det i dag äldsta existerande äktenskapet ingicks 1923.

1995 blev det lagligt för homosexuella att registrera partnerskap. Fram till maj 2000 har 1 977 par registrerat sig.

Medellängden på ett äktenskap som upplöses på grund av ena makens död är 48 år.

Av de som gifte sig 1955 var 9 procent skilda efter åtta år, jämfört med 1990 då 24 procent av äktenskapen var upplösta efter åtta år. Efter 40 år hade dock hälften av bröllopsparen från 1955 gått skilda vägar.

Gillar