Förälskelse och kärlek

Exakt vad förälskelse och kärlek är kan ingen säga. Man kan till exempel bli kär i personer och kändisar eller känna kärlek för sin familj eller ett husdjur. Den här texten handlar framför allt om förälskelse och att vara kär.

Kärlek

Mängder av filmer, böcker, dagboksanteckningar och musiktexter handlar om kärlek. Ändå är det ingen som kan säga precis vad kärlek är. Är det en tanke, en känsla eller något man gör?

Det finns olika tankar om vad kärlek är. Men vad kärlek är för just en själv och hur man vill visa den, är det bara man själv som kan svara på. Någon kanske säger att kärlek är en varm känsla i magen eller hjärtat. En annan att kärlek är en handling, att det är kärlek att visa omtanke om de man tycker om. Andra tycker att kärlek och tro hänger ihop. 

En del säger att man måste älska sig själv innan man kan älska andra. Man kan känna kärlek för olika saker: sig själv, för andra människor, både de man har omkring sig och de som kanske lever långt borta eller inte längre lever. Man kan känna kärlek till livet, djur, platser eller till saker man gör.

Förälskelse

En kärleksrelation till en eller flera andra personer kan börja med en förälskelse. Man kan bli kär i personer man umgås med, men också i kändisar till exempel. Om man blir förälskad, eller kär, utsöndras en hormon i kroppen som gör att man känner sig lycklig. Det kan kännas som om man ”flyger” fram i tillvaron. Det kan pirra i magen och en del får svårt att äta och sova och kan inte sluta tänka på den eller de som de är kära i.

En förälskelse varar inte för evigt, även om man kan tycka om en person livet ut. Man skulle helt enkelt inte orka vara förälskad hela tiden. Förälskelsen kan då gå över i kärlek eller så känner man inget särskilt alls längre.

Olycklig kärlek

Om förälskelsen är obesvarad kan det bli plågsamt. Det är jobbigt att inte kunna sluta tänka på en person, när han eller hon inte känner likadant. Det kan också vara jobbigt om man själv inte får bestämma hur och med vem man är tillsammans med, om man är kär på ett sätt som inte följer idealbilderna av kärlek eller om någon man älskar gör slut med en. Då kan kärleken göra ont och det kan kännas som om det aldrig kommer att gå över. Men även om man inte tror det just då, så går det över till slut.

Att visa kärlek

Precis som alla har olika tankar om vad kärlek är, är det också olika hur man visar kärlek till andra. En del visar sin kärlek med ord. Andra har lättare att visa kärleken genom att till exempel vara omtänksamma och göra sånt som den eller de man är kär i tycker om.

Man kan öva upp sig i sin förmåga att visa kärlek. Att få bekräftelse och förstå att man är omtyckt är viktigt för att må bra. Därför har man sällan något att förlora på att visa för andra att man tycker om dem. Man kan säga det, skriva det, krama personen, laga någon mat som de tycker om eller visa omtanke på andra sätt. Om man själv vågar visa kärlek, ökar chansen att andra också törs visa sina känslor tillbaka.

Kärleksfull beröring

Att ge någon en kram, en klapp eller att hålla någon i handen kan vara några sätt att visa kärlek. Att beröra och beröras Kärlek och sexatt man får en skjuts av ”må-bra-hormon” utsöndrat i kroppen. Det gör att man känner sig lugn, avslappnad, glad och trygg, att man blir mer smärttålig, att immunförsvaret stärks och en massa andra bra saker. Hur man tar i andra människor, är olika beroende på vad man själv och den man berör tycker om. Det är också olika hur man rör vid varandra beroende på i vilken familj man har växt upp. Därför är det bra att känna efter vad man själv tycker om och att fråga den andra personen hur den vill bli berörd. Beröring ska alltid vara en ömsesidig handling och ska aldrig ske mot någons vilja.


<

Kärlek och sex

En del tycker att kärlek och sex hör ihop och att de bara vill ha sex med någon som de är kära i. Andra menar att det inte måste höra ihop. Oavsett hur man tycker, så är det viktigt att prata om hur man tänker och vad man vill. Om man vet hur den eller de andra tänker, är det mindre risk att bli sårad själv eller att såra någon annan.

Att bli kär på nätet

Man kan bli kär i personer som man träffar på internet. Det kan vara härligt att lära känna andra genom nätet eftersom det kan vara lättare att uttrycka vad man tänker och tycker i lugn och ro framför datorn. En del tycker också att det är skönt att känna att de slipper bli bedömda utifrån sin kropp och sitt utseende. Det kan kännas lättare att prova sig fram i sitt sätt att tänka och vara. En del träffas och blir ihop över nätet, andra träffas också utanför internet.

På nätet kan det vara lättare för en person att beskriva sig själv på ett sätt som inte är helt sant. Första gången man träffar någon utanför nätet kan det därför vara bra att ses på en offentlig plats, där det finns andra människor. Det kan till exempel vara ett café eller utomhus på ett torg. Då är det lättare att gå därifrån om man känner sig obekväm eller om det skulle visa sig att personen inte har berättat sanningen om sig själv. Om man vill kan man ta med sig en kompis eller bestämma att man ringer varandra efter en stund.

När man inte får eller kan träffa den man är kär i 

Att längta efter någon man är kär i kan både vara härligt men också plågsamt. Ibland bor de så långt bort att man inte kan ses så ofta.

Man kan ha föräldrar eller andra omkring en som har synpunkter på personer man är kär i. Kanske tycker de inte att den eller de man är kär i har ”rätt” ålder, yrke, kön, utseende, beteende, trosuppfattning eller funktionalitet. Eller så tycker de att man själv är för ung för att till exempel vara ihop med någon, eller för att sova över. Oavsett vad det gäller, är det alltid bra att försöka prata om vad de är oroliga för. Kanske handlar det om något som de inte behöver oroa sig över. Det är bra om man kan prata med varandra vid ett annat tillfälle, eftersom det brukar vara svårt att lösa problem när man är arga på varandra.

Om man är under 18 år, har föräldrarna eller annan vårdnadshavare ansvar för att man mår bra och därför har de en del att säga till om saker som rör ens liv. Men alla har rätt till ett privatliv och om man mår dåligt och har svårt att komma överens med sina föräldrar eller vårdnadshavare, är det bra att prata med någon man litar på utanför familjen.

Om kärlek är jobbigt

Om man känner sig ledsen eller något känns jobbigt kring kärlek, förälskelse och relationer, är det bra att prata med någon man litar på. Våld och tvång är till exempel inte tecken på kärlek. Upplever man såna saker är det viktigt att berätta det för någon. Om man vill kan man kontakta en ungdomsmottagning. Om man går i skolan kan man prata med skolsköterskan eller skolkuratorn. Går man på högskola, kan man kontakta studenthälsan. Om man vill vara anonym, finns det särskilda stödlinjer att ringa.

Gillar