Fittan

sex och relationer
Ovsett om du är född med en vagina eller om du fått en genom kirurgi ser de ungefär likadana ut. Men i vissa fall kan de fungera lite olika. På utsidan av fittan syns yttre blygdläppar, inre blygdläppar och förhud. Urinvägsmynningen sitter strax ovanför slidöppningen. Ytterligare lite ovanför urinvägsmynningen finns klitoris, eller rättare sagt ollonet på klitoris. De yttre blygdläpparna är ofta vanlig hud, men är känsliga för beröring och sväller vid sexuell upphetsning. De är hårbeklädda och kan vara lite mörkare än annan hud. De inre blygdläpparna sträcker sig från klitoris ollon och ner runt slidöppningen och kan ha olika färger, former och storlekar. Många har till exempel en lång och en kort inre blygdläpp. När du blir kåt sväller de och blir extra känsliga för beröring. De inre blygdläpparna har vanlig hud på utsidan och slemhinna på insidan, undvik därför att tvätta med vanlig tvål på insidan eftersom du då torkar ut och irriterar slemhinnan och ökar risken för till exempel svamp. Många nöjer sig med vanligt vatten, men det finns också speciell intimtvål att köpa.
KLITORIS

Ovanför klitoris finns en förhud som ibland också kallas klitorishuvan eller klitoriskappan. Många onanerar eller gillar att bli smekta genom att trycka eller röra förhuden över klitoris. Klitoris ollon som syns på utsidan av fittan har den största koncentrationen av nervändar i hela människokroppen, betydligt fler än vad som finns i kukens ollon. Det gör att klitoris ollon är extra känsligt för beröring. Klitoris är för många en mycket viktig punkt för sexuell njutning. Många gillar att bli smekta, slickade eller använda vibratorer på klitoris och ungefär 70 % av alla med fitta behöver få stimulans av klitoris ollon för att få orgasm. Klitoris har, i likhet med kuken, svällkroppar som fylls med blod och sväller när man blir kåt. Klitoris ollon får då stånd och det kan nästan kännas som om ollonet försvinner upp under förhuden. Personer som tillför testosteron (till exempel i samband med könskorrigerande hormonbehandling) får ofta en permanent förstoring av klitoris, både i slakt och erigerat tillstånd. Svällkroppar finns även kring slidöppningen, i blygdläpparna, runt urinröret och innanför mellangården. När man är kåt sväller dessa områden upp och blir känsligare för beröring. Klitoris är mycket större än ollonet som man ser på utsidan. Från ollonet fortsätter klitoris i så kallade skänklar som sträcker sig längs blygdbenet ett par centimeter in i kroppen innanför blygdläpparna och omsluter både urinvägsmynning och slidöppning. Skänklarna kan stimuleras genom att man ”masserar” och trycker mot dem utanpå kroppen eller inifrån slidöppningen. Från klitoris går nerver ut mot insidan av låren som gör att många tycker att det är skönt att bli smekta även här.Transtjejer med skapad fitta har ofta en klitoris som saknar skänklar och de saknar även g-punkt, de har därmot en prostata som är verkligen en källa till njutning.
KÅTHET OCH LUBRIKATION

När man blir kåt ökar blodflödet i området i och runt fittan. Extra mycket vätska kommer ur slidväggarna och ur körtlar i slidan och slidmynningen. Detta kallas lubrikation och ska inte förväxlas med flytningar som är något annat. Lubrikation är viktigt för skönt vaginalsex och hjälper dessutom till att skydda fittans slemhinnor. Vissa får mer och andra får mindre lubrikation och mängden kan variera från gång till gång. Minskad eller lite lubrikation kan bero på exempelvis nervositet, oro eller prestationsångest men det kan även bero på mediciner eller sjukdom. Många tjejer med transbakgrund kan behöva tillföra glidmedel då en skapad fitta ofta lubricerar mindre än en medfödd fitta.
En bra början för att få lubrikation är att känna sig kåt och trygg. Om du ändå har långvariga problem så kan du prata med din barnmorska/gynekolog för att få tips och hjälp.
SLIDKRANSEN

I yttre delen av slidan finns slemhinneveck som tidigare kallades för mödomshinna. Vecken är dock inte någon heltäckande hinna som går att ”ta hål på”. Därför har många på senare tid valt att kalla slemhinnevecken för slidkrans, som bättre beskriver vad det egentligen är för något. Hos unga personer kan dessa veck vara trånga, men de vidgar sig ofta automatiskt vid puberteten. När man för in något i slidan kan vecken vidgas och ibland blöder det första gångerna, men vecken försvinner inte.
FITTANS INSIDA

Fittans insida är ungefär 10 cm djup, men när man är kåt blir den både lite större och längre än annars. Där fittan tar slut finns livmodertappen som är början på livmodern. Ungefär halvvägs dit, på framsidan av fittans insida ett par centimeter in, finns den så kallade G-punkten som är ett skrovligt område som är extra känsligt för beröring. Du kan enklast hitta den genom att sticka in ett finger i fittan och peka mot naveln. Många gillar att stimulera G-punkten med tryck och massage snarare än med mjuka smekningar. G-punkten kan ibland också stimuleras via röven om man trycker i riktning mot naveln. Fittan är självrengörande och ska inte tvättas innanför slidöppningen. På och i närheten av blygdläpparna bildas så kallad smegma, ett slags sekret som hjälper till att skydda huden och slemhinnorna. Undvik vanlig tvål när du tvättar blygdläpparna och området runt fittan eftersom den torkar ut slemhinnorna och ökar risken för till exempel svamp. Många nöjer sig med vanligt vatten, men det finns även särskild intimtvål att köpa.
ORGASM

Orgasm är en skönt intensiv känsla som man kan få i samband med kåthet och sex. Känslan är svår att beskriva och kan upplevas lite olika, du som upplevt en orgasm vet förmodligen själv bäst hur dina orgasmer kan kännas. Innan en orgasm drar musklerna i bäckenet ihop sig, och under själva orgasmen så släpper spänningen med pulserande intervaller. Runt urinröret finns prostatakörtelvävnad som producerar en vätska som kan rinna eller spruta ur urinröret; en så kallad utlösning (kallas även fontänorgasm eller sprutorgasm). Utlösningen behöver inte nödvändigtvis komma samtidigt som en orgasm, och mängden vätska varierar från person till person och från gång till gång. En del märker inte att det kommer något alls. Om man stimulerar G-punkten kan det komma mer vätska. En del personer med fitta har inte upplevt orgasm och vissa tycker inte att det är särskilt viktigt. För andra är orgasmen något av det skönaste man kan tänka sig. Som vi tidigare nämnt behöver ungefär 70 % av alla med fitta stimulera klitoris för att kunna få orgasm.
SÄKRARE SEX MED FITTA

Fittan täcks till stor del av slemhinnor som är mottagliga för hiv och könssjukdomar. Olika slemhinnor fungerar på olika sätt, en del ”suger åt sig” vätska (exempelvis i röven), medan fittans slemhinnor främst avger vätska och gör så att saker förs ut ur fittan. Det gör att till exempel hiv har svårare att komma in i kroppen via fittan än via röven. Hos dig som är hiv-positiv innehåller sekret runt livmodertappen mer hiv-virus än lubrikationen i övrigt. Oskyddat vaginalsex där till exempel en kuk eller gemensam dildo förs in i fittan innebär därför en större risk för överföring av hiv än vid till exempel oralsex. Vid mens ökar risken för överföring av hiv. När man har penetrerande sex med kuk inblandad är kondom eller femidon ett effektivt sätt att minska risken för överföring av hiv och könssjukdomar. Kondom eller femidom är även bra att ha om man är flera som delar på samma dildo, kom bara ihåg att byta kondom på dildon mellan varje person. Vid oralsex, smeksex, fisting och liknande är det inte alls lika stor risk för överföring av hiv, men herpes och vissa andra könssjukdomar kan överföras även oralt eller genom hudkontakt. Många könssjukdomar ger inga märkbara symptom till en början men kan ändå göra skada och föras vidare till andra. Om du testar dig regelbundet får du bättre koll på din hälsa och större möjlighet att vara rädd om både dig själv och andra. Läs gärna mer om säkrare sex! Oavsett hur du har sex är det viktigt att regelbundet gå på cellprovskontroller för att så tidigt som möjligt upptäcka cellförändringar som kan orsakas av HPV-virus och eventuellt ge livmoderhalscancer. Prata med din barnmorska/gynekolog för mer information!

Gillar