En första dejt

sex och relationer, enförstadejt, kärlek


<

Är det dags för dejt? Känslan inför att träffa någon kan vara alltifrån lite nervöst jobbig till skönt pirrig förväntan. Oavsett om du är ute efter en oskyldig flört, romantik eller lite skönt ligga så kan det vara bra att tänka på ett par saker:

Förberedelser – Innan du träffar någon kan det vara bra att ha tagit reda på lite om den eller de du ska träffa, om du inte är ute efter en helt anonym dejt förstås. Det kan handla om att t.ex. ha skickat ordentligt med tydliga bilder till varandra om man inte setts IRL, berättat lite om sig själv och vad man gillar eller att ha gjort upp överenskommelser om säkrare sex om det är aktuellt. När det väl är dags för dejt är det såklart bra att ha med sig kondomer och glid tillsammans med sitt charmigaste jag.

Dejta säkrare – Stäm träff på en offentlig plats bland folk och berätta gärna för en vän var, när och vem du ska träffa. Var försiktig med vem du väljer att träffa hemma eller i mer avskilda miljöer, ett alternativ kan vara att åtminstone stämma träff på gatan utanför så att du kan följa magkänslan vid första intrycket. Märker du att personen fejkat t.ex. ålder eller utseende så kan det mycket väl vara fler saker som inte stämmer. Ladda mobilbatterierna och se till att ha pengar på kontantkort och kontokort så undviker du att bli utlämnad till någon annan och kan reda dej själv om det skulle behövas. Alkohol och andra droger försämrar omdömet (och ofta även förmågan till sex och njutning!) hos både dej själv och andra, så drick hellre ett glas vatten för mycket under första dejten.

Våga avbryta en dejt – Personkemi, intressen, humör, stämning…det finns mycket som ska klaffa när man väl ses och som inte alltid kan avgöras på förhand. Oavsett vad ni haft för avsikter med dejten så är det helt ok att avbryta om det inte känns bra, du måste inte ge en lång förklaring även om det kan kännas bättre att skiljas åt med åtminstone ett par vänliga ord. Det kan underlätta att ha en back-up plan där du t.ex. ber en vän ringa efter en stund för att ge dej en anledning att lämna dejten.

Ses igen? – Fick du mersmak efter första dejten eller är du bara glad att den tog slut? Om ni matchar bra ihop kan ofta andra och tredje dejten vara väl så bra som den första, men det gäller förstås att känslan är ömsesidig. Är ni inte på samma bana så var gärna ärlig, men undvik onödigt sårande kommentarer och försök att hålla en vänlig ton. Tveka inte att berätta om du är nöjd och sugen på en fortsättning, det handlar ju oftast inte om ett frieri utan bara om att ses igen och ha mysigt ihop!

 

Gillar