cruising

sex och relationer, kärlek, CRUISING

Det har alltid funnits killar som gillar killar – varken religion, politik, psykologi eller lagar har kunnat ändra på det. På många håll har det vuxit fram koder, signaler, traditioner och platser som möjliggjort för killar att träffas även i samhällen och tidsperioder då det varit mycket svårt att leva som öppet homosexuell. Till och med när nazismen var som starkast under andra världskriget förblev t.ex. parken Tiergarten i Berlin en viktig mötesplats för killar som gillade killar. Med tiden utvecklade stadens män sofistikerade signaler och kodspråk för att överlista underrättelsepolisen som ibland låtsades ragga runt i syfte att avslöja de modiga killarna. Om du pratar med äldre män här i Sverige kan du ha turen att få höra om heta möten i Humlegården i centrala Stockholm eller kring stadens kaserner där man kvällar och nätter kunde få (eller köpa) en skön stund med någon soldat. I västvärlden kallas fenomenet numera cruising och syftar då oftast på killar som sexraggar på varandra, och trots att vi i dagens Sverige har ett betydligt öppnare och mer tillåtande klimat än i många andra delar av världen så finns här en cruisingkultur än idag.

Anledningen till att cruisingen lever vidare är förmodligen dels att den fortfarande behövs för många och för att den helt enkelt kan vara riktigt skön och spännande. Det kan handla om vissa offentliga mötesplatser där killar traditionellt raggar lite extra, t.ex. gym, badhus, offentliga toaletter, centralstationen eller bibliotek. Det finns också platser där cruisingen är mer tydlig och uttalad som t.ex. vid en del nakenbad och på sexvideoklubbar. E-flört med t.ex. Qruiser, Grindr eller Scruff ger en mer digital touch till cruisingen så att du kan snacka ihop dej med någon i närheten. Glöm bara inte att kolla upp från mobilen då och då, ditt span kanske är närmare än vad din GPS tror.

I Stockholm finns flera videoklubbar, dit man kan gå för att spana, ragga, runka, köpa eller se på porr. Även om en videoklubb är en plats där folk har sex betyder det inte att alla vill ha sex med alla. Flörtandets spelregler gäller även här! Chansen att få ligga är nog däremot större på en videoklubb än om du flörtar på tunnelbanan. Raggar du på videoklubbar kan det vara praktiskt att veta att det på alla klubbar i Stockholms län finns gratis kondomer och glidmedel för besökare. Hittar du dem inte så fråga i kassan eller ta med egna.

Spanar du i cruisingparker så har du fördelen att kunna springa på RFSL Stockholms Sexperter! De är ett gäng killar som kan sex och säkrare sex och av dem kan du fråga om det mesta. De har dessutom kondomer och glidmedel i sina väskor. Helt gratis så klart!

CRUISINGENS VETT OCH ETIKETT

Blickar och kroppsspråk räcker oftast för att läsa av varandra och visa om man är intresserad eller inte. Cruising är sällan rätt tillfälle för varken kallprat eller djupa samtal, oftast finns en kultur av att hålla en låg samtalston och inte prata mer än nödvändigt. Försök att känna av situationen och respektera andra cruisare som inte är där för att höra skvallret från din senaste utekväll.
Att cruisa betyder inte att man måste vara öppen för allt och alla. Gör bara det du själv är sugen på och försök känna av att det finns ömsesidighet när du raggar på andra. Det är ofta ok att kolla in någon som porrar bland folk, men inte alltid lika ok att blanda sig i. Respektera markeringar som att någon t.ex. tar bort din hand eller uppenbarligen undviker dig, och kom ihåg att det alltid är ok att ändra sig oavsett vad ni gör eller vad ni tidigare kommit överens om.
Att flirta på allmänna platser som t.ex. gym, badhus eller offentliga toaletter kan vara spännande men där är det extra viktigt att sköta flörten snyggt. Försök att känna av vem som är mottaglig för en flirt och inte och visa respekt för omgivningen, ingen ska behöva känna sig obekväm eller ofredad.
Undvik att fotografera och filma om inte annat överenskommits, och prata inte runt om vem du sett göra vad. Många föredrar att hålla cruisingen till där det cruisas.

 

 

Gillar