1-2-3 relationer

sex och relationer, kärlek

Det där med relationer…

Ibland är det enkelt och självklart med relationer. Ibland är det inte alltid så enkelt, att inleda, underhålla, eller ens att avsluta relationer. Och vad menar vi med relation egentligen? Kärleksrelationer, vänskapsrelationer, blodsband eller någonting annat?

Hur det än går till måste vi förhålla oss till en mängd bilder av hur relationer ser ut, ibland oavsett hur våra egna ser ut, eller hur vi skulle vilja att de såg ut.

Singel – himmel eller helvete?

Om du inte har någon traditionell kärleksrelation kan det hända att du får höra att det kommer ordna sig, du kommer träffa någon. Om du menar att du trivs bra själv så kanske du får ett medlidande leende. Kanske räcker relationen till dig själv alldeles utmärkt för att du ska må bra? Kanske har du kärleksrelationer med andra, som inte innehåller sex? Kanske sex med personer du inte har kärleksförhållande med? Och kanske är det precis så du vill ha det? Då så!

Zeynab berättar: Ibland blir jag alldeles matt av allt tal om partners och relationer. Kärlekrelationer alltså. Parträffar hit och dit. Jag vill satsa på relationen till mig själv, ha kvalitetstid med mig själv och utvecklas som människa. Och vaddå singel? Jag har ju massor med relationer, bara inte den där de förväntar sig.

Tvåsamheten, allas vårt ideal?

Många lever tillsammans med en och samma kärlekspartner under längre tid, och många vill ha det så. Vi ser kära och glada par hand i hand på stan och kanske vill också du ha en hand i din?

Parrelationer är också det som anses vara det normala, och det som alla antas sträva efter. Många bilder av hur relationer ser ut bygger på bilden av att ”alla” är tvåsamma och att ”alla” lever i par, gärna i med en partner som är ungefär som du när det gäller bakgrund, etnicitet, funktionsförutsättningar med mera. (Förutom kön då, det ska ju vara motsatt enligt denna bild.) Det finns förväntningar på att parrelationen ska resultera i barn, en viss sexuell aktivitet (monogam och inomäktenskaplig), en viss sexuell praktik (vaniljsex, som står i motsats till BDSM). Kanske vill du leva i en parrelation men utan ett förutbestämt manus eller outtalade förväntningar? Du kan själv bestämma hur du vill att just din parrelation ska se ut (och bestäm gärna hur tillsammans med din partner.)

Kärleken blir större ju fler som delar den?

Hur många personer ingår i en relation? Hur många relationer kan en person ha? Många trivs i parrelationer, men andra gör det inte och lever inte heller så. Du kanske har förmågan att bli kär i flera personer samtidigt? Kanske vill du då också inleda relationer med dem? Om känslan är besvarad av föremålen för dina känslor, grattis! Du får faktiskt välja själv.

Flersamma relationer, eller polyrelationer, kan ha en mängd olika former. Det viktigaste är att du gör det som känns rätt och bra för dig och din/a partner/s.

Linda berättar: När jag var nitton år var jag kär i två stycken samtidigt och livet blev ett helvete för oss alla tre. Jag var ju tvungen att välja! Vilket jag inte kunde, jag var ju kär i  båda. Jag hade inget begrepp om att något annat kunde vara möjligt, jag kände mig bara fel och dålig. Flera år senare var jag på en föreläsning om polyrelationer och kände hur allting föll på plats, det finns fler som har känt likadant, det är möjligt att älska flera, jag måste inte välja, jag är inte fel och dålig. Det var en sådan lättnad! Idag lever jag mindre beroende av att definiera relationer, det känns omöjligt och oviktigt att göra det. Det viktigaste är att alla inblandade vet om hur allting ligger till och kan göra sina val utifrån det. Jag försöker ställa motfrågor till dem som har en massa åsikter om hur jag lever, hur kan mer kärlek vara dåligt? Över en lunch filosoferade jag med en vän och landade i att monogami för mig handlar om en sorts storhetsvansinne, att tro att man kan vara allt för sin partner.


<

Gillar

Kommentarer