Bloggat från min mobil

Stadsparker, stadsarkitekter och… stadshotell!

Foton på järnvägsstationer hittar man en hel del i mitt arkiv och då är det naturligt att känna en dragning till stadshotell som ofta är påkostade byggnader och små eller mellanstora städers stolthet mitt i centrum nära rådhus och kyrka.

Tänk handelsresande och tänk servitörer och servitriser som kryssar fram mellan borden med silverbrickor och enstaka tallrikar med Pytt Bellman och Cordon Bleu.

Tänk en bartender som sträcker ett polerat glas mot kristallkronan, för att granska glansen och så kallskänkan med räksmörgåsar på rad.

Tänk bestick som skramlar mot porslin och en trio som bjuder upp till dans med As Times goes by.

Kanske har du sett Lars Morins Saxofonhallicken, som skildrar just småstadslivet och stadshotellets betydelse, och om inte så har du kanske en faster som träffade sin man på Statt en helt vanlig onsdagskväll eller en farbror som under större delen av sitt jobbade som nattportier just på ett stadshotell .

Kanske var din pappa en av dem som reste runt i veckorna för att visa prover på skor eller tyger?

Stadshotell byggdes många i slutet av 1800- talet, när resandet ökade och ersatte enklare inkvarteringar på gästgiveri och vanlig rumsuthyrning.

För en ensam resenär med ett kringflackande liv erbjöd stadshotellen en trygghet och framför allt en gemenskap som även i dag ses som självklar
och de är utan tvekan en viktig del av vår gemensamma historia.

På min önskelista står nu inte Venedig, Verona och Viareggio utan Växjö, Vimmerby och Västervik med stadshotellen som självklara övernattningsställen och jag hoppas kunna återkomma med en rapport innan sommar blir höst.

Vilka erfarenheter har du av stadshotell? Vilka stadshotell har du minnen från?

Gillar

Prenumerera