Header

Det tog några extra månader men äntligen nådde kylan norra Italien också. Fortfarande runt 10 grader mitt på dagen men om nätterna sjunker temperaturen till 0-gradigt. Så skönt. De högsta bergstopparna runt Modena är numera snötäckta och killarnas vinterjackor tas på varje morgon när vi åker till dagis och leker att vi är drakar som sprutar massa eld och rök. Har börjat inse hur kort tid jag har kvar här och vet inte om jag är glad eller ledsen för det. Har ju på något sätt hunnit skapa mitt helt egna liv här borta där jag själv valt hur jag vill ha saker och ting. Hur jag vill vara som person, vad jag vill lägga energi på, vilka jag släpper in och inte osv. Lite rädd för att hamna i samma gamla vanor när jag kommer hem igen, men längtar såklart något otroligt efter familj och närmsta vännerna. Innan dess väntar dock mitt sista besök från Sverige som är pappa. Han kommer hit om en vecka och planen är (förutom att självklart ägna en dag åt Ferraribilar) att visa honom alla mina favoritplatser här i Modena. Favoritgelaterian, favoritparken, favoritrestaurangen, favoritbaren, favoritbutiken, favoritpromenaden osv osv. Det blir fint!

(här ser ni förresten mitt bästa fotoställe för utsiktsbilder: badkaret. i pyjamas. fancy.)

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Hörni, det här med blogg funkar ju aldrig för min del. Blir så besviken på mig själv varje gång. Kommer med lite goda nyheter dock! Jag har snart redigerat klart videon från Venedig och har även varit ganska så aktiv med systemkameran, så jag har några inlägg på lager. Först av allt så skulle jag bara vilja säga att hösten äntligen är här på riktigt! Det är riktigt kallt på morgnarna (5-gradigt!) och de allra flesta träden har ändrat färg. Hösten har dragit med sig både en och annan förkylning men med mitt nyinköpta jul-te lär kureringstiden bli betydligt kortare. Det är alla möjliga smaker från polkagris (trodde denna skulle vara äcklig, men har en klar plats på topp 3-listan), kokoschai och sur persika till nypon/kanel och äpple/earl grey. Mycket gott!
Jag gick till parken längre ner på gatan och fotade för någon vecka sedan. Det är verkligen magiskt runt dammarna. Kolla!

Likes

Comments

Dag 2! Vi gick upp i god tid, packade ihop den lilla packning vi hade med oss och bestämde oss för att checka ut direkt för att ha hela dagen på oss att se mer av Venedig. Här i Italien är det väldigt vanligt att ej ha dörrhandtag utan att en måste ha nyckel för att få upp dörren oavsett om den är låst eller inte. Vi kunde alltså bara lämna nyckeln på köksbordet och stänga dörren efter oss, men tror ni inte att vi glömde våra tågbiljetter i en hylla där... Detta upptäcks när vi sitter i båten på väg till huvudtorget och vi inser att alla har antagit att någon annan har tagit hand om biljetterna. Efter mycket om och men får vi tag på ägarna och slutligen städerskan som säger att hon kan komma och möta oss med biljetterna bara en halvtimme senare. Under tiden sätter vi oss och äter frukost (fikafrukost såklart).

Sen gick tiden. En halvtimme gick och ingen städerska med tågbiljetter dök upp. Visade sig vara jordens krångligaste person att ha att göra med. Efter några arga samtal och sms fick slutligen Cate gå (!) till stället där städerskan var för att hämta biljetterna trots att städerskan från början lovat att fixa det på tusen olika sätt. Fy. Efter det blev vi lite tjuriga, men sekunden vi vandrade vidare släppte det. Ni kan ju se varför.

Det är nog jordens mest romantiska stad ändå. Paris i all ära, men den här staden är romantisk i vartenda lilla hörn. Vi gick runt och var stundtals alldeles tysta för att kunna ta in omgivningarna så mycket vi bara kunde. Otroligt bra också att vara här när det inte är högsäsong, mycket enkelt att ta sig fram och en fick en bättre bild av invånarnas vardag i staden.

Alltså bara kolla. Ärligt. Jag trodde innan att det inte alls skulle vara lika vackert som alla de där drömbilderna en sett därifrån, men det var ju det. Om inte vackrare, för en fick ju se alla små detaljer och en helhetsupplevelse med salthavsdoften och det kluckande vattnet osv. Fantastiskt.

Bästa resesällskapet i världen ♥ Shoutout till Cate också som stod ut med mina och Martis dåliga knän vilket resulterade i ett långsamt tempo.

Vattnet är för övrigt förvånansvärt rent och klart med tanke på hur många som åker där varje dag. Vi såg inte skräp i vattnet en enda gång, vilket troligen beror på att de är snabba med att få undan det med tanke på turistigheten, men tror även att folk är ganska noggranna med att ej skräpa ner där. Vattnet är ju deras största tillgång och det som lockar flest turister.

​Vi avslutade vår Venedigvistelse med att besöka Peggy Guggenheim-museet. För er som inte vet så var hon en amerikanska som reste till Europa på 1920-talet och snabbt infann sig i de innersta konstnärskretsarna med högst status. Under sina år samlade hon på sig massa tavlor av kända konstnärer som nu finns att se i Venedig. Det är bland annat målningar av Picasso, Dalí, Pollock, Kandinsky och Ernst. Av någon anledning fotade jag ingenting, men fick en del på film. Japp, ni läste rätt. Jag filmade hela vistelsen. När jag har tid och tålamod ska jag sätta ihop en film åt er. Kanske passar på att utnyttja restiden om ett par veckor när jag reser till Sverige ytterligare en gång. Vi får se, ha inte för höga förväntningar bara.

Likes

Comments

Åh hej! Nu tusan har ni några fina uppdateringar från min sida framför er. Jag tog ju med min systemkamera till Venedig i helgen och har nu hur mycket bilder som helst att använda. Jag vet inte ens hur jag ska dela upp inläggen, för även om jag delar upp det i de olika dagarna blir det typ 20 bilder/inlägg. Hmm. Okej, jag kör så ändå. Ni får stå ut. Och njuta. Here we go!

Här är mitt resesällskap till att börja med! Finaste, bästa, älskade Martina och Caterina. Som gör mitt liv här i Italien så himla mycket bättre och roligare. Är så glad att de ville följa med.

Vi hade köpt 48h-biljetter på en hop on, hop off-båt och så fort vi lämnat våra grejer i lägenheten hoppade vi på den. Här var första stoppet, i stora båthamnen för kryssningsfärjorna. Vi googlade upp vart de skulle och det var allt ifrån medelhavskryssningar till jorden runt-kryssningar på 140 dagar. En kände sig mycket liten och det var rätt så imponerande att åka mellan bamsingarna.

Sen kom vi fram till San Marco, stadens huvudtorg med den vackra kyrkan (bild längst ner till vänster). Där stannade vi ett tag och åt vår medtagna picknick. Jag och Marti passade på att vila våra lika katastrofala och operationsredo knän, men som ni ser var vi ändå vid väldigt gott mod.

När maten var uppäten och knäna lagom utvilade gick vi ner mot vattnet igen där vi strosade runt och mest njöt av havsdoften, alla gondoler och solen som fortfarande värmer som mitt i sommaren. När vi kände oss fullmatade av intryck lunkade vi vidare mot vår båt och åkte ut till det allra sista båtstoppet som var lilla ön Murano.

Murano var helt otroligt idylliskt. Venedig är fantastiskt överallt, men just denna ö var så otroligt lugn och mysig. Jag gick runt hela tiden och suckade "it's so pretty" efter varje rundat gatuhörn. Det var ju verkligen det. Här stannade vi och kollade in öns alla vackra glasbutiker som ön just är känd för. Sedan unnade vi oss varsin glass, kollade på flera vana båthundar som hoppade i de smala båtarna lika självklart som en bagagelucka och skrattade åt (njöt av!) allt julpynt som började dyka upp i butikerna.

Från Murano tog vi sedan en av de sista båtarna för kvällen och begav oss hemåt mot centrum igen. På vägen passerade vi fler båtvana hundar, vackra vyer och ett och annat kryssningsfartyg som lämnade hamnen för stora äventyr. När vi kom tillbaka till lägenheten efter niotiden fräschade vi till oss, drack lite vin och lyssnade på musik innan vi gick ut igen för middag. Valde att lämna kameran hemma då så det här är de bilder ni får från första dagen. Alltså, lever jag i paradislandet nummer 1 eller?

Likes

Comments

Jag har inte så mycket särskilt att skriva om tillvaron just nu så slänger in en liten lista såhär mitt i veckan.

1. Vad ville du bli när du var liten? Jag har velat jobba med rätt många yrken under min barndom, men de två stora yrkena var nog proffsryttare och inredningsdesigner.

2. Vilka var dina bästa / sämsta ämnen i skolan? Svenska har alltid varit mitt stjärnämne där jag kunnat briljera, men ämnen som engelska och samhäll har också gått väldigt bra. Matte är (som för många andra tyvärr) mitt hatämne. Får skrattattacker och ångestattacker om vartannat när jag tänker på högskoleprovet och mattedelen nu i höst.

3. Vad gjorde du efter gymnasiet? Jag fortsatte jobba inom hemvården ett halvår och sen dök au pair-jobbet i Italien upp av en slump via en jobbintervju. Kontraktet skrevs på endast 3 ynka veckor innan flyttlasset gick till Modena.

4. Vad har du haft för yrken? Oj jag har hunnit med mycket för att vara 20. Tidningsutdelare, hästskötare/stallreda, städerska, servitris, barnkörsledare, vikarie som sportjournalist, servicepersonal i Länstrafiken, vårdbiträde i hemvården och nu au pair. Har alltid haft ett jobb sedan jag var 13 år. 7 år i arbetsbranschen, heja mig!

5. Vad gör du om fem år?
Om 5 år har jag pluggat klart på journalisthögskolan och varit utbildad journalist sedan ett år tillbaka. Jag ska fylla 25 och har förhoppningsvis ett stabilt och roligt jobb i en stad där jag trivs i världen. Om det är Örebro, Stockholm, Milano, Brighton, Brisbane eller någon annanstans i världen vet jag inte, det får tiden avgöra.

6. Vad är ditt förhållande till tid? Jisses vad svår fråga. Hmm alltså jag tror jag är bra på att både leva i nuet och låta mig drömma om framtiden. Om dagarna ser jag alltid till att hitta på något, litet som stort och njuter av det till 100%. Det gör i sin tur att jag om kvällarna när jag ändå ligger för mig i mitt rum kan låta mig drömma framåt i tiden. Just nu längtar jag otroligt mycket till jul (don't judge) men om dagarna ser jag till att njuta av sensommaren här i Italien, det är ju så vackert. Så mitt förhållande till tid är nog att jag förstår fullständigt hur dyrbar den är.

7.Vilken tid på dygnet gillar du bäst? Tidig kväll! Utan tvekan. Runt 8-tiden när jag slutat jobba, kan ta en kvällspromenad, dricka en kopp te, kanske skypa med vänner/familj, det finns fortfarande tid att se en film osv. Jag är inte trött än men får tid att slappna av.

8. Vilken är den bästa veckodagen? Fredagar. Vet att alla säger det, men det är ju inte så konstigt. En har 2 hela sovmorgnar framför sig, utgång/häng med vänner sent in på natten är ett alternativ, men en kan också gosa ner sig i sängen tidigt och sträckkolla på sina bästa serier. Fredagar ger bara så mycket alternativ.

9. Vilken tidsepok skulle du vilja leva i?
70-talet!!!! Bohemiskt, vänstervindar, flygande Jacob, alla gränser testades osv.

10. Hur ser din kommande vecka ut?
Några dagar har ju redan gått och de bestod av vanligt jobb med bland annat simskola i måndags. Imorgon ska jag möta upp Cate och Marti för att planera på förmiddagen, för på lördag morgon drar vi till Venedig! Ska bli så skönt att komma bort med mina tjejer och smidigt att det ligger så pass nära. Mina värdföräldrar har bokat en hel lägenhet till oss tre där vi ska bo. Planen är äta, dricka, mysa, åka gondol, sova, repeat. Typ. Mycket pepp! Vi hörs nog efter helgen.

Likes

Comments

Idag har jag varit hemma i en vecka efter den lilla turen till Örebro. Ska göra ett bättre inlägg med bilder från bröllopet, familjemyset och bästishäng senare. Anledningen till att jag kikar in här är för att jag äntligen fått med min kamera hit och ställde mig en kväll för att fota igårkväll när det var en fin solnedgång. Mobilkameran gör ju aldrig vyerna rättvisa, egentligen inte systemkameran heller, men nu ska ni få se lite bättre åtminstone. Ska se till att fota as much as possible med kameran nu innan vintern/hösten då löven försvinner. Bilderna här är i alla fall tagna från min balkong. Åt ena hållet har jag bergen med solnedgången och åt andra hållet är stora vägen in mot stan.

Likes

Comments

Hej måndag! Idag är jag hemma med båda barnen då inskolningen (för minstingen) börjar imorgon och den äldre inte börjar förrän på onsdag. Vi har lekt med brandbilarna, läst böcker, spelat fotboll, kollat på Nicke Nyfiken och slutligen varit i parken för vi åt lunch och lekte tills det blev alldeles för varmt. Nu har minstingen somnat och stora killen är helt uppe i sin egen lek. Om en timme ska vi röra oss mot simhallen för säsongens första simlektion (och den första någonsin för minsting). Det blir fint.
I helgen har jag vilat mest hela tiden. Mitt knä bestämde sig i fredags för att svullna upp rejält och bli alldeles vätskefyllt, så min värdpappa åkte och fixade ett rejält knäskydd och jag har fått ligga still mest hela tiden. Dock hann jag med storhandling av matvaror som ska fraktas hem till nära och kära. Hela min väska på 23kg kommer bestå av mat. Japp, ni läste rätt. 23kg mat. Hoppas att allt går igenom tullarna bara! Om 3 dagar kommer jag hem till Örebro på kortvisit. Kul ju!!!!

Likes

Comments

Ja inte för att det är fredag idag, men tänkte recapa vad som hänt i helgen. I fredags mötte jag upp finaste, bästa Martina. Hon hade fixat god picknick och skrev att det enda jag skulle fixa var öl och vatten. Det gjorde jag och senare träffades vi i Parco Amendola där vi fick parkens finaste plats vid ett bord under ett stort träd och bredvid ena dammen. Där satt vi sedan och pratade flera timmar innan vi bestämde oss för att åka hem till var och en. Några timmar senare skulle vi ändå ses igen. Vid niotiden tog jag cykeln in till Novi Park där det var street food festival! Nomnom. Hade tyvärr redan ätit middag och inte hunnit bli hungrig igen men fick i mig lite friterade oliver och en öl. Där hängde sedan jag, Cate, Ceci, Anna, Laura och Marti ett bra tag innan jag och den sistnämnda drog över festivalområdet till Baluardo, Modenas största klubb. Där upplevde vi en typisk utekväll med mängder av dans, några gamla vänner, några nya, några gratis drinkar och några efterhängsna killar. Så som det ska vara. När mitt knä började göra ont framåt morgontimmarna cyklade vi till favvobageriet som öppnat för morgonen och åt varsin nybakad croissant innan vi däckade hos Marti.

I både lördags och söndags tog jag det väldigt lugnt. Tränade lite, påbörjade inhandling av matvaror som ska med hem till Sverige och delas ut till folk som beställt, såg ett par filmer, solade och gick promenader. Nu är det tisdag och min värdmamma är på jobb i Sverige. Lite längre jobbtider här på hemmaplan men det går superbra. Småkillarna är inne i någon väldigt bra period och allt flyter på under dagarna. Insåg nyss att det är ju bara 9 dagar kvar tills jag åker tillbaka hem. Tiden går så jäkla snabbt och snart har jag varit här i 8 månader? What? Fattar inget.

Likes

Comments

Okej lyckades avsluta alla sommarinlägg igår, heja mig. Nu är jag hemma här i Modena i drygt 2 veckor innan jag åker tillbaka till Sverige för festligheter (kommer få träffa hela släkten på mammas sida, yay!). Det var en otroligt konstig men skön känsla att åka från Bolognas flygplats hem. För det första, hej medelhavsvärmen! Hade nästan glömt bort dig. Sen var det himla fint att åka förbi alla uteserveringar där folk satt trots att klockan var närmare midnatt och bara umgicks. Det är ju lite svårt att träffas och hänga utomhus när det är ca 35 grader ute mitt på dagen, så folket kommer ju ut på gatorna efter 22 på kvällarna. Lyckades dock tajma hemkomsten och tåget från Bologna med en stor fotbollsmatch. När jag kom till stationen i Modena var det fullt slagsmål, poliser som sprutade tårgas och hela köret så en snäll taxichaffis kom och räddade mig. Han sprang ut ur sin taxi, tog mina väskor, puttade in mig i bilen och körde iväg. Sedan stod jag bara ute på terassen tills klockan var bra mer än läggdags, lyssnade på alla människor nere på restaurangen och försökte få huvudet att vänja sig vid att vara tillbaka. Under hela hösten och vintern blir det ju några gånger fram och tillbaka mellan Sverige och Italien, så det blir till att fortsätta bo i en resväska. Men jag ska inte klaga. Lever ju livet.

Likes

Comments

Sista delen av min sommar! (Ja den är ju egentligen inte slut på långa vägar, men sista delen av min semester.) Den sjuttonde augusti kom jag hem igen och den första delen fylldes av återföreningar med bästisar, sleepovers, 50-årskalas, pridefirande, hästutställning i Nyköping, många sovmorgnar och några utekvällar.

Andra delen blev lite lugnare på något sätt. Kvällsbadade samt kollade på ytterligare en Hunger Games-film med lillebror och mamma, hann med en så himla bra utekväll med Matilda, åkte och åt middag hos andra familjen i Adolfsberg, åt hotellfrukost med mamma, badade med Matilda och avslutade allt med en lite lugnare utgång tillsammans med Gurre, Alice och Tim. Hela Örebrobesöket blev så mycket bättre än jag förväntat mig.

Tänk vilken tur ändå att jag kommer hem hela 3 gånger under hösten och vintern. Men nu är jag tillbaka i supervärmen i Modena! Också väldigt fint. Sicken tur jag har som har två hem.

Likes

Comments