Freddie - Pioneer (Ungern)

Ungern brukar vara duktiga på att skicka lite utmärkande bidrag till Eurovision. Dock har det gett föga framgång genom åren, med undantag anno 2014, då Andras Kallay-Saunders kammade hem en femteplats: det näst bästa resultatet Ungern hittills har uppnått (fjärdeplatsen från debuten år 1994 är fortfarande deras bästa placering).

Gábor Alfréd Fehérvári, eller Freddie som hans artistnamn lyder, blir Ungerns representant i årets Eurovision. Han vann årets ungerska uttagning A Dal med låten ''Pioneer''. Det här är en låt som påminner väldigt mycket om banden One Republic och Coldplay (bäggedera är rätt acceptabla band i mitt tycke), så jag tycker kort och gott att det här är en bra låt. Inte speciellt utmärkande och inte så särskilt kul, varken visuellt eller låtmässigt, men det är bra. Freddies hesa rockröst ger dessutom pluspoäng, då jag är fullkomligt svag för dylika sångröster.

Betyg: 6/10

Nu har även SVT publicerat startordningen för semifinalerna, så jag kommer att försöka följa den ordningen från och med nu med bästa förmåga. Härnäst blir det melodi tre i den första semifinalen som jag ska antingen hissa eller dissa. Det blir Moldaviens bidrag det. På återseende! :)

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Argo - Utopian Land (Grekland)

Grekland är ett av de få länder som alltid har kvalificerat sig till final sedan detta system infördes år 2004. Oftast så har landet slutat topp tio väl där. På senare tid så har de dock hamnat i en liten svacka (kanske den ekonomiska situationen kan vara en av de faktorer till det hela?).

I år fortsätter troligen den här svackan ytterligare, Argo är en folkpopgrupp som valdes ut internt av det grekiska TV-bolaget ERT att representera landet i år. Bidraget de ska framföra heter ''Utopian Land''. Det rappas på grekiska i verserna, och refrängen framförs på engelska: ord som upplevs som enbart kryptiska och lite intetsägande. Nej, ni kanske redan har anat att jag är föga imponerad på detta. Folkinslag i låtar är något jag i och för sig uppskattar, men de skulle inte ha förstört detta med den här löjliga rapen. Det är så frustrerande! Hade de behållit folktonerna så hade det blivit något helt annat, och framför allt: mycket bättre.

Grekland kommer förmodligen att åter en gång glida på en räkmacka till finalen, men där blir det troligen en ny bottenplacering. Blir det 12 poäng från Cypern i år då? Nja kanske inte ens det faktiskt!

Betyg: 1/10

Ungern står på tur nästa gång, så hoppas ni är med mig då. På återseende! :)

Likes

Comments

Sandhja - Sing It Away (Finland)

Finland brukar vara ökända i Eurovisions-sammanhang. Sedan debuten 1961 har vårt kära grannland i öst bara vunnit en gång, och man brukar lite skämtsamt säga att nästa gång finnarna vinner: då fryser helvetet till is. Lordi hette vinnarna då de vann för tio år sedan, som ni alldeles säkert känner till.

I fjol skickade man ju punkbandet Pertti Kurikan Nimipäivät, i vilken samtliga medlemmar hade någon form av en slags utvecklingstörning. Det var kanske lite väl modigt, finnarna slutade nämligen sist i sin semifinal med den kortaste låten i Eurovisions historia: ''Aina mun pitää''. I år så väljer man därför att leta sig tillbaka in i det successiva popträsket.

25-åriga Sandhja med Guyaniska rötter, vann till slut en mycket jämn finsk final med bidraget ''Sing it away''. Hon kommer alltså uppträda tidigt i den första semifinalen med denna klämkäcka dancepop-låt. Det är absolut inget fel på detta i sig, men det känns som att man redan börjar bli mätt på alla sådana här låtar som deltar i år. Nu är startordningen inte satt ännu, men det känns som att denna kan vara ett bidrag som faller lite i glömska, oavsett var den placeras. Armeniens och Kroatiens bidrag är ju betydligt starkare, och bäggedera kör också tidigt under tisdagskvällen. Vad ödet blir för detta, är upp till SVTs produktionsledning, med Christer Björkman i spetsen anser jag.

Betyg: 5/10

Nästa bidrag jag undersöker med lupp är Greklands bidrag. På återseende! :)

Likes

Comments