Plats 1 och 2 på min lista får vänta ytterligare lite grann, för nu i helgen avgjordes Vitryssland respektive Maltas uttagningar till Eurovision nämligen.

Vitryssland sänder i år 20-åriga sångaren IVAN, eller Alexander Ivanov som han egentligen heter. Han vann finalen i fredags med en rätt så liten marginal: ynka tusen röster skiljde mellan honom och tvåan. Låten ''Help you fly'' som han framför, är liksom som de tidigare låtarna i startfältet hittills: rätt så blekt och intetsägande. Hans hesa whiskyröst är dock ett plus, om nu det hjälper Vitryssland att nå en ESC-final

Malta skickar däremot något mer intressant. Det är nämligen Ira Losco som återigen får representera landet. Hon slutade faktiskt tvåa år 2002, och föll på målsnöret endast 12 poäng bakom vinnande Marie Naumova från Lettland. Kommer succén att upprepas? Tja, en final blir det absolut för låten ''Chameleon''. Den traditionella schlagern möter dagens moderna pop: en kombo som kan bli rätt oslagbar i år. Hon kanske inte återerövrar någon av medaljerna, men Malta kommer att få en bra placering med detta. Topp tio är absolut ingen omöjlig bedrift att uppnå för Ira Losco.

Betyg på ''Help you fly'' med IVAN: 3/10

Betyg på ''Chameleon'' med Ira Losco: 7/10

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Det är inte bara en, utan två rykande fräscha låtar som nu är klara för Eurovision i år. Dessa melodier kommer från Irland och Belgien, och jag kommer då självklart att lite kort analysera och tycka till om bägge de här låtarna i detta inlägg.

Vi börjar med Irland, som börjar nu bli lite desperata. Denna forna gigant, som innehar flest segrar i tävlingen med sina sju stycken (Sverige börjar alltmer komma ikapp), har missat finalen nu två i år rad. Dessutom har de bara kommit bland de tio bästa endast två gånger sedan semifinalerna infördes år 2004. Irländska TV-bolaget RTE skickar därför internt den före detta Westlife-stjärnan Nicky Byrne till Stockholm, med popsnöret ''Sunlight''.

Ja vad skall man säga om detta då? Irland går till final i år äntligen, men det är inte tack vare låten, utan det är för att det är Nicky Byrne. Det känns som man har hört låten förut, och inte bara en gång. Dessutom så är den här förvideon en exakt kopia av den förvideo som Måns Zelmerlöv använde sig av till ''Heroes''. Den är för platt och för förutsägbar helt enkelt för att den ska komma på en bra placering, så sorry Irland: men någon vinst i år blir det inte den här gången heller. Inte ens pyroteknik varannan sekund eller några runda streckgubbar skulle kunna lyfta upp den här låten till någon hyfsad placering ens en gång.

Betyg på ''Sunlight'' med Nicky Byrne: 3/10


Sen så har vi då Belgiens bidrag. Det är 19-åriga Laura Tesoro som flyger med den belgiska fanan till Sverige med sin discodoftande melodi ''What's the pressure?'' Hon vann både omröstningen hos den internationella juryn som användes i Belgiens uttagning, samt via telefonröster.

Det mesta är bra med denna låt. Det är en glad och energisk tjej med glimten i ögat, som framför en stundtals ganska bra låt. Det stora minuset är egentligen själva refrängen. Den är på tok för svag. Jag sitter och förväntar mig världens mest catchigaste refräng med tanke på hur låten byggs upp, och så hör man det här... Suck.. ett sånt antiklimax! Trots detta så är denna låt den solklart bästa hittills, och Belgien tar sig säkerligen till final med detta.

Betyg på ''What's the pressure?'' med Laura: 5/10
Likes

Comments

3. Måns Zelmerlöv - Heroes (Sverige, 2015)

Än idag så har jag fortfarande inte lessnat på denna fantastiska låt, som gör sig ännu mer fenomenal med dess koreografi. Jag hoppades oinnerligt mycket på att detta skulle vinna Melodifestivalen efter jag såg deltävlingen i Örebro, i vilken ''Heroes'' deltog i. Jag kunde vara lugn sedan, för det blev ju till slut en jordskredseger i Mellofinalen, samt en välförjänd vinst även i Eurovision, som ni självklart minns. ''Heroes'' fick inte lika mycket poäng som ''Euphoria'' fick. Däremot så belönades låten av poäng i från samtliga länder. Loreen fick inga poäng från Italien när hon vann Eurovision 2012. 

Jag bryr mig verkligen inte om att den ska vara lik David Guetta. Alla mainstream-låtar har lite av det här stuket idag. ''Heroes'' är däremot unik, mycket tack vare koreografin förstås: men även budskapet, uppbyggnaden av själva låten och Måns skicklighet sångmässigt, bidrar till ett riktigt slag i magen. Titta på YouTube-länken och njut ännu en gång av detta storslagna nummer!

Likes

Comments

Gott nytt år kära läsare! Hoppas att ni ser fram emot år 2016 lika mycket som jag gör. Ett Eurovision Song Contest på hemmaplan är ju verkligen the shit, och ett tämligen starkt startfält i Melodifestivalen väntar likaså. Jag har en känsla av att det kommer bli toppen. Idag fortsätter min lista, som ju har ett par punkter kvar.

4. Conchita Wurst - Rise Like A Phoenix (Österrike, 2014)

Ja att Conchita blev enormt populär under Eurovision för snart två år sedan i Köpenhamn, är onekligen en underdrift. Hon fick mer jubel efter sitt framträdande än Danmarks nummer, som ju borde ha fått högst stående ovationer på hemmaplan och allt. 290 poäng blev det totalt, och den historiska segern var ett faktum. Österrike hade nämligen inte vunnit på 48 år innan dess.

Det här är en fantastisk ikon, med en oerhört stark låt som behandlar att man skall våga gå sin egen väg. Än idag får jag gåshud när jag ser detta mäktiga nummer, med en otroligt begåvad sångare inte minst. Jag blev fullkomligt överlycklig när hon vann, men tyvärr så har ju de som vågar sticka ut få tagit lite skit, och hon har idag ganska många dislikes på Youtube som ni kan se i länken här.

Likes

Comments