Nu blir det faktiskt en liten avstickare här från min mastodont-lista här, för igår så avgjordes nämligen Albaniens uttagning till Eurovision Song Contest: Festivali i Këngës. Den tävlingen avgörs sista helgen på året sedan 1962, men det var först år 2004 som Albanien gjorde debut i Eurovision.

Eneda Tarifa blev den sångerska som segrade igår, och blir alltså Albaniens representant när Eurovision avgörs i Globen nästa år. Låten som hon framför heter ''Përrallë''. Artisterna från Albanien är alltid ruskigt bra sångare, då Festivali i Këngës främst fokuserar på just själva sångrösten. Eneda är absolut inget undantag, men låten är alldeles för blek och intetsägande för mig. Det blir mycket svårt för Albanien att kvalificera sig till den stora finalen med den här låten, skulle jag tro, då den kommer att försvinna i allt annat myller som framförs i samma semifinal. Med stor sannolikhet så kommer låten sjungas på engelska väl till Eurovision med titeln ''Fairytale'', men det kommer föga att hjälpa.

Betyg: 2/10

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

5. Zejliko Joksimovic & Ad Hoc Orchestra - Lane Moje (Serbien & Montenegro 2004)

Efter kriget i forna Jugoslavien, så uteslöts Serbien och Montenegro att delta i Eurovision Song Contest från 1993 och framåt. Det var först år 2004 i Istanbul som de var tillbaka igen. Och till comebacken skickades den otroligt vackra balkanballaden ''Lane Moje''.

Jag faller som en fura för balkanballader. Jag hyllade Knez ''Adio'' från Montenegro med högsta betyget i år, och tröttnar aldrig på denna genuina genre: som tycks än idag vara ett klockrent koncept. Zejliko Joksimovic, som man kan kalla för ''kingen'' inom detta område, skrev och framförde ''Lane Moje'' själv tillsammans med musikgruppen Ad Hoc Orchestra. Han vann semifinalen, och slutade tillslut tvåa väl i finalen: sjutton poäng bakom Ruslana. Ganska nära var det må jag säga. Sverige var faktiskt en av de länder som belönade Zejliko med tolv poäng. Helt rätt anser jag.

Det kommer inget nytt inlägg förrän nästa vecka, så jag vill passa på att önska er alla läsare en riktigt god jul! :)

Likes

Comments

6. The Ark - The Worrying Kind (Sverige, 2007)

Jag har alltid älskat The Ark och haft Ola Salo som en av mina absolut största förebilder när det kommer till musikaliteten. När det stod klart att The Ark skulle representera Sverige i Eurovision Song Contest år 2007 kunde jag inte ha blivit mer lyckligare. Äntligen skickade vi ett riktigt rockband till tävlingen, YEEEES!

''The Worrying Kind'' är faktiskt en av de faktorer till att jag blev såpass intresserad av dylika tävling. Hur det kunde gå så illa som det gjorde för en sådan här genialisk låt. Endast 51 poäng inkasserade The Ark in denna afton, och det blev inte mer än en artondeplats. 42 av dessa poäng kom dessutom från våra Nordiska grannar - de nio återstående var 2 poäng från Andorra och 7 poäng från Storbritannien. En annan anledning till att det kanske gick så dåligt, var att scenframträdandet väl i finalen kunde ha gått tämligen bättre i mitt tycke.

Som jag nämnt 150 gånger tidigare så berodde detta på att öststaterna fullständigt dominerade detta år, och det fick ju oss i Sverige att gå upp i taget inte minst. Året därpå infördes därför två semifinaler istället för en, vilket tidigare planerades först för år 2009. Läget blev såpass kritiskt så att det bästa sättet var att göra på detta vis. Det gick sådär, men när väl en kombination av jury och tittarröster infördes till finalen år 2009, vann Norge och bröt till slut denna totala Östdominans. Slutet gott, allting gott!

Likes

Comments

7. Loreen - Euphoria (Sverige, 2012)

Efter den första deltävlingen i Växjö, den 4 februari 2012 så var det svenska folket redan då övertygade: Loreen kommer ta hem det här. En lika stark låt med en minst lika häftig koreografi får man leta länge efter i arkiven. Det var en fullträff hos både unga och gamla, och jag kan inte komma på en enda person som har sågat ''Euphoria''; åtminstone inte sedan den spelades upp för första gången.

Mycket väntat nog vann ju Loreen till slut Melodifestivalen med buller och bång. Danny som slutade tvåa för andra året i rad, tjurade efteråt som ni kanske minns. Men med facit på hand så hade absolut inga belägg till att göra det. Med en minst lika bred marginal, vann ju Loreen även Eurovision-finalen i Baku. Hon slog även ett rekord som grädde på moset, inte i poäng dock: utan i antalet flest tolvpoängare. Hela arton stycken skrapades ihop! Håll i hatten nu, för nu tänker jag här rabbla upp alla de länder som belönade Sverige med tolv poäng den här aftonen: Norge, Finland, Danmark, Island, Estland, Lettland, Ryssland, Tyskland, Holland, Belgien, Frankrike, Storbritannien, Irland... *andningspaus*... Spanien, Österrike, Ungern, Slovakien och Israel.

En enorm andel länder såg till att Sverige till slut vann en ohotad seger. Såklart var ''Euphoria'' en personlig favorit då, men efter att ha spelat sönder den något, så har den sjunkit ett par placeringar tills idag då,

Likes

Comments

​8. Johnny Logan - What's Another Year? (Irland, 1980)

​Johnny Logans allra första vinst, måste ändå få klassas som den mest klassiska och tidlösa låt som Mr. Eurovision har ställt upp med. Vi ser här en mycket stark inlevelse, och en melodi som är klockren på alla de vis.

Logan hade i mitt tycke den överlägset bästa låten 1980 förstås, i ett startfält som var rätt så unik. Pingviner, clowner, ett danskt band i snickarkläder, samiska jojkare samt en oerhört banal synthpop-låt om Eurovision Song Contest i sig, var främst de udda inslag publiken i Haag fick bevittna den här lördagskvällen i april för 35 år sedan.

Segermarginalen blev dock inte så övertygande som man kanske skulle kunna tro dock. Katja Ebstein från Tyskland slutade endast 15 poäng efter Logan, som gick till slut segrande med 143 poäng. Tolvorna däremot regnade in till Logan, som på detta vis tillslut kunde ta hem detta, efter en gastkramande omröstning. Värt att notera är att det var samma Ebstein som hade med sig clownerna på scen, i sin faktiskt rätt charmiga låt ''Theater'', Den kan jag skriva om en annan gång,

Likes

Comments

9. Magdi Rúzsa - Unsubstantial Blues (Ungern, 2007)

Ungern brukar klassas som den blåbärsnation, som inte är rädda att skicka låtar som sticker ut på sitt lilla vis. Till ESC i Helsingfors blev dock denna, rätt så ovanliga beta, en succé. Det är med all rätt måste jag ju få medge. En sådan passion och inlevelse som Magdi levererar här är oerhört svår att toppa. Jag får fortfarande gåshud, både av henne och av själva melodin. Låten förstås är liksom ''Calm After The Storm'' också väl genomtänkt och profisinonell, och kanske inte något som ska delta i en sådana här forum egentligen. 

Efter att ha slutat tvåa i semifinalen så dalade placeringen något till finalen. En acceptabel niondeplats fick Ungern nöja sig med till slut. Samtliga länder i Norden gav landet höga poäng: bland annat Sverige som belönade Magdi med en åtta. Serbien var duktiga och slängde ut tolv poäng till ungrarna. Magdi är född i Serbien, så det är väl främst därför hon fick den tolvpoängaren inkasserad. Men låten måtte ju förstås också ha varit en faktor till detta.

Detta var ju från år 2007: ett år som blev kontroversiellt då samtliga länder i toppen, med undantag Grekland: var öststater. Jag är därför glad att den här melodin kom från just Ungern, annars hade den säkert hamnat i bottenskiktet eller inte ens ha gått till finalen tyvärr. Det är jag övertygad om.


Likes

Comments