Jahopp - idag trillade löne-specen in för månaden.

Jag bara myser när jag ser den - fantastiskt bra efter lönepåslaget :)

Nu kan jag faktiskt direkt när lönen trillar in dra över 10 000 kr på mitt sparkonto. Det kan jag alltså göra VARJE månad framåt nu sålänge vi inte köper ny bostad.

10 000kr är ju jättemycket - och inte ens det enda sparandet jag har. Utöver detta så kör jag ju 52 week challengen som ni har kunnat läsa om tidigare (den ligger just nu på ca 1500kr/månaden) samt 1000 kr till pensionen och 500 kr till aktier.

Det betyder totalt sparande om MINST 13 K per månad.

Måste faktiskt säga att jag är imponerad över mig själv och mitt sparande - trodde att det skulle bli som vanligt, att jag är taggad till tänderna i början och sen tänker FUCK IT. Men nope!

Mitt shoppingberoende är så gott som botat - det är väldigt sällan jag köper något och absolut inte spontant längre.

Det jag däremot måste göra är att sälja av prylar. Jag provade att lägga upp på appen Shpock - men so far inget napp. Antar att appen är för dåligt etablerad :(

Nåväl - jag får väll prova på andra kanaler. ELLER ja först så kommer jag ju prova att langa av så mycket som möjligt på megaloppisen i Majorna nästa helg!


Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

52 week challenge, Spartips, Status, Tankar

Då kör vi igenom lite på hur det har gått och tankar kring 52 Week Challenge.

För den som inte är så insatt i vad den här utmaningen innebär så kan det kort summeras med att man börjar bestämma sig för en fast summa, denna summa ska då sparas x vecko-antal.

Dvs. för min del 15 kr V.1, 30 kr V.2, 45 kr, V3 osv. Läs mer här .

Som jag nämnde i föregående inlägg så har jag en tendens att vilja spara av hela summan i början av månaden när lönekontot hat fyllts på. Det är ju inga konstigheter i att göra det heller, det blir ju samma summa sparat MEN jag vill ändå tro att det rent psykologiskt är bättre att dela upp det på veckorna av två olika anledningar:

1. Det är jäkligt nice att börja veckan med ett litet sparande. En liten klapp på axeln sådär på måndag eftermiddag.

2. Jag tror även att känslan blir större när du ska sätta in en större summa i slutet av månaden. Det gör att du har två känslor som kan genereras, antingen känner du att YES vilken gud man är på sparande så de här pengarna inte gör någon skillnaden. ELLER så känner man att OK, jag måste prioritera detta, jag får helt enkelt avstå spontanköpen tills sen när mitt sparande är klart. Det gör ju att man kanske inte går bananas när månaden är snudd på slut men pengar finns kvar.


Mitt PIMP av 52 Week Challenge

Jag har ju tidigare skrivit om att jag "straffsparar" på mitt konto där challengen dras. Det betyder kort och gott att jag lägger in samma summa som jag spontanshoppar för på samma konto. I mina ögon så är det inga problem, snarare en trigger att försöka hålla mig till "minimum" på sparande ;) Tyvärr så går mycket av mitt straffspar på the devils stuff - dvs cigg (NEJ jag röker inte över lag men vi har lite av en kultur på jobbet som gör att man hakar på), men det känns liksom ganska JÄVLA surt när 1 paket ciggeluringar kostar ca 115 kr. Då tackar jag gärna nej till 2/3 av pauserna. Så det är bra för både ekonomi och hälsa.


Hur har det gått då?

Jovars - enligt plan så borde jag ligga på 2850 kr i denna challenge. Det gör jag med råge med mitt straffsparande. Nu har jag med appen dreams och detta gemensamma konto på straff och challenge satt över 4500 kr på sparkontot.

Så summa summarum - jag tycker utmaningen är bra och framför allt tycker jag att det är bra att det funkar även rent psykologiskt - den ger ändå en form av extra respekt över din egna ekonomi. När man helt plötsligt prioriterar att kunna föra över veckans sparande istället för 2 nagellack. Jag är helt övertygad om att detta inte hade hållit för mig om jag började föra över samma summa månadsvis.

* OBS. detta är inte mitt enda sparande. Men en psykoligsk trigger till att även små bäckar kan leda till storhet. Just nu ligger jag på ett sparande (med denna challenge inräknad) på ca. 12 000/mån.

Likes

Comments

Men herrejösses,

den här delen har jag helt glömt bort. Jag har haft fullt upp med livet kan man säga.

Men det har tametusan hänt massor sedan sist.

Min största WINN har utan tvekan varit att jag fick en löneökning på 20% - det mina kära damer och herrar känndes KAPAOOOOW-bra.

Ännu bättre är att jag även lyckades få till att denna löneökning skulle betalas ut retoraktivt från årskiftet. Så ni kan ju ana hur nöjd jag var med löne-specen förra månaden. Det boostar rejält.

Denna ökningen gör att min planering för framtiden kommer bli ganska mycket bättre för mitt årsmål. Årsmålet i sig var kanske inte katt-skit det heller (spara 107k på ett år). Nu siktar jag på 120k istället. Och för att belöna mig själv för ett awsome första år på jobbet som resulterade i löneökningen så kommer jag faktiskt lägga en del pengar på mig själv, bland annat med en resa till NY.


I övrigt då? Jovars, jag har faktiskt hållt mig väldigt fint på banan med allt.

En grej som jag dock tycker kan vara värt att tipsa om, kanske framför allt om du går i tankarna om att ansöka om lånelöfte är att faktiskt lägga 19 kr på att göra en kreditupplysning på dig själv. Detta kan du göra här.

Jag och min sämre hälft ansökte om lånelöfte och jag gjorde då en upplysning på mig själv innan. Då kunde jag faktiskt se att jag hade ett gäng krediter som jag inte hade en susning om. Bland annat från MIO (köpte en säng på faktura för några år sedan) och även på lite andra ställen. Det var med andra ord krediter som jag inte använt eller visste om MEN det ser jäkligt illa ut att ha flera öppna krediter vid en ansökan.

Nu hade jag möjligheten att ringa runt och stänga ned de här så att allt skulle se bra ut vid ansökan - och halleluja - låneansökan beviljad och nu tittar vi seriöst efter ny bostad. (Dock får husplanerna ligga lite på is, i min region är det kort och gott för dyrt just nu. Eller iallafall om man inte kan tänka sig att göra avkall på annat som man uppskattar helt)


52-Week Challenge då? Jo, det går även det som tåget. Ibland känner jag bara att jag vill sätta in rubbet på en gång i början av månaden när jag har massor av deg, men jag avhåller mig från det, då tappar ju hela grejen sitt syfte. Jag vill faktiskt se fram emot att föra över och kanske också få den där törnen med sista överföringen på månaden när det känns lite mer än i början.

Tror att jag skriver ett eget inlägg om challegen och hur jag spicar upp den i ett separat inlägg istället. Det här börjar bli lite för långt.


Ha det gött ävrybådy.

Likes

Comments