Postad i: Ur mitt perspektiv

Ibland spelar det ingen roll om man är en framgångsrik influencer, elitidrottare eller någon som klättrar på arbetsplatsen, det kommer alltid finns folk som letar med lupp efter fel och misstag hos en. Kanske blir det tydligare för yngre elitidrott som är aktiva på sociala medier.

"Tycker tyvärr också att det är synd att dressyrsporten är som den är – har du ett välkänt namn, en dyr häst med stam så kan du styra runt och samla poäng på det, som egentligen kanske inte är värda 8:or. Jag tycker din sits ser oerhört ansträngd ut, spänd till och med. Att Brunte har fått en 8:a på lösgjordhet känns inte riktigt heller rätt, för sååå avspänd ser hon inte ut. Nja, tyvärr ingen segerritt i mina ögon. Men som sagt, har man outat vad ens häst är värd och har ett välkänt namn så får man mycket gratis av generösa domare."

Kommentaren ovan kommer från en influeners social medier, självklart ställd anonymt. Vi vet inte ens om personen vet vad som är fram och bak på hästen. Jag kan dock hålla med om en sak i kommentaren " har du ett välkänt namn" så får man mycket gratis men det krävs fortfarande mycket av ryttaren att kunna lotsa runt den på banan. Det är som att köra snabba bilar, du vinner racet med en ferrari och inte med en gammal saab 9,3. Men om jag skulle sätta sig i en formel 1 bil så skulle jag antagligen inte komma många meter innan bilen är skrott, jag har ingen aning om hur bilen fungerar, hur känslig ratten är eller gasen- jag är inte en skicklig bilförare för att jag kan köra fort med min volvo. En dyr, fin häst kan man glida omkring och vinna de lätta klasserna men det går inte glida runt och få åttor om ryttaren inte kan rida hästen på ett 8-klassiska rörelser. Ferrari mot saab, ferrari vinner lätt trots låga hastigheter men en icke proffsferrariförare mot proffsförare- proffset vinner, på samma sätt är det i dressyren.

Det är konstigt att man känner sig så tvungen att skriva så konstiga och negativa kommentarer som en del gör… ”dom är inte värda det pga…” ”dom får bra poäng för att…” Skulle det vara så att man får poäng efter hästens världen så kunde Charlotte dujardin struntat i att starta Valegro och istället gått direkt till sekretariatet och hämta guldmedalj efter guldmedalj. Så enkelt är det såklart inte utan resultaten är bara ett tecken på att en massa hårt arbete lönar sig och inget annat.

Det är så mycket oförtjänt skitsnack av många kommentarsryttare, dess personer är säker lika skickliga läktarryttare som med största sannolikhet  är lika elaka nedlåtande sätt på läktaren. Oavsett vad som föranledde vinsten borde så alla vara stora sportmänniskor och glädjas för ryttaren, glädjas över att hen lyckades och glädjas över arbete som hen har lagt ner betalat sig i en segerritt, oavsett om det är på LA-nivå eller MSV A.

 Jag hoppas att jag aldrig kommer stötta på dessa kommentars-/läktraryttare, jag hoppas innerligt att ingen annan behöver stöta på dem i något sammanhang då ett sådant möte riskerar att man blir bestulen på sin självkänsla. Vad hände med att peppa varandra? Att glädjas med varandra? Att respektera varandra? Att se att alla har gått olika vägar med olika mål eller olika vägar men med samma slutmål? Ingen är perfekt och fullständig, men det är helt okej. Att alla har olika förutsättningar, men  vi har vår kärlek till hästarna som gemensam nämnare  och det borde räcka!  Jag skäms över att tillhöra en sport där den här typen av mobbning förekommer, jag skäms över att jag delar min kärlek till hästar med människor som tycker att det är helt okej att prata illa om eller direkt till en person utan direkt anledning (annat än "jag.-vet-bäst-och-jag-kan-allt-attityd). När sjutton blev svensk ridsport en scen för en bunt narcissister?
Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Nörden i mig älskar nouws statistiksmätare där jag kan se var ifrån och vilket land alla kommer ifrån, jag kan även se om man är stammis. Så roligt me. Jag har lite att ändra på, jag vill ha fler stammisar!

Likes

Comments

"I Österrike går varje år ca 4000 Haflinger och Noriker föl till slakt. 80% av de som fötts under året möter detta öde. Ca 20% sparas för avel. Dessa två raser anser som hotade och får därför bidrag från EU för varje dräktigt sto. Det kostar inget att betäcka sitt sto med den egna hingsten och kostnaden för att hålla dem fram till september är låg. När hösten kommer finns dock ingen plats för dem. I september och oktober hålls fölmarknader för dem som inte bedömts kunna tillföra aveln något. Fel färg, vita tecken på ben, för stort huvud, fläckig hårrem mm gör att de inte duger. Bara i Maisenhof är redan över 200 föl anmälda.

På fölmarknaderna köps de flesta föl av slaktare. De ställs sedan i gruppbox för att äta upp sig och på så sätt betinga ett högre slaktvärde. Där kan de stå flera månader utan att se dagsljus, träffa hovslagare eller veterinär. Eftersom det inte äts så mycket häst i Österrike säljs och transporteras därefter fölen vidare för slakt i Italien. Till en ny fölmarknad. De som har tur slaktas i Italien. De med mindre tur köps upp och lastas på båt till afrikanska kusten. De som inte klarar resan slängs över bord. Vad som händer med dem som klarar resan. De avlivas - dock oklart hur... Även Korea köper upp unga föl. Dock vill de ha dem som är under 5 mån...

Hela systemet är galet och både World Animal Protection och World Horse Welfare är kontaktade för att få hjälp att ändra på galenskaperna. Men fram till dess vill vi att dessa föl ska gå ett annat öde tillmötes. Vill du rädda ett Haflingerföl så kostar de ca 600 Euro. Ett Norikerföl kostar ca 800-1200 Euro. Bilder på dem som kommer oss till känna läggs upp här på sidan. Förmedlingen sker mha frivilliga krafter i Österrike." Källa


En dag ska jag köpa en noriker från slakt. Tänk att tävla i höga klasser på en häst som jag räddat från slakt. 

Likes

Comments

Suck, jag har mer eller mindre legat utslagen i feber sen helgen. Jag var lite kortade och jobbade torsdag-söndag trots att jag inte kände mig fräsch. Jag hade ingen feber men min vilopuls låg på 90-100, normalt ligger den på 60. Jag fick sota för det och kommer vara hemma hela veckan.. Det positiva är att min skada från avramlingen inte gör det minsta ont nu, vilket jag är väldigt glad för! Innan hade jag svårt att somna då benen nuddade varandra- all beröring gjorde ont och det gjorde ont att röra mig.

Hästarna vilar fortfarande men jag hoppas att jag kan börja greja med dem redan på måndag. Jag jobbar hålla mig på marken den första tiden, i´m to young to die ;)


Likes

Comments

Postad i: Ur mitt perspektiv

Något som ofta förvånar mig är när vissa människor pratar om deras hovslagare. De tycker om personen men är trött på att hen aldrig kan passa tider och är svår att få tag på. För mig är det a och o att jag kan få tag på min hovslagare om hästen har en tappsko, en sko som sitter dåligt eller liknande men samtidigt så har hovslagaren ett jobb där hen inte kan svara på direkten när man ringer eller blir lite sen. oförutsatta saker kan hända när man jobbar med djur. Att personen inte kommer på exakt utsatt tid tycker jag att man får räkna med men personen ska dyka upp på rätt dag.

En annan sak som jag inte förstår är personer som anlitar utbildade hovslagare eller åtminstone en hovslagare som gått första delen av utbildningen, en hovslagarlärling. Mina tre sista hovslagare har varit lärlingar och gick sedan sista delen under tiden de skodde mina, innan de flyttade/gick på mammaledighet, och jag har aldrig varit så nöjd! Min första hovslagare hade jag i nästan 10 år (!) och det tog så lång tid innan jag insåg hur inte bra han skodde hästarna. Hovarna var obalanserade, trångskodda och när jag frågade varför hen gjorde det så var svaret "det är travare, de brukar trampa av skona"... Hen var trevlig och kom på kvällarna vilket jag uppskattade för då behövde jag inte ta ledigt från skol/jobb men hen var inte utbildad. Nu kan jag ifrågasätta varför jag gjorde det och varför man gör det. Min fb hovslagare tog samma pris som mina lärlingar, 1200:- för helskoning..Att en del också anlitar hovslagare utan utbildning tycker jag är lite konstigt. Eller ja, h*n kan vara väldigt duktig men vissa outbildade hovslagare tar 1200:- för en helskoning, är det verkligen realitiskt?


Texten ovan är från ett facebookforum. Jag blir faktiskt förvånad att folk inte drar öronen till sig när hovslagaren i ett annat inlägg skriver att hen har plats för fler kunder. Pris; helskoning 900, halv skoning 650 och verkning 300, vilket inte är realistiskt och med en enkel goolging så finns det inget företag på denna hovslagaren..

Är det bristen på hovslagare som gör att vissa får ta “det som finns” istället för att hitta en de blir riktigt nöjda med? Eller är huvudsaken att hen skor bra eller är billig?

Vad tror du och är du nöjd med din hovslagare?

Likes

Comments