Västerbotenpaj

Enligt mig är västerbottenpajen ett måste att äta på midsommarlunchen. Den salta ostiga smaken tillsammans med krämig crème fraîche, krispig rödlök, stenbitsrom, syrlig citron och gräslök. Nom, nom, nom vad gott, nu vattnas det i munnen.

Jag kan verkligen rekommendera er att göra eran egen västerbottenpaj, det är enkelt, jäkligt gott och går snabbt!

Du behöver:

Pajdeg:
100 g smör
2,5 dl vetemjöl
2 msk kallt vatten

Fyllning:
300 g västerbottensost, grovriven
2 ägg
2 dl vispgrädde
salt
Svartpeppar

Gör såhär:

1. Blanda ihop ingredienserna till pajdegen i en bunke.
2. Tryck ut degen i pajformen, nagga pajskalet med en gaffel och grädda pajskalet på 200 °C varmluftsugn i ca 10 minuter.
3. Grovriv västerbottenost, vispa ihop ägg, grädde, salt och svartpeppar i en bunke.
4. Sänk ugnen till 175 °C varmluftsugn, fyll pajskalet med västerbottenost och häll över äggstanningen. Baka av pajen i mitten av ugnen i ca 30 minuter. Låt pajen få en gyllenbrun yta.

Servera västerbottenpajen med valfritt tillbehör. Jag kan varmt rekommendera att servera pajen med crème fraîche, finhackad rödlök, gräslök, citron, stenbitsrom alt. löjrom.

Glad midsommar!

Gillar

Kommentarer