Stort Bekräftelsebehov!!!!!!!


Sociala medier gör mig illa. De får mig att vilja spy. Särskilt Instagram. Ändå finner jag mig själv scrolla igenom min Instagram i medeltal 10 ggr/dygn.
Bekräftelsesuktan är ingenting nytt, det upplever vi alla, förr eller senare. Vissa får sin bekräftelse genom att lägga upp bild på sina magmuskler (#abs). Andra får bekräftelse genom att skriva blogginlägg. Vissa får bekräftelse genom att ge andra bekräftelse. Men alla behöver få bekräftelse på något vis, och det enklaste sättet är likes. Bekräftelsebehovet blir så tydligt på sociala medier, att det får mig att må illa. Det är lite som en sjukdom. Jag kunde skriva det här i min dagbok, eller på en papperslapp. Men jag skriver det på bloggen. Uppenbarligen är jag ett offer av min generations självbekräftelsebehov.


Bekräftelse är något som är viktigt i allas liv. Förut har jag gått i tron om att jag gör saker för min egen skull, men med tiden har jag insett att det handlar mera om att få en klapp på axeln. För en människa  som jag själv har bekräftelse aldrig varit viktigare. I lågstadiet var det inte så viktigt, alla var ungefär lika bra och alla skulle leka med alla. I högstadiet var de allra flesta alldeles för upptagna med diverse bästa kompisar och vem-som-gillar-vem för att ens börja fundera på bekräftelse från annat håll. Men i gymnasiet, då är det lärarnas bekräftelse som värderas högst.


Ärligt talat. Det mesta är publicerat i syfte av att få likes. Men det är ju klart, likes = bekräftelse. Man måste ju inte säga något, det är ju bara att dubbelklicka. Genom dessa dubbelklickningar kan man förbättra relationer och det kan ju till och med göra en känd. (Fast då måste man verkligen ligga i.) Men varför lägger vi så stor vikt vid antalet gillningar? Ett bekräftelsebehov mättas inte av likes, ingen skillnad hur många. Tvärtom så höjer det ribban. Det som verkligen stör mig när det kommer till likes är att likes inte egentligen är på riktigt. Exempelvis säger en selfie inget om ens personlighet, inte säger det heller något om ens inre tankar och hopp. Vad väljer du, 100 likes på senaste instagram-bilden, eller en lång genuin komplimang från en värdefull person?


Orsaken till att jag skriver detta inlägg är att jag mår illa av både mitt eget och andras bekräftelsebehov. Tyvärr är det stora bekräftelsebehovet redan ett faktum i dagens samhälle. Enligt min mening säger en komplimang mer om både mottagaren och komplimang-givaren än vad tusen likes gör.

Gillar

Kommentarer