Hemma hos Kayley har förberedelserna varit i full igång hela dagen, hon har bakat typ 60 cheesecakes
Körsbären åkte inte på förrän när vi va framme och vi blev hämtade med bil för att hon hade så mycket att bära med sig. All utrustning som behövdes lånade hon från world net.
Faye hade bakat muffins..
Frida fick va "sprinkel fairy" 😉

Borden dukades med två spelbrickor på varje plats och skulle spelas med conversation hearts som är ett amerikanskt 🍬 och när de tog slut fick man fortsätta med att använda confetti hjärtana som låg utspridda på borden.

För inte så jättelängesen va Kayley med på en kväll här på World Net där de lärde sig göra cheesecakes.. så efter den här dagen efter att ha bakat så många satser kan hon nog göra dom i sömnen skulle ja tro. Den här va riktigt god kanske för att den va så lagom stor och för att den va gjord på oreobotten. Inget större fan av cheesecake annars

Lizzy hade en liten assistent med sig på bingon.

BINGOOO!
Jag vann CHOKLAD 😍😍😍
Lizzy körde några omgångar där man bara skulle få en rad sen körde de två gånger med hela brickan och den kallades för blackout.

Av dom två som fick blackout 😂 så vann en av fem stycken gratis engelska lektioner, de va inte så dåligt va?!

Vi tog så klart bilder igen, alla som kom och sen rullades de på en storbilds skärm hela kvällen.
Faye (till höger) - the "muffinlady"
Miloš och Ljubica kom senare men dom kom iaf :) Ljubica hade även med sig sin syster Vera som vi va hos i Leskovac och det va ju innan jul, så vi hade en del att ta igen.
gruppbild

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Denhär lovsången är så fin vi sjöng den på morgonmötet på Bread of Life i måndags... tänkte dela med mej av den till er oxå.. ❤

Såg precis att ja sparat en text på FB för exakt två år sedan idag, som är minst lika relevant nu som den va då. Det känns som det ofta är så och därför kan det många gånger kännas som man fortfarande står och trampar på samma ställe trots all tid som gått. Men då är det bra att zooma ut som Frida brukar säga. För det är inte förrän man stannar upp och ser tillbaka på sitt liv som man inser hur mycket Gud faktiskt redan gjort, att man kommit så mycket längre än vad man tror & vet ni vad(?) det är bara början. Allt som hänt hittills är bara förberedelser för att forma oss till att bli just dom människor det alltid varit tänkt att vi ska bli så att vi ska bli redo att ta emot det som kommer.
Texten handlade om Guds löften till oss och att vi inte ska ge upp även om bönesvaren dröjer utan bara fortsätta be för Gud glömmer aldrig, inte en bön går ohörd förbi & svaren är redan på väg..

texten kom med ett bibelord:

"Ty ännu måste synen vänta på sin tid, men den längtar efter fullbordan och skall inte slå fel. Om den dröjer, så vänta på den, ty den kommer förvisso, den skall ej utebli." Hab 2:3

Hela förra veckan har varit som en radda av uppenbarelser och ögonöppnare angående Gud mig själv och min tro.
om att inse sitt värde & att älska sej själv... att släppa sina största rädslor på alla livets områden & bara lägga dom i Guds händer... att verkligen ge tid åt Gud - att planera resten av schemat efter Honom & inte bara att försöka klämma in Gud i sitt schema utan att alltid ha honom som första prio i livet för då kommer allt annat falla på plats och även alla andra relationer att bli bättre... att ta itu med gamla saker vi genom att "mata" gett makten att hålla oss tillbaka, släppa dom & gå vidare tio gånger starkare.. ja... ganska självklara saker egentligen, som bara lysts upp för mig på ett helt nytt sätt.

Min bön är att Gud alltid ska stänga dörrar som inte är till för mig och blockera inflytandet av människor som inte bygger upp.. att få styrkan att släppa drömmar som bara är mina egna för att kunna vara öppen för att se vad Gud vill för mig. Även att få visheten att förstå skillnaden.

"When God has another plan, walk on and just say Yes, when God has another plan be assured that He knows Best"

Jag kan ofta känna det som att det jag får höra är precis vad jag behöver höra i stunden. Så va det på bibelskolan ..nästan på varenda lektion 😄 ..så är det även på gudstjänster lr som många gånger att Gud väljer att använda sig av en människa för att tala om något särskilt. Jag är så tacksam för den här senaste veckan av möten med alla härliga människor, alla gudstjänster, ungdomsamlingar, och föreläsningar.

Tack Gud för att du ser oss med alla våra brister & svagheter, innersta tankar & drömmar, för att du känner oss utan och innan, älskar var och en av oss för precis dem vi är, för att du alltid möter oss där vi står och alltid vet precis vad vi behöver.
Tack för att inget vi varken tänker lr gör kan få Dig att älska oss mindre, lr bli besviken på oss att inget misstag vi varken gjort lr kommer att göra i framtiden nånsin kommer att komma som en överraskning för Dig utan att det hör till då vi bara är människor.

Känner ibland som en föreläsare sa i veckan "Lord, since you knew I was going to say that, why didn't you just shut me up?" Finns mycket man känner man skulle kunnat säga på ett annat sätt (kanske ibland inte sagt alls) lr hanterat annorlunda men vi kan inte ändra saker vi redan gjort bara påverka det som händer just nu ..be att Gud går med oss och hjälper oss. Han har aldrig lovat att livet kommer vara lätt men Han har ju ändå lovat att vi aldrig kommer behöva gå igenom svåra saker själva utan att Han kommer bära oss igenom dom.

”Many things about tomorrow I don't seem to understand, but I know who holds tomorrow and I know who holds my hand"

och vet ni vad 'peeps' det räcker för mej.

Tidigare idag insåg jag att jag att jag inte alltid ger Gud den tid av varje dag som Han önskar utan många gånger lägger ner tid på helt oviktiga saker fast jag vet att det är när jag spenderar tid med Honom jag mår som bäst och att mina dagar blir så himla mycket bättre när jag gör det. Vi får aldrig ha för bråttom för att ta oss tiden att välsigna dagen & lägga den i Guds händer.. vi behöver umgås med honom varje dag & visa Honom att Han är det viktigaste för oss.
Tack Gud att Du alltid är densamme och för att Din kärlek till oss är helt orubblig❤

Likes

Comments

Det finns nog lika mycket olika åsikter om den här dagen som det finns människor i världen. Många tycker att det är en onödig högtid som skapats enbart utifrån kommersiella skäl. Själv har jag alltid älskat den här dagen, av fler skäl än ett ..kanske mycket för att den ger mig ett skäl att vara riktigt töntig 😁👍 och att äta en massa choklad ❤


De ni, hur många av er visste det(?) sätt igång & kramas vettja 😊Och så till lite stressreducerings tips 😂😂😂Valentines Day aka Singles awareness day 😂 Mmm... nämnde jag förresten hur mycket jag älskar CHOKLAD tror ni det har nån koppling (?) 😂Visste du att...Visste du att... en väldigt speciell vän till mig fyller år just idag(?) Vilket är väldigt passande med tanke på att det är en utav de mest omtänksamma och kärleksfulla personer jag känner...om inte så vet du det nu ..och ja det finns en tanke bakom det lila temat 😜

..och lila rosor står tydligen för hopp om någon undrar


Frukost måste man ju ha så då tänkte jag först passa på att skryta lite om bästa Frida som imorse gjorde en sån fin frukost till oss. Jag kommer sakna henne så mycket när jag drar härifrån, då e det bara att kyssa sånt här adjö!


förrätter...Pizza, piroger,Baconlindad kycklingfilé eller hemmagjord hamburgare med hjärtformade pommes.

Sen måste vi ju så klart ha med den mest romantiska maträtten som finns nämligen Spagetti med köttbullar 😂😜Hjärtformad Sushi eller paj med valfri fyllning.. ja nu borde det nog finnas några tips för alla smaker.

..men nu till det bästa av allt.. efterrätter 😍😍😍Jag är ganska säker på att dom här bilderna talar för sig själv.Smaklig måltid ❤så lite mer onödig info.. men det bjuder ja på 😜✨ BOKTIPS! ✨Läsvärd! Rekommenderas starkt!Bästa kärlekslåten genom tiderna.Till alla underbara människor i mitt liv...Men vad är kärlek egentligen?!

Jo, Gud ÄR Kärlek!!! Så sann som den kan bli faktiskt!

Kan någon visa större kärlek?? Kan någon genom sina gärningar bevisa hur mycket han älskar oss bättre än han som dog på korset för vår skull?

Svaret är enkelt, nej det finns ingen kärlek större än kärleken av Han som dog för er för oss alla, med vetskapen om att vi kanske aldrig kommer älska honom tillbaka.


Gods math:"He died for us, so why don´t we live for Him"Så om det finns någon där ute som undrar om ÄKTA KÄRLEK verkligen finns vill jag bara meddela att det gör den! "The true symbol of true love is not a ❤ it's a cross"! and GOOD NEWS! Den är till för ALLA Guds kärlek är helt gränslös och villkorslös inget vi behöver varken prestera för lr förtjäna på något sätt så frågan är egentligen bara vill vi ta emot den(?)

Srećan Valentin Dan Hoppas ni får en jättefin dag! Va rädda om er själva och varandra


Just det, höll nästan på att glömma denhär lille skiten, han borde verkligen lära sig att sikta rätt!!


Likes

Comments

De va inte så många från början.. men det droppade in fler och fler hela tiden..
Armövningar... jedan.. dva.. tri.. čhetiri.. pet.. šest.. sedam.. osam.. devet.. deset... Ska vi fortsätta(?) jedanaest.. dvanaest.. 😜 haha näe ja tänkte faktiskt sluta där... tanken med detta inlägg va inte att försöka få er & somna (tro det lr ej) så ni kan pusta ut. 

Tänkte bara att de kunde va lite intressant med en liten lektion i serbiska tal i samband med detta. Nu kan ni räkna till 12 på serbiska om ni skulle få användning av den kunskapen nån gång. Vem vet..(?) 😁

...som va bra för mig just nu då jag gått runt och haft ont i ena armen hur längesom helst...vet inte varför...men detta hjälpte så det va ju skönt.
Goca började göra armhävningar gick sen över till benövningar...allt gjordes sittandes på stolarna
Den här mannen skojade halva tiden, han busade hela tiden med kvinnan framför honom genom att peta henne i nacken...


Sen körde Goca lite koordinationsövningar med händerna/fingrarna för att få igång cirkulationen i dom ordentligt.. och avslutningsvis gjorde vi så klart lite squats 😜 då drogs stolarna undan.

Efter det lilla träningspasset fick vi (jag och Frida) presentera oss och berätta lite om vad vi gör här..

Sen satt vi ner och drack te med dem och fortsatte prata för då va det en kvinna som ville höra lite skillnader på Serbien & Sverige.. och vad som varit lr är de största utmaningarna för oss här. Det är som Frida svarade kvinnan så att här känner hon ibland att hon inte gör tillräckligt, för i Sverige är vi så vana att prestera på jobbet att relationer kommer efter.. medan det här är tvärtom. Man fokuserar mer på att skapa relationer och kontakt till människor man möter i både arbetet och utanför.

Men hon sa även något annat som är minst lika sant och det är att människor här är öppnare och mer villiga att släppa in nya människor. Hon använde ordet levande när hon skulle beskriva vad hon tycker om Serber, vilket faktiskt inte skulle kunna sägas på ett bättre sätt!

Efteråt fick vi hjälpa till att mäta och klippa lite med Biljana på hennes workshop där de just nu sydde kuddfodral.

Kl 13 hölls ett bönemöte på Bread of Lifes kontor där alla i teamet samlades och hade en jättefin stund med varandra. Det blev väldigt känsloladdat, med mycket tårar och en massa kramar.. det va så fint att se vilken gemenskap arbetskollegor kan ha med varandra. De är som en familj och man känner det, för de har ett sätt som får oss att känna oss som en del av den familjen.

Likes

Comments

Silvan sjunger på gudstjänsterna varje gång nuförtiden..

sen har de även en sånggrupp Hanne hör till den, men just denna veckan va hon i Sverige.

här ber de för det fortsatta ungdomsarbetet som Gocas man ska ta över efter Slatko som flyttade förra veckan.

Vi fick en liten 'språklektion' i kyrkan idag utav en kille, som gick med i kyrkan ungefär ett halvår sedan då han följde med sin tjej till kyrkan som numera är hans fästmö. DOM ÄR SÅ OTROLIGT FINA IHOP och det är så tydligt hur mycket de bryr sig om varandra alla kan se det, för det lyser om dom när dom tittar på varandra. Minns inte deras namn men jag minns att tjejen jobbar med Grafisk Design.

Idag när vi gick hemåt efter kyrkan kom Frida in i ett väldigt djupt samtal (med han vi fortfarande inte kan namnet på:) de började prata om skillnader i välfärdssystemet här i Serbien, Schweiz och i Sverige.
Det började med att de pratade om hur lönen ser ut här att man har 3000 att klara dig på en hel månad i Serbien vilket såklart inte ger särskilt mycket utrymme för mycket annat än det absolut nödvändigaste. Frida berättade för honom om att vi betalar skatt i Sverige och såklart kunde han inte förstå själva vitsen med det eftersom han inte kunde förstå hur det fungerar och samtalet slutade redan innan det ens hann börja ordentligt för sen skulle vi åt olika håll... så detta blir ett ämne att ta upp igen vid ett annat tillfälle.

Medan vi gick hemåt och var mitt i en djup diskussion, alltså helt focuserade på det vi pratade om så pass att vi inte märkte något runtomkring... så hoppade den här damen ut från ingenstans och skrämde oss Ja jag menar på riktigt skrämde oss hon hoppade ut från en buss och såg oss så hon hoppade fram och skrek waaaaahhh 😂😂😂❤ hon är så söt våran lilla Gora.
Hon berättade att hon hade gått hur långt som helst idag.

Jag och Frida fortsatte sen att prata just om detta ämnet och vi har det verkligen bra i Sverige när man jämför med andra länder som inte har mat i skolorna utan man måste ta med sig lunch varje dag, har man inte pengar så dör man pga att man inte har råd
att betala tex en operation. Inte ens en tanke att människor har råd att gå till tandläkaren här, något som är så viktigt. Har  man problem med tänderna så kan det utlösa alla möjliga sjukdomar. Så att vi har skattesystemet i Sverige är bra på så många olika sätt det ger alla människor möjlighet till sjukvård, vara det är något vi borde vara otroligt tacksamma över.
jag läste ganska nyligen en artikel om en familj vars son föddes två månader för tidigt och skulle ha behövt ligga i kuvös i 20 dagar för att klara dig. Pappan sa att han inte hade pengarna nu men att han skulle jobba ihjäl sig dag och natt för att skaffa fram dem. Deras barn togs ut ur kuvösen och lades i en kartong och  föräldrarna fick ta med sig barnet dött...pga pengar hur sjukt är inte det(???)

..hemma fortsatte diskussionen och Frida berättade att det finns grupperingar på vilken skala i välfärdssystemet människor tillhör och det är allt från skor-cykel-bil-flyg-flyga till rymden så stor skala är de vi pratar om och så olika förutsättningar har människor.
Vi pratade också om hur det va när Frida va i Indien allt hon såg att männen bara söp bort det lilla de hade och kvinnorna fick klara sig med barnen bäst de ville till slut va enda utvägen för dem att hoppa framför ett tåg och ta livet av sig, vilket många kvinnor faktiskt gjorde. Barnen blev kvar med en alkoholiserad pappa lr som i många fall så  slutade de på ett barnhem.
Hon berättade hur hon alltid varit tacksam men att hon efter den erfarenheten vaknade och fick helt andra ögon på många saker. Tacksamhet hon kände när hon kom hem därifrån för allt hon har.. bara att hon har så bra föräldrar, ett tak över huvudet mat på bordet, kläder, skor vatten sånt man många gånger kan ta för givet och behöver bli påmind om.. för det är verkligen ingen självklarhet.

Jag läste nyligen en bok som jag fick av en vän i julklapp ❤ Boken heter Desert Flower och är en sann berättelse om en afrikansk kvinna som gör en lång resa helt själv, som barn, trots sin rädsla och att hon saknar sin mamma. Hon går igenom mycket svåra saker och överlever mycket sånt man inte skulle överlevt utan Guds hjälp. Allt det leder henne till slut till en modellkarriär och idag kämpar hon för kvinnornas rättigheter i Afrika. Den va så sjukt bra och intressant att jag inte kunde lägga den ifrån mig utan sträckläste den. Människor som hon inspirerar människor som varit med om svåra saker till förvandla allt det till något riktigt bra, som kan vara till hjälp för andra på så många sätt.
Speciellt ett kapitel (nånstans i mitten) fick mig på riktigt att må illa jag kunde verkligen känna smärtan hon fått uppleva genom bara hennes ord, tänk er då hur det måste ha känts i verkligheten. Bara att tänka på att människor ska behöva vara med om såna fruktansvärda saker och att det fortfarande händer hela tiden, runt om i världen är så hemskt. Waris Dirie som den här kvinnan heter har kommit en lång bit på väg i sin kamp emot den enorma orättvisa som sker. Trots att hon fått möta mycket motstånd och hot på vägen har hon ända gjort det hon känt är rätt för att förhoppningsvis kunna göra någon skillnad och iaf få upp ögonen på andra om vad som händer i världen.

Tack Gud för sånna människor och välsigna dem på ett alldeles särskilt sätt. För mig är det så tydligt att Gud har hjälpt henne genom allt. Det var den bästa boken jag läst på länge och rekommenderas varmt om ni inte redan läst den.

Likes

Comments

Innan vi åkte bad Milenko för dagen tillsammans med oss sen hoppade vi på första bussen... Här går vi mot Sofias lägenhet och så klart ville Milenko skoja till det lite när jag skulle ta en bild på dom. Man tror att han visade Frida något ur tidningen, men han ville bara gömma deras ansikten 😜

Den här fina damen heter Sofia och är inte mindre än hela 100 år gammal. Man trodde nästan hon skulle gå sönder när hon reste på sig.

Hon var medlem i Baptistkyrkan här i Belgrad och som ni kanske förstår även den äldsta medlemmen de har.

Hon frågade om min utbildning och när jag svarade undersköterska sa hon åååh en kollega :) hon hade själv jobbat som sjuksköterska i många år och varit gift med en kirurg. De hade en dotter tillsammans som flyttat till Dallas som ung och när Frida frågade var det kärleken som fick henne att flytta dit så svarade hon "Ja, hon träffade faktiskt en amerikansk man som arbetade här som volontär, precis som ni gör nu".
Kvinnan som sitter bredvid Sofia heter Vera, och dom är grannar. Vera bor precis tvärs över gården och brukar titta till henne emellanåt.
Sofia ville bjuda på lite kolači, så hon bad Vera ta fram en tallrik från skafferiet.
Hon klagade lite över ont i benen och sa att hon hade ganska dåliga ögon men förövrigt kändes hon glad och nöjd..hon sa bara att hon känner dig ensam ibland då va Vera snabb med att säga du har ju mig.
Hon berättade om sitt liv och visade bild på när hon va ung med sin sjuksköterske dräkt på sig.
Hon tyckte Frida va så fin sen frågade hon om vi va gifta det är tydligen jätteviktigt här haha för det verkar vara en standard fråga.
Sen sa vi hej då och gick vidare...

Solen lyser ja, men ni ska inte tro att det va varmt för det.. vi åkte väldigt mycket buss men för övrigt höll vi på att frysa ihjäl.

Nu går vi hem till Kosti.. följ med

Det första jag tänkte på när han öppnade dörren va hur glad han var. Så fort vi klev in såg vi hur ren hans lägenhet va, trots att han bodde där själv. Vi blev ordentligt uppassade hemma hos den här mannen, från att vi kom tills vi gick. Hela tiden kom det fram nya saker på bordet.. han sprang fram och tillbaka mellan köket och bordet, på sina ostadiga ben, medan vi bara satt där.. vilket kändes jättekonstigt för mig..(två unga tjejer) det finns inte att vi skulle låta en äldre människa serva oss hemma så ja kände mig väldigt obekväm med det. Men här vill de verkligen göra det och man kan ju inte heller gå in i ta över hos någon man aldrig träffat. Gott va det i alla fall.

Honung från Jasminas pappa.

Honung är väldigt vanligt att bli bjuden på här och något de är väldigt stolta över, speciellt de som tillverkar den själva. Jag har själv aldrig varit något stort fan av honung och använder varken honung lr socker ens i mitt te för jag tycker det smakar alldeles för sött då. Även om denhär honungen är mycket godare än vanligt så kan ni ju bara tänka er hur det tar emot att äta honung med sked t.o.m för en 'gottegris' som mig.

Man äter det på olika sätt man kan antingen häva i sig den direkt, lr hälla det i vattnet.. Men sen har jag även sett att vissa lägger honung på kex ..och måste jag välja så e det nog det sista alternativet jag skulle ta.

pita za sirom i višnija
paj (en med) ost och (andra med) körsbär

Här kokas det turkiskt kaffe..

..och lite kolači till det..

Kosti är 89 år gammal och är född och uppvuxen här i Belgrad. Här har han bott hela sitt liv. Han har 3 pojkar, och han har jobbat inom textilindustrin.

Milenko har god relation till Kosti sedan långt tillbaka.
Här visar han oss några bilder han skrivit ut och sparat, efteraom Milenko inte kan engelska så fick vi gissa oss till mycket han sa.

Kosti Bor på tredje våningen och har fin utsikt..

På sin balkong odlade han grönsaker..
Kosti bad oss skicka några bilder till honom

Här vinkar han av oss och sen va det dags att åka hem Doviðenja Bog te blagoslavio - Hej då Gud välsigne er


Dagens Frida citat:

"If you don't wanna fall, don't walk where it's slippery"

Den Ni 😁👍 ...den bästa med det citatet är att den går att applicera på livets alla områden.

En sak till som är värd att nämna va den här kommentaren: "Livet är bra mycket bättre när solen skiner" och i bakgrunden, från ett café, spelades den här låt så lägligt "Lucky for you that's what I like that's what I like..."

Likes

Comments

Att jag använde stora bokstäver i rubriken handlade om att lunchen va lite speciell, denna gången för nu va det jag som hade huvudansvaret för maten. Vi kom redan förra veckan överens om att det skulle bli spagetti och då går det ju bra. Det är alltid skönt att göra något man kan..

Jag hade STOR hjälp av Vlada med skärande, hackande och rivande... vilket gjorde att vi inte behövde stressa ett dugg. 

Vet nog ingen annan som klarar att skära lök utan att gråta... men den här mannen klarar det. Själv skärde jag upp hälften av dom redan innan han kom. Då ska ni veta att jag sköljde dom i kallvatten och försökte skära så snabbt och så långt ifrån som möjligt, men tror ni det hjälpte, så klart inte!

Nu ligger löken och fräser i kastrullen med köttfärsen..

sen hällde vi på lite kryddor och en bolognese mix...

och hällde på lite vatten...

..vid det laget hade vattnet börjar koka i den andra kastrullen så då åkte spagettin i...

när pastan va klar så tog jag över rivande av morötterna för jag började tycka lite synd om honom.. och det va han glad för

så han satte sig och åt sin frukost under tiden..

här åkte morötterna i och sen va de dags för tomatsåsen..

sen tyckte Vlada att det måste finnas bild på mig oxå eftersom jag tog så många på honom.. så ja tog i ordentligt 😁

Pastan blev perfekt, och som vanligt är jag säker på att allt gick så bra för att vi började med att välsigna denhär maten.

Vilket team vi är vi va klara med lunchen innan halv 11.

Här hålls det upp en varm kopp te till alla som kommer.. för nu är det kallt ute (bara snön som saknas).
Ja vi hade lite att göra, det va 35 personer som kom, vilket tydligen aldrig tidigare hade hänt. Men att det är kallt påverkar säkert en del och gör att fler kommer.
Så i fortsättningen får vi nog tänka lite större med maten vi gör, för det måste ju räcka till alla.

Likes

Comments

Dobro Veče gott folk

..här presenteras kvällens pyssel och man kunde välja mellan olika saker, antingen måla på fri hand, måla efter ett mönster på klistermärken med motiv som blommor lr fjärilar. Sen fanns det även något som kallas Decupage. Ordet kommer från Frankrike och är en metod som användes mycket förr i tiden. (Lite längre ner finns bild på det.)

Arbasana som gjort detta förut satte igång direkt, hon klistrade på några klistermärken på framsidan av fatet och sen valde hon en svart färg att fylla i konturerna på baksidan med.

Ðurðas man heter Damir, det är han som är lärare åt barnen här i Surčin. Många av kvinnorna som kommer till workshopen är mammor till dom barnen.

Ðurða berättar att de alltid börjar med att dricka kaffe, lr te tillsammans innan de sätter igång. Vissa gånger behöver kvinnorna bara få träffas för att prata med varandra och ta det lungt.. vila från alla sysslor och all stress i hemmet.

Alla är mycket koncentrerade på det de gör...
..men de har samtidigt kul med varann.. En servett består ju av flera lager och i Decupage ska man bara använda ett av dem både för att få bort all luft så det inte bildas bubblor och för att förhindra det från att lossna.
När man valt ett motiv man tycker om limmar man fatets baksida sen fäster man servetter så man får med den delen man vill..

Detta är limmet som användes till att fästa servetter på faten med. Det är ett dyrt lim som är används speciellt till porslin och glas.

..efter det klipps kanterna och sen drar man med penseln en gång till för att få det så slätt som möjligt och det gör man genom att dra med penseln utåt mot kanten från mitten tills man kommit rumt hela fatet.
Oj här va visst ett annat motiv, men det är alltså såhär de ska se ut när de är klara.

Jag va så klart tvungen att prova själv oxå. Pyssel i alla former är något utav det bästa jag vet ❤

..jag valde en blomma i två storlekar med väldigt mycket detaljer vilket va extra kul. Här måste man vara stadig på hand och då blir man så klart darrig haha

Den här tiden är så värdefull för dehär kvinnorna, deras tid att bara få vara. Göra sånt de tycker är kul och samtidigt få umgås med sina vänner.

Riktigt pilljobb dethär men ser ni hur fint det blir.. 
Den här kvinnan satt bredvid mig och hon förstod engelska men hade glömt mycket eftersom hon inte använt det på länge. Hon gifte sig i Tyskland och bodde där i många år.

Hon berättade även att hon bott i Falköping, Sverige i tre år..och år -74 hade hon varit och besökt Samerna i Finland. Så hon hade varit med om en hel del den här damen. Hon va 79 år gammal och det hade jag verkligen inte gissat.

Dom här faten ska torkas ordentligt och nästa gång ska de målas.. så de får ni se då
Här står några av dom på tork för att sen läggas in i ugnen på 60° i ca 15 min innan de är helt klara. Lokalen vi var i används som skola för vuxna och även till att servera mat till människor. Rummet vi var i va väldigt rymligt och det va varmt och skönt till skillnad från många andra ställen... de flesta skulle jag säga.

När vi sen skulle gå mot bussen var det en bit att gå och det va jättekallt ikväll. Vi fick en följeslagare igen en hund, han såg så liten frusen & hjälplös ut stackarn...

Likes

Comments

En granne från kyrkan ville ta oss till ett café för dessert..... bara så där. Så hon bokade ett bord till oss på ett café som låg några kvarter bort som de första kvinnliga arkitekterna i Serbien hade ritat.
Ja här satt vi några timmar och pratade igår kväll. Det blir inte att man ses så ofta längre eftersom Dejana har ett väldigt krävande jobb. Men huvudsaken är såklart att hon trivs, hon är väldigt bra på att ta sig tid även om hon inte har det. Då pratar jag om senaste projektet hon jobbar med som hon visade en bild på. Grym tjej dethär ska ni veta, så duktig.
Lovsångsteamet sjöng några välkända sånger i början... Sånger som vi har i Sverige också så som "Jag vill göra mitt liv till en lovsång"
Professor Mark Jensen som vi guidade härom kvällen :) han har alltså tillsammans med sin fru Lisa, jobbat för Bread of Life I 3 år för ungefär 20 år sedan... Så han talade på gudstjänsten idag på ren Serbiska. Vi fick även höra att han är gudfar till Teodora (en av de första vi lärde känna här).
Sen ropades detta par fram för att på en liten present av pastorn, eftersom detta blev deras sista gudstjänst här i Belgrad då de känner att Gud kallar dem tillbaka till Slovakien.
Idag va det avsked för Slatko och Jarmila Sebesta som bott här i Baptistkyrkan i 5 år och varit aktiva ledare på både ungdomsamlingar, läger, bibelskola, och talat på gudstjänsterna. Förutom det så har Slatkos fru har även varit med i lovsångsteamet. De har en liten flicka på två år vars liv de alla varit med och följt från början.

Pastorn tackar för alla år de varit med och tjänat i församlingen och berättar hur glada de är över att få ha haft dem här. Hur fint det är att de kommit fram till detta beslut tillsammans och hur han litar på att de kommer fortsätta vara ett stöd för varandra och jobba tillsammans var de än hamnar näst.

Men han sa även att det alltid finns en plats för dem om de skulle vilja komma tillbaka. 😄

Här välsignas de inför sitt nya uppdrag i Slovakien.
De fick även en bok om Belgrad av församlingen, med orden: "Ingen som varit i Belgrad kommer nånsin glömma det."
Efter gudstjänsten var det mingel och kaffe som vanligt. Vi stod och pratade länge med Clint och Elisabeth från Kansas. Men vi han prata med en hel del andra människor också. Det brukar bli så när man kommer hit då vi inte ses särskilt ofta eftersom vi går i en annan kyrka i vanliga fall. Så när man väl kommer hit har man mycket att ta igen och dom är alla så fina! Man kan även se våran fina Teodora i bakgrunden, som hade klippt av sitt långa fina hår. Men va gör det på en sån skönhet, hon är lika fin i allt.


Efter gudstjänsten gick vi i regnet med Silvan för att äta lunch med honom eftersom han har frågat varje gång och vi alltid haft så bråttom hem, tänkte vi att nu får vi faktiskt göra det. Vi pratade mycket om Pascal en kille från Tyskland som vsrit här på samma sätt som oss och jobbat på förskolan där jag är mycket. idag en av Silvans närmsta vänner. Han lärde sig Serbiska språket rekordsnabbt och därför är han ett samtalsämne som ständigt tas upp här av alla. Så Silvan brukar retas med oss genom att säga nu borde ni kunna språket redan nu borde ni inte behöva tolk mer titta bara på Pascal han lärde sig på 3 månader. Sen säger han alltid en massa svenska ord och meningar som Frida lärt honom att säga så han har verkligen humor men han kan faktiskt va allvarlig när han vill.

Idag sa han till oss att han är säker på att det finns en mening till att vi är här att Gud satt oss här av en orsak och att vi får sprida Guds ljus till barnen i Surčin och till alla vi möter. Att vi ska vara stolta över var vi står och alltid hålla fast vid Gud även när det blir svårt. Att vi är fina människor...

Vi bara satt där helt tysta och lyssnade.. vilket inte händer ofta för det är inte ofta man ser den sidan av han.

Ja så här ser vintern ut i Serbien... Va ska man säga(?) 

Likes

Comments

Vi har alltid jättekul medan vi lagar maten. Pratar om allt möjligt, Ivan berättade om en massa olika ställen han tycker jag och Frida borde se innan vi åker hem härifrån. Han googlade och visade bilder på berg, utsiktsplatser och vattenfall...


Det han inte kan förklara det googlar han och det kan bli hur kul som helst ibland för Google han snurra till det ganska rejält har jag märkt haha då är det bara att gissa vad han menar. Så vi skrattar mycket...

Ivan frågade även hur många invånare det bor i Stockholm och det är inte ens 1 miljon (900.000) medan det här i Belgrad bor 2 miljoner.

Denna gången blev det pasta med kyckling gryta
Här serveras maten till alla...
Jag har tänkt på en sak och det är att alla har börjat få egna sittplatser för de sätter sig på samma plats varje gång de kommer.. kanske för att de lärt känna varandra så bra.
Ivan höll i både matlagning, andakt och bön
Efter att alla gått diskar vi, torkar borden och lyfter upp alla stolar sen sopar vi och moppar golven i både matsalen och köket. Även toaletterna i hallen städas noggrant efter varje gång. Så de har att göra... Denna gången sa Ivan till mig: "Sarita, hoppas du förstår hur mycket det betyder att du är här och hjälper oss, det gör sån stor skillnad". Det va så klart kul att höra för det är ju det man vill. Kunna avlasta dom lite, för de jobbar alla så hårt. De har andra jobb, där de oftast jobbar mer än 12 timmar i sträck, så detta är bara något de gör utöver det, för att de vill hjälpa dessa människor. Jag tycker det är så fint och jag är jätteglad över att kunna vara till någon hjälp.

Likes

Comments