Osaanko enää nauttia lukemisesta?

Pienempänä ahmin kirjoja päivässä. Kesäisin valvoin aamuyöhön, kun en malttanut pistää kirjaani pois. "Vielä yksi luku", oli yleisin valheeni. Kutsuin lukemista harrastukseksi ja loin itselleni lukulistoja. Suoritin koulussa innolla lukudiplomin. Lukion alettua lukemieni kirjojen määrä romahti. Koulussa piti lukea paljon enemmän, piti tehdä läksyjä ja koulupäivät koulumatkoineen olivat paljon pidempiä kuin aikaisemmin. Itselleni on junassa vaikea keskittyä lukemiseen, joten siitäkään ei tullut mitään. Iltaisin tartuin kirjan sijasta mieluummin kaukosäätimeen ja pistin jonkun sarjan pyörimään. Toki koulussa tuli koulukirjojen lisäksi luettua ihan kaunokirjallisuuttakin. Lukiossa lukeminen oli kuitenkin pakkopullaa. Muun muassa pitkään lukulistallani olleen Samuel Beckettin Huomenna hän tulee -näytelmän luin oikeasti vasta sen jälkeen kun olin pitänyt siitä esitelmän luokan edessä. En millään enkä vaan millään saanut sitä luetuksi ennen esitelmää, vaikka luettuani sen esitelmäni jälkeen (ja kirjastolainan vanhennuttua) pidin siitä hyvin paljon. Sen vapaa-ajalla lukemisen ilon olen menettänyt. Lukiossa ei ollut aikaa, eikä jaksamista. Vaikka enkun ja äikän kurssien kirjoja olisi pitänyt lukea niin ei huvittanut.

Mihin onkaan kadonnut lukemisen iloni? Osaisinkohan enää edes viettää päivää selailematta kännykkää tai konetta, ihan vaan lukien ja lukien. On niin helppoa pistää Netflixistä suosikkisarja pyörimään ja uppoutua siihen, mutta entäpä uppoutua kirjoihin? Tosin modernin tekniikan myötä pelkään jopa oman keskittymiskykyni heikentyneen. Kirjoittaessani tätä tekstiä, taustalla pyörii Gossip Girl. Onko sataprosenttinen keskittymiseni kirjoittamisessa taikka tv:n katsomisessa? Usein tv:tä katsoessa tulee selattua myös kännykästä vaikka instagramia samanaikaisesti. Lukeminen vaatii kuitenkin silmien pitämistä kirjassa. Nykyään meidän arki on vaan niin täynnä pieniä keskeytyksiä ja kännykän piippauksia. Osaanko enää keskittyä sataprosenttisesti yhteen asiaan kerrallaan? Toisinaan kaipaan niitä kesäkuun öitä, kun vilkutin ikkunasta kolmelta aamuyöstä postiautolle, pistettyäni juuri loppuun luetun kirjan pois. Aineeton lukulistani vaan kasvaa ja kasvaa, mutta kuinkakohan monta kirjaa olen viimeisimmän vuoden aikana saanut kokonaan luettua? Yhden? Kaksi?

Viime aikoina ongelmanani on myös ollut kysymys, minkälaisia kirjoja tahdon lukea? Lukiossa luin niitä kirjoja joita oli pakko lukea. Suosikkejani olivat englannin tunneilta Viktor Franklin Man's Search for Meaning, Jane Austenin ennestään minulle tuttu Emma sekä George Bernard Shawn Pygmalion näytelmä joka on toiminut muun muassa My Fair Lady -musikaalin pohjana (jos joku ihmettelee, kävin kaksikielisen lukion, eli englantia opetettiin meille kuten äidinkieltä). Ja vaikka ehkä silloin siitä hiukan valitinkin, niin olihan Shakespearin King Richard the Third -näytelmäkin aika mielenkiintoinen. Äidinkielessä meille anntettiin enemmän valinnanvaraa kirjojen suhteen ja koska luettavaa oli niin paljon, niin menin usein siitä mistä aita oli matalin ja luin muun muassa dekkareita, yhden muumikirjan, sekä kirjoja joita olin jo aikaisemmin lukenut. Ennen lukiota luin täysin erilaisia kirjoja; lemppareitani olivat fantasia ja sci-fi kirjat, jotka eivät enää minua hirveästi kiinnosta. Tulen aina rakastamaan esimerkiksi Harry Pottereita, mutta uusien fantasia ja sci-fi kirjojen päätyminen mun lukulistalle on aika epätodennäköistä.

Yritin miettiä mitä kirjoja olen lukenut lukion jälkeen, mieleeni tulee lähinnä kirjoja, joita olen lukenut toistamiseen. Olen lukenut muun muassa Jane Austenin kirjoja, Pottereita, S. E. Hintonin The Outsiders, William Goldingin Lord of the Flies ja Agatha Christien kirjoja. Kyllä muutaman uudenkin kirjan olen lukenut ja ensimmäisenä tulee mieleen Kathryn Stockettin The Help. Siispä oikeastaan tahdon pyytää teiltä apua - mikäli teille tulee tämän postauksen kirjojen perusteella mieleen kirjoja, joista voisin pitää, niin antakaa ehdottomasti vinkkejä! Ja jos tiedätte, miten pääsisin taas vauhtiin lukemisen kanssa, niin siihenkin otetaan vinkkejä vastaan. Haluaisin kovasti viettää joskus viikon tai pari ilman älypuhelinta, tablettia ja tietokonetta tai telkkaria. Usein ajattelen tätä, viime aikoina yhä enemmän, mutta entä yhteydenpito kavereihin, entä bloggaaminen, entä tekemisen keksiminen? Vaikka totaaliseen kieltäytymiseen en pystyisikään, niin yritän luoda jonkinlaista tasapainoa näiden kahden välille. Sosiaalinen media ja kaikki sen mukana on muutenkin aihe, josta mun mielipiteet vaihtelevat paljon. Toisaalta rakastan blogata ja jakaa tyyliäni sekä inspiraatiota muille ja on syy siihen, miksi aina palaan blogin ääreen. Toisaalta tahtoisin elää yksinkertaisemmin ja pyyhkiä itseni täysin pois sosiaalisesta mediasta. Mutta se on jo täysin toinen aihe, johon olisi ehkä mielenkiintoista palata vähän myöhemmin. Nyt kuitenkin tahdon kysyä, mitä ovat teidän lempikirjanne ja mitä luettavaa suosittelisitte mulle tai muille?

Tykkää-merkinnät

Kommentit

nopostonsundays
nopostonsundays,
Pystyn kauheasti samaistumaan tähän! Itse luin myös todella paljon pienempänä ja nuorempana, nyt viime vuoden juttu on ollutkin vanhoihin Potter-kirjojen äärelle palaaminen - taas 😃 Olen itsekin miettinyt tätä samaa paljon, että minne into katosi? Luultavasti hävisi tilapäisesti juurikin lukion ja yliopiston lukumäärään. Viime joulun aikaan ja nyt kesällä haluaisin taas saada uutta tuulta purjeisiin 😃 Kävinkin kirjastossa mutta mitään mielenkiintoista ei osunut silmään vaikka kuinka etsin. No, eiköhän se lukuinto nopeasti pala takaisin kunhan sen pitkään listalla olleen kirjan vain ottaisi käteensä 😉
nouw.com/nopostonsundays
SaraV
SaraV,
Ihana kuulla että meitä on muitakin! Ja siis niinpä, yleensä parhaiten auttaa kun vaan ryhtyy toimeen! sit vaan ongelmana juurikin se, että mitäs sitä lukisikaan? Vaikka toisaalta ajattelee sen oman lukulistan olevan pitkä, niin sitten kun pitäisikin jotain luettavaa löytää niin ei muistukkaan mitään mieleen, tai sitten niitä ei vaan tule vastaan missään 🙈
nouw.com/sarav
Nicola
Nicola,
Itse olen viime vuosina jälleen löytänyt lukemisen ilon. Sitä ennen olin kanssa useamman vuoden lukematta.
(Anteeksi mainostus, mutta blogissani on itseni näköisiä kirjapostauksia, jos vaikka niistä joku pääsisi sinun luettavaksikin. Ja lisää tulee hiljalleen.)
nicolasadventuresandlife.blogspot.com
SaraV
SaraV,
Kiva kuulla että olet löytänyt lukemisen ilon jälleen! Täytyy käydä katsomassa sun kirjapostauksia 😊
nouw.com/sarav
Kirjoita kommentti...
IP: 82.99.3.229