Mietteitä sosiaalisesta mediasta - perfektionismi ja itsensä vertaileminen muihin

​Dress - ​J.Crew

Mun blogissa on ollut nyt todella hiljaista ja se johtuu pitkälti siitä, että mä en ole yksinkertaisesti jaksanut. Tunnen olleeni hiukan some-uupunut. Olen nyt noin vuoden ajan julkaissut blogissani kolme ellen neljä postausta viikossa. Tein myös keväällä kahden kuukauden postaukset valmiiksi samalla kun tein kuluvan kuukauden postauksia. Koneen edessä vietettyjä tunteja on kulunut monia ja instagramiakin on tullut selattua ehkä turhan paljon. Musta tuntuu, että kaikki kuluneen vuoden vapaa-aika on kulunut blogin äärellä tai siihen liittyviä hommia puuhaillen. Nyt kesällä muhun iskikin tunne, että mä haluan lomaa.

En halunnut stressata blogin lukijaluvuista tai Instagram tykkäyksistä sillä huomasin kesän alkaessa miettiväni tällaisia asioita turhan paljon ja vertaavani itseäni muihin, vaikka yleensä olen ollut vahvasti oman tieni kulkija. Musta tuntuu, että uupuneena alan paljon herkemmin vertailemaan itseäni muihin, minkä johdosta olen pettynyt sekä huonolla tuulella. Mun ongelmana ei ole se, että vertaisin omaa elämääni muiden elämään. Mä vertailen oman sisältöni laatua muiden sisällöntuottajien tuotoksen laatuun. Ovatko kuvani yhtä hyviä? Onko niiden sisältö kiinnostavaa? Onko tekstini yhtä taitavasti ja innostavasti kirjoitettu kuin muiden? Onnistunko sitouttamaan yhtä paljon ihmisiä kuin muut samantyyppiset sisällöt? En kuitenkaan tahdo tuhlata kesäpäiviäni istuen sisällä koneen ääressä tai turhautuen siihen, kun joku instagram kuva ei saanutkaan "tarpeeksi" tykkäyksiä. Aivan liian usein kesän alussa kieltäydyin esimerkiksi pyöräreissusta äidin kanssa "kun piti saada tämä postaus valmiiksi" tai jos lähdin johonkin menoon niin vilkuilin kelloani ja pohdin, että ehdinköhän saada päivän postauksen ajoissa valmiiksi.

Mutta kun elämässähän on paljon muutakin sisältöä kuin some. Etenkin päivinä kun aurinko paistaa ja lämpötila lähenee kolmeakymppiä, olen viettänyt aikaani perheen sekä parhaiden ystävien kanssa stressamatta turhaan tykkääjistä tai lukijoista sillä minä tykkään ja se riittää. Mutta entä some, tykkäänkö siitä yhä? Mulla on ehkä jo jonkin aikaa ollut blogin kanssa sellainen fiilis, että blogini ei vastaa laadultaan sitä, mitä tahtoisin sen olevan. Laadun tulisi olla tärkeämpää kuin määrän, vaikka nykypäivänä se tuntuu olevan toisinpäin. Kesällä aloin stressaamaan siitä, että jos postaukseni ovat kiireessä hutaistuja, niin onko niitä järkeä julkaista? Totesin että ei. Tahdon mieluummin kirjoittaa ajatuksella ja editoida rauhassa, kuin napsaista kuvat viidessä minuutissa ja kirjoitella jotain tekstiä mobiililla matkatessa. Tahdoin mieluummin antaa itselleni vähän lomaa tästä, inspiroitua uudestaan ja palata taas luoksenne, kun voin todella antaa tälle harrastukselle osan ajastani. En vieläkään lupaa ainakaan nyt elokuussa kolmea postausta viikossa. En nimittäin tahdo stressata tai kiirehtiä tai kieltäytyä kivoista menoista blogini takia. Tämän tekstin oli tarkoitus ilmestyä elokuun ensimmäinen. No eipä ilmestynyt kun lähdettiinkin kaupoille ja elokuviin - mutta mulla oli mukava päivä eikä haitannut vaikka teksti ja bloggaamisen jatkaminen vähän myöhästyisi. Mihin meillä on edes niin kiire?

Tuntuu, että sosiaalisen median myötä kaiken on tapahduttava nyt ja heti ja sisältöä on tuotettava samantien sekä koko ajan. Kaiken aikaa täytyisi olla ostamassa, matkustamassa, juhlimassa, miittaamassa muita bloggaajia ja viettämässä muutenkin upeeta elämää. Myös paineet blogien sisällöstä ovat ehkä tätä myötä kasvaneet. Onko kotoinen kesäpäivä jotain, mistä saa tarpeeksi kiinnostavaa sisältöä aikaiseksi? Vai täytyykö sisällön olla aina erityistä? Täytyykö laadukkaan postauksen aina olla mielenräjäyttävä kertomus eksoottisesta matkasta vai voiko laadukas postaus olla hyvin kuvattu ja kirjoitettu kuvaus tuosta kotoisasta kesäpäivästä? Millainen on hyvä blogipostaus? Voiko postaus olla hyvä, jos se ei sitoutakkaan lukijoita?

Perfektionismi on aina ollut yksi mun parhaimpia ja huonoimpia piirteitä. Tahdon aina tehdä kaiken täydellisesti ja tahdon olla paras siinä mitä teen. Toisaalta tämän piirteen tähden olen usein pärjännyt hyvin esimerkiksi koulussa, mutta toisaalta voin myös masentua siitä, etten koe olevani tarpeeksi hyvä. Juuri näin olen tosiaan tänä kesänä tuntenut. Silloin on mielestäni parasta ottaa vähän etäisyyttä siihen mitä tekee ja etenkin niihin muihin, joihin saattaa alkaa itseään vertailemaan. Sitten kun oma mieli on taas puhdas ja fokus yksinomaan omassa tekemisessä, voi taas aloittaa alusta. Mun blogini ei ole yhtä tasokas kuin tahtoisin sen olevan, mutta onhan se nytkin jo kehittynyt sen alkuajoista. Toisinaan päähäni iskee ajatus; onko mitään järkeä tehdä, jos sitä ei osaa tehdä hyvin? Tuo ajatus edustaa taas sitä perfektionismini huonompaa puolta. Mutta sehän olisi luovuttamista ja luovuttajaksi minusta ei ole. Ehkä minun täytyy miettiä blogiani kuten neulomiani villapaitoja: ei se ensimmäinenkään villapaita mitenkään kehno ollut, mutta tekemäni virheet ovat vähentyneet villapaita villapaidalta. Ehkäpä siis blogiinkin ei ole täysin kehno, mutta se voi jatkaa kehittymistä vuosi vuodelta. Siispä, täällä minä taas olen. Yhtä epätäydellisenä kuin ennenkin.

Ps. Bongaa kuvista joku, joka oli paljon kiinnostuneempi jalkapallosta kuin kamerasta - kuten ilme kertoo..!

Tykkää-merkinnät

Kommentit

enkeleitahiuksissani
enkeleitahiuksissani,
Ihania ja kauniita kuvia susta muru ♥ Hyvä blogipostaus on kirjoittajansa näkönen. Sellanen mistä voi huokua vähän tunnelmaa ja fiilistä läpi. Saa olla vaan höpöttelyä, tai vaihtoehtoisesti mielipiteitä - ihan mikä parhaalle tuntuu 😊 Sun blogi ja some on hyvä just sellasena mitä se on, oot best <3
nouw.com/enkeleitahiuksissani
SaraV
SaraV,
Voi kiitos paljon Emilia ❤️ Ihana kuulla että tykkäät mun blogista ja tosi kiva kuulla mielipiteitä myös muista blogeista! 😌❤️
nouw.com/sarav
Taru
Taru,
Vitsi kuin hyvin kirjoitettu postaus! <3 mulle tulee kans usein sellanen fiilis, että blogi tai instagram ei oo tarpeeks hyviä, mutta toisaalta ne on mun näköisiä! Välillä epäonnistuu kaikki, mut välillä taas oon tosi tyytyväinen! 😊
taruanuelina.blogspot.fi/
SaraV
SaraV,
Kiitos Taru! ❤️ Ihana kuulla että en oo yksin näiden fiilisten kanssa!
nouw.com/sarav
Kirjoita kommentti...
IP: 82.99.3.229