Asukuvapostaus joka päätyikin käsittelemään rasismia

Blouse - Monki I Trousers - Topshop I Bow Hairband - Gina Tricot I Earrings - Mango I Sunnies - Salvatore Ferragamo (Instrumentariums) I Handbag - La Petite Sardine I Shoes - SuperDry

Kävin siskoni kanssa katsomassa Mamma Mia Here We Go Again ja tykkäsin siitä leffasta todella paljon! Se oli ehkäpä jopa parempi kuin se ensimmäinen osa, mutta pitäisi ehkä nähdä se muutaman kerran ennen kuin teen lopullisen arvioni. Oltiin kuitenkin seuraavana päivänä menossa käymään Pentikin Outletissa, mutta ei mitään sen kummempia, joten tahdoin pukeutua aika kasuaalisti. Mamma Mia mielessäni mietin, että mitä pistäisin päälleni kreikkalaisella saarella. Olin juuri edellisenä päivänä ostanut tämän Monkin paidan, josta tuli hiukan mieleen Donnan paidat, joita hän käyttää farkkuhaalarinsa alla (menin muuten myöhemmin takaisin ja ostin tuon paidan myös keltaisena). Siihen sopivatkin hyvin nämä Topshopin pellavahousut, jotka ovat juuri sellaiset vaaleanvihreän sävyiset mistä tykkään.

Asusteista tämä korilaukku oli vaan ilmiselvä valinta tähän asuun. Tahdoin myös pistää hiukset kiinni, mutta jotenkin kivemmin kuin perusponnarilla. Onneksi muistin tämän Gina Tricosta ostetun samettisen rusettiponnarin. Koska hiukseni olivat kiinni, oli hyvä tilaisuus käyttää roikkuvia korvakoruja. Näitä tulee todellisuudessa käytettyä aika harvoin, sillä hiuksien pitää olla kiinni, jotta nämä pääsisivät oikeuksiinsa ja lisäksi nämä korvikset ovat aika painavat. Nyt kun ei ollut kyse koko päivää kestävästä menosta, niin oli senkin puolesta sopiva päivä käyttää näitä korviksia!

Tuon Mamma Mia elokuvan lisäksi olen käynyt leffassa katsomassa BlacKkKlansman ja se on ehdottomasti elokuva, joka kaikkien tulisi mielestäni nähdä. Kyseessähän on tositapahtumiin perustuva tarina 1970-luvulta, kun afroamerikkalainen poliisi Ron Stallworth soluttautuu osaksi Ku Klux Klania. Elokuvassa esitellään vihajärjestöjen toimintaa sekä retoriikkaa - joka on ihan totta etovaa. Täytyy myöntää, että olin hiukan yllättynyt huomatessani, että elokuvan ikäraja oli vain k-12. Vaikka elokuva sisältää yllättävän vähän varsinaista väkivaltaa, on siinä esitetty puhe, käytös ja (SPOILER) etenkin elokuvan lopuksi näytetyt videopätkät viime vuoden "Unite the Right rally" kulkueesta olivat kammottavia. Elokuvan rivien välistä pystyy helposti lukemaan haistatteluja Trumpille sekä hänen kannattajilleen. "Make America great again" on phraasi joka kuullaan KKK-miesten suusta elokuvan aikana vähintäänkin kerran. Elokuvana BlacKkKlansman pitää katsojan otteessaan koko elokuvan ajan ja mitä pidempään operaatio jatkuu, sitä jännittävämmäksi se käy. Vaikka toisaalta sitä ajattelee, että eihän tämä voi mennä pieleen, sillä tämä perustuu tositapahtumiin ja miksi sitä muistetaisiin elokuvalla, jos operaatio olisi epäonnistunut. Toisaalta kuitenkin koko operaatio on niin hullu, että koko elokuvan ajan ajattelee "tämä ei voi päättyä hyvin".

Sokeeraavan loppunsa kanssa elokuva jättää katsojan - tai ainakin minut, sanattomaksi ja vakavaksi. Rasismi on nimittäin asia, jota en osaa käsittää. Minusta on vain mahdotonta ymmärtää logiikkaa sen takana, että ihonvärin tai etnisentaustan perusteella toista ihmistä voisi pitää itseään huonompana yksilönä. Tai pitää kokonaista ryhmää näiden asioiden perusteella itseään huonompana "lajina". En vaan voi käsittää! Miten rasismi voikaan niin kukoistaa vielä 2010-luvulla? Mikä voikaan sytyttää ihmisissä niin suuren vihan toisia ihmisryhmiä kohtaan. Etenkin elokuvassa näytelleen suomalaisen Jasper Pääkkösen esittämä hahmo on aivan sekopäinen. Sitä haluaisi sanoa itselleen, että ei se mitään, tämä on vain elokuvaa, mutta kun eihän se oikeasti ole. Tällaista vihamielisyyttä on maailma täynnä, vaikka siltä niin tahtoisi silmät sulkeakin. Episodissa 08.08. ilmestyneessä arvostelussa elokuvaa kommentoitiin seuraavasti: "Hän [ohjaaja Spike Lee] ei tyydy näyttämään mihin pitäisi kiinnittää huomiota, hän ottaa katsojaa päästä kiinni ja kääntää kasvot oikeaan suuntaan. Mutta ehkä olemme kaikki väärässä ja hän oikeassa ja se on juuri se lähestymistapa, jota maailma tällä hetkellä tarvitsee." Oikeastaan mun mielestä tässä elokuvassa tartuttiin katsojaa hartioista ja ravisteltiin juuri sopivasti. Vaikka samaan aikaan tuntuu, että muun muassa sosiaalisen median myötä elämme maailmassa, jossa yhä useampi on valaistunut vallitsevista yhteiskunnallisista ongelmista, niin samalla turhan moni ehkä tietää ongelmista, mutta mieluummin ummistaa silmänsä niiltä ja jatkaa elelemistään mukavassa kuplassaan.

Yksi ongelma, joka saattaa olla myös osin yhteydessä tuohon silmänsä ummistamiseen tai hiljaa pysymiseen, on kokemus siitä, ettemme tunne asiaa tarpeeksi voidaksemme puuttua siihen. Vaikka koen itseni feministiksi, en ole puhunut siinä blogissani, sillä en koe olevani oikeutettu edustamaan niin isoa aatetta. En koe tietäväni tai tuntevani tarpeeksi esimerkiksi yhteiskunnallisia rakenteita, jotta voisin puhua aatteen puolesta. Vaikka ainahan minä voisin asiasta kirjoittaa ja ehkä samalla myös oppia lisää. Siten samalla logiikalla en tunne olevani oikeutettu puhumaan rasistista, sillä olenhan sinä henkilökohtaisesti kokematon valkoinen. Mutta ehkä tuo elokuvakin muistuttaa, että tältä ongelmalta ei tule ummistaa silmiään ja siitä tulee puhua. Tämänkään postauksen ei pitänyt käsitellä rasismia. Yleensähän asukuvapostaukseni ovat yksinomaan asulle omistettuja. Tällä kertaa kuitenkin lähdin vain kirjoittamaan ja sanottavaa minulla näköjään riitti, vaikka puoliakaan en kaikesta haluamastani saanut ilmaistua. Vaikka tuntuu vähäpätöiseltä - lähes loukkaavalta puhua niin vakavasta aiheesta näinkin kasuaalissa kontekstissa kuin asukuvapostaus, niin ehkä minun täytyy ottaa omasta neuvostani vaari ja puhua kuitenkin - vaikka muutamaan otteeseen meinasin poistaa koko tekstin.

Siis näihin sanoihin ja näihin tunnelmiin jätän teidät tänä sunnuntaina!

Käykää ehdottomasti tulevalla viikolla elokuvissa katsomassa tuo BlacKkKlansman, jos ette ole vielä elokuvaa nähneet! Jos olet sen nähnyt, niin jaa toki ajatuksesti kanssamme!

Tykkää-merkinnät

Kommentit

Inka Nitta
Inka Nitta,
Siis niiiiin ihania kuvia susta! <3 Ihana luonnonlapsi siellä 😃 Kiitos leffasuosituksista 😊inkanitta.fi
SaraV
SaraV,
Voi eikä, kiitos tosi paljon! ❤️nouw.com/sarav
enkeleitahiuksissani
enkeleitahiuksissani,
Ihan älyttömän hyvä teksto Sarppis, tykkään sun mielipiteistä<3 Ja kiitos lefesuosituksista!!:) Sää oot muuten aivan ihanan näkönen näissä kuvissa!!<3 nouw.com/enkeleitahiuksissani
SaraV
SaraV,
Voi kiitos❤️❤️ Ihana kommentti taas sulta! ❤️nouw.com/sarav
Kirjoita kommentti...
IP: 82.99.3.229