Min helg i Beijing

Nu har jag kommit hem från Beijing! Nu har jag alltså även varit i Kinas huvudstad. Hann inte besöka så många sevärdheter förutom kinesiska muren, men det är svårt att hinna med så mycket under en enda helg, särskilt i Beijing, för det är jättestort med långa avstånd. Man får lägga mycket tid på att ta sig mellan olika platser. Sedan tar det även rätt lång tid att besöka muren, eftersom den ligger ganska långt utanför Beijing, även om man åker till någon av de delarna som ligger närmast. Men nu har jag i alla fall varit på kinesiska muren, något jag alltid har velat!

I alla fall gick tågresan till Beijing i fredags bra, den tog ungefär fem timmar och en kvart. När jag kom fram tog det dock jättelång tid att hitta mitt vandrarhem, kartan jag köpte visade sig vara värdelös... Tog till slut en taxi, även om jag hade klivit av vid rätt station. Sedan skulle min kompis, som bor och pluggar i Beijing, och jag ha gått till Himmelska fridens torg tillsammans, men på grund av att det blev så struligt att ta sig till vandrarhemmet och att jag sedan kom i väg därifrån för sent och att hon inte hade internet, missade vi varandra vid stationen vid Himmelska fridens torg, haha. Gick och tittade lite ensam och såg Tiananmen och monumentet över folkets hjältar. Fast att det jag såg hette så, såg jag nu i min guidebok, haha! På kvällen träffades vi i alla fall, och då gick vi ut med andra personer som gick i samma skola som hon. Det var jättekul! Sedan sov vi i två timmar innan vi åkte till kinesiska muren nästa dag. Vi tog en taxi dit, och när vi kom fram frågade chauffören om vi ville åka tillbaka med honom också, vilket vi ju ville. Jag hade tyvärr inte med min kamera till muren, eftersom jag sov hos min kompis. Tog några bilder med min mobil i stället. Men som sagt så har jag alltid velat besöka kinesiska muren, så det är jättekul att ha gjort det. Jag tyckte att den var jättefin och att bergen och landskapet runt omkring var riktigt vackra. Skulle gärna besöka muren fler gånger! När vi hade kommit hem och skulle kliva ur taxin fick vi en överraskning: för att chauffören hade väntat på oss vid muren var vi tvungna att betala en avgift på 400 rmb! Och det hade han självklart inte sagt när vi bestämde att han skulle vänta, utan först när vi var framme och skulle kliva ur bilen. Inte ett dugg förvånande att något sådant händer här i Kina, dock. Nåja, det var ändå kul att få se muren!

I går kväll hade vi tänkt äta pekinganka, men vi hittade inte den restaurangen vi hade tänkt gå till, så vi gick till en annan utanför min kompis boende. Vi trodde att den hade pekinganka, men det visade sig att det var gås den hade, inte anka, så vi valde det i stället, men den var slut, så vi fick äta kyckling. Hahaha! I morse åt vi brunch med min väns rumskompis innan jag åkte tillbaka till mitt vandrarhem och sedan till stationen. Man skulle ha checkat ut från vandrarhemmet före tolv, och jag kom dit vid ett, så personalen på var lite krånglig och jag fick betala en avigift, men det gick ändå ganska smidigt. Jag trodde inte att jag skulle hinna med mitt tåg hem, men det gjorde jag. Kom till stationen tjugofem minuter innan tåget skulle gå. Hemresan tog inte ens fem timmar. Jag är verkligen glad att jag har varit i Beijing och vill gärna åka tillbaka dit någon gång i framtiden. För att hinna se allt behöver man nog vara där i minst två veckor, för det finns massor av berömda sevärdheter där. Jag har hört så mycket negativt om Beijing, men jag tycker faktiskt att det var en trevlig stad, utifrån det jag såg. Här kommer bilder på maten vi åt i går kväll och brunchen vi åt i morse.

Gillar