Jullista 2018

Här kommer åter igen en lista från Egoina. Började med den för flera dagar sedan och sparade ett utkast, men av någon anledning försvann nästan allt när jag var inne och redigerade den? Det är lite småproblem med Nouw.

Roligt julminne?
En av de första jularna i mamma och pappas hus då vi firade med släkt som kom med en massa presenter.

Mysig jultradition?
Vårt julfika under Kalle Anka.

Pepparkakor eller lussekatter?
Pepparkakor, om det inte är lussesnurror med vanilj- och mandelmassefyllning.

Vad brukar du äta på julafton?
Vi börjar i kronologisk ordning. På morgonen blir det frukost i form av franskt lantbröd, julost, julskinka och så filmjölk med mandel för mamma och mig, som inte gillar risgrynsgröt. Oftast blir det julmat till både lunch och middag. Är mest taggad på Janssons frestelse i år. Till Kalle Anka blir det som sagt julfika. Det kan bestå av olika bakverk, men min favorit är mandelmusslor. Det äter vi dock inte varje år. Under dagen och kvällen blir det även en del julgodis som slinker ned.

Favoritjuldoft?
Nejlike- och apelsindoft.

När skall helst första snön falla?
Förste december.

Något negativt med julen?
Stress och att man oftast inte hinner med allt man vill. Och så att många barn far illa på grund av alkoholmissbruk.

Trodde du på tomten när du var liten?
Nej, har alltid vetat att det var ett påhitt, haha. Förstår dock inte varför man försöker lura barn?

Är det okej att byta en julklapp som man har fått?
Ja, om man har fått kvittot. Tycker nog att det är rätt oförskämt att be om kvittot själv om man vill byta julklappen.

När är det dags att pynta?
23 december eller möjligtvis 22 december. Inte en dag innan dess! Blir oerhört provocerad av folk som börjar julpynta förste advent och sedan tar ned pyntet på juldagen, då julen börjar, för att de tröttnat på det. Julen pågår fram till tjugondag Knut, så man har lång tid på sig att njuta av julen. Självklart kan man adventspynta genom att sätta upp adventsstjärnor och adventsljusstakar förste advent. Det är inte samma sak som att sätta upp tomtar.

Vad tittar du helst på?
Love Actually. Vi har som tradition att titta på den ett par dagar före julafton i min familj.

Vad vill du helst ha i julklapp?
Likvida medel och en onlinekurs i schweizertyska. Vilket jag redan har fått!

Det bästa med julen?
Maten. När jag var liten hade jag svarat julklappar. Men just nu tycker jag faktiskt att julklappar bara är ett störande moment och hade nästan kunnat tänka mig att skippa julklappar helt. Tanken är fin, att man skall ge varandra gåvor, men jag tycker att det har gått till överdrift och lett till konsumtionshets. Nu när jag är student tycker jag inte att det är speciellt roligt att att lägga en massa pengar och tid på att köpa julklappar och hade kunnat avstå från att få julklappar själv, eftersom det känns som att man ändå går plus, minus, noll och bara byter tillgångar med varandra.

Vad är det viktigaste med julen?
Städningen. Vill helst städa varenda liten vrå av huset, men så blir det ju inte längre när jag inte bor hemhemma. När jag bodde hemhemma var det städningen jag var mest stressad över. Pappa och jag, som var de som julstädade, fick dock inte städa så mycket som vi egentligen ville, eftersom vi gick mamma och min bror på nerverna. Men när jag i framtiden skaffar min egen lya, skall det minsann bli rejäla julstädningar som heter duga! Förstår inte folk som är stressade över julklappar. Det är verkligen inte prio nummer ett för mig. Har fortfarande inte köpt en enda julklapp, utan tänkte köpa alla julklappar lite snabbt den 23:e.


Gillar

Kommentarer