Det där med julefrid...

Idag har jag städat en del och följt med pappa in till stan, där jag köpte julklappar till Bea och Elin. Jag var tvungen att ordna dem i helgen så att jag kan lämna dem på måndag. Det är ju nästan jullov redan nu. Vi har bara avslutningen kvar, då vi visserligen har lektioner på förmiddagen, men det blir nog inte så mycket gjort då.

Vissa människor njuter av julen redan nu och går bara och väntar på att det ska bli julafton. Kvällen före, den tjugotredje, sitter de i soffan och tar det lugnt, äter julgodis och omsluts av ett hus som dignar av pynt. Allt är färdigt och de behöver bara vänta på att julaftonen ska träda i kraft. Låt mig säga så här, detta har aldrig inträffat hemma hos oss. Hos oss råder kaos den tjugotredje december. Allt blir klart under natten. Att det blir så beror på att pappa och jag har väldigt höga städambitioner. Pappa dammsuger väggar och tak, tvättar gardiner och vill helst att fönster, koppar och silver putsas, vilket sällan hinns med. Jag gör rent alla skåp och lådor i köket och badrummet. Det jobbigaste är att plocka ut och in alla grejer. Mamma är inte lika förtjust i pappas och min julstädning. Hon säger att hon inte klarar av att bo i vårt hus då vi håller på som bäst. Jag kommer ihåg en julafton för fem år sedan. Min lillebror och jag får alltid en julklapp på morgonen som mamma och pappa lägger i våra sängar kvällen före, och den julaftonen, för fem år sedan, vaknade vi klockan fem. Vi öppnade våra julklappar redan då och hörde att pappa var uppe, så vi gick ner och tackade för julklapparna. "Gå och lägg er!" sa han. "Klockan är ju bara fem!" "Men du har ju gått upp nu", sa vi. "Jag har inte gått och lagt mig än", svarade pappa.

Alltså, hur mycket frid blir det före julafton? Inte mycket för min del i alla fall. Fast jag tycker ändå att det är väldigt mysigt i dessa dagar. Julefrid får jag så att det räcker och blir över efter julafton.

Gillar