Dags att åka tillbaka till Sverige

I morgon åker jag hem till Sverige. Detta halvår har verkligen rusat förbi, särskilt efter att praktiken började. Önskar att jag fått vara i Köln längre och se staden ordentligt, för det är en riktigt trevlig stad. Jag vet inte om det finns så jättemycket att se om man är här som turist, förutom Kölner Dom, så klart, men det är en riktigt bra stad att bo i, eftersom det finns ett stort utbud på restauranger, barer och klubbar. Jag längtar jättemycket tills jag flyttar till Tyskland nästa gång. Då vill jag helst bo i södra Tyskland.

Det har verkligen inte varit samma sak att flytta hit, som det var att flytta till Kina. De första månaderna i Kina var det en psykisk påfrestning för mig att vara där och det tog ungefär fem månader innan jag slutade att se fram emot hemresan. Så har det inte känts nu, antagligen för att jag redan hade bott hemifrån i två och ett halvt år innan jag åkte hit. Sedan ligger ju Tyskland inte alls lika långt från Sverige som Kina, så man kan åka hem ibland. Och det är en av anledningarna till att jag vill bo permanent i Tyskland, men inte i Kina.

Jag har gjort så gott jag har kunnat för att prata med tyskar här, men jag har ju tyvärr inte haft de bästa förutsättningarna. Jag gick ju i en klass med andra svenskar och min praktikplats var inte en arbetsplats där man pratade konstant. Vilket man absolut inte kan räkna med, eftersom det är ganska få arbetsplatser där man pratar konstant. Tyvärr hittade jag ju inte heller ett WG, utan bodde på ett ungdomshem, där man knappt såg de andra ungdomarna. I och för sig ordnade hemmet en massa aktiviteter och på vissa av dem träffade jag några av mina grannar. Sedan är det ju ingen självklarhet att man lär känna sina Mitbewohner i ett WG heller. Men jag har varit med på olika aktiviteter med grupper för personer som bor i Köln, men nu den senaste tiden har jag inte riktigt orkat vara med. Fast ska man lära sig riktigt bra tyska, måste man ändå bo i Tyskland permanent, vilket ju är, vad jag planerar att göra. Då gäller det att försöka styra över sina förutsättningar, så att man får bra förutsättningar att träffa tyskar.

Nu ser jag fram emot en sommar hemhemma och säger bara "på återseende" till Tyskland!

Gillar