Tro inte på allt du tänker

Jag har tre riktigt låga dagar bakom mig. Utåt sett kanske inga problem, men i mitt huvud har tankarna rusat i 180. Alltså, ångest upphöjt till tvåhundra. Det är länge sedan jag upplevt sådan grov ångest som jag gjort de senaste dagarna. Det kröp fram på fredag eftermiddag och igår, söndagen till ära upplevde jag piken på det hela. Igår kändes det verkligen som att jag höll på att gå under. Det som räddade mig var 1. meditation a 15 minuter, en gång på morgonen och en lite senare under dagen, och 2. 15 minuter guidad mental träning med ljudfil, 3. samt en joggingrunda mitt i dagen. Det enda jag ville var att krypa ut ur min egen kropp Men alltså, det är jätte konstigt verkligen. För idag mår jag helt OK, inte helt hundra, men när jag tänker på de senaste dagarna känns det väldigt främmande.

Men vart vill jag komma med det här? Jamen, alla dessa jävla tankar. Ibland måste man faktiskt ifrågasätta sig själv och sitt tänkande. Oftast när jag får ångest vill jag helst ligga raklång på soffan och bara glo i taket. Men jag har verkligen haft mig själv som försökskanin dessa dagar. Jag har enligt bästa förmåga gjort allt i min makt för att lindra den fruktansvärda känslan. Jag har försökt att inte identifiera mig så mycket med mitt sinne, utan mer vara "åskådaren" till vad som händer i huvudet. Man är inte sina tankar, glöm inte det. En tanke är bara en tanke.

Såhär kan man lindra ångesten:

- STOPP. När tankarna rusar iväg. Säg "stopp". Bryt tankemönstret. Då kan du iallafall tillfälligt stanna upp och reflektera över vad det är som egentligen händer.

- Hur rimlig är egentligen den här tanken jag tänker? Försök se tankarna från en annan persons perspektiv. Oftast är mycket i vår hjärna hittepå. Tankar som "jag är värdelös", "jag är en idiot", "jag är sämst", "jag kommer aldrig klara det", hur sanna är sådana tankar? Faktum är att inget av det är ju egentligen sant. Varför skulle det vara en sanning? Bara föra att du tänker det betyder det inte att det är sant.

- Hjälper den här tanken mig? Hm.. Blir det bättre av att jag tänker såhär? Genom att tänka dessa negativa tankar om sig själv växer tankarna sig större och större. Och egentligen hjälper det ju inte överhuvudtaget. Snarare tvärtom.

- Vilken tanke kan jag tänka för att må lite bättre? Ställ dig frågan. Hjärnan är en problemlösare. När du ställer frågor så blir hjärnan distraherad från tankarna för den måste söka efter svaren. Och plötsligt kanske du hittar en tanke som känns lite snällare. Därmed inte sagt att det botar ångesten helt, men du rör dig iallafall inte neråt i ångestspiralen.

Hur hanterar du ångest?

GLÖM INTE ATT FÖLJA MIG PÅ BLOGLOVIN & INSTAGRAM

Gillar

Kommentarer

feliciabeckius
feliciabeckius,
saramoller
saramoller,
Härligt att du gillar 😊
nouw.com/saramoller