PENGAR och mitt mindset kring det

Mental training & personal growth

Låt oss snacka om något så tabubelagt ämne som pengar. Pengar är lite som sex, men låt mig återkomma till det lite senare. @andreanorrman skrev ett inlägg om pengar och ekonomi och hur tabubelagt det är, och jag tänkte länka till det inlägget, men jag tycks inte hitta det nu. Hur som helst. Ett av mina mål i år är att jobba med mitt mindset kring pengar och åstadkomma en hälsosammare syn på ämnet. Det är verkligen något jag fått upp ögonen på senare tid. För det här med vår syn på pengar är ju inte något vi föds med utan vi får "lära" oss. När vi föds är vår inställning till pengar helt neutral, precis som med allt annat. Men ju äldre vi blir desto större "uppfattning" bildar vi oss kring pengar, och det blir onödigt ofta en negativ inställning. Man ärver ofta känslorna och förhållningssättet från personerna i ens omgivning.

Det härliga i detta är ju att man helt själv kan välja vilka sanningar man vill leva efter. Det finns de som lever med sanningen om att pengar är ett nödvändigt ont, och så finns det de som lever med sanningen om att pengar är något fantastiskt och härligt. Men trots helt olika uppfattning så är det ju inte något alternativ som är mer sant än det andra, allt är ju helt utifrån ens hjärnas programmering. Nu kanske det finns någon som tänker "men, det är klart att man har en positiv inställning till pengar om man har mycket cash på banken", men faktum är att jag fått lära mig att så icke är fallet. Det handlar enbart om ditt sätt att tänka. Så varför inte då försöka ha ett positivt förhållande till pengar? Det handlar ju verkligen inte om hur mycket eller lite man har. 

Ja, men som jag skrev tidigare i inlägget; pengar är som sex. Innan du protesterar nu, låt mig utveckla. Haha! Okej. Alla har någon slags relation till det, men ingen pratar om det. Ingen lär oss något om det (förutom någon enstaka modig själ) men man förväntas kunna det helt per automatik och helst ska man också vara en riktig höjdare och naturbegåvning när det kommer till kritan. Men gud nåde den som pratar om det. Alla vill ha det, mer eller mindre, men ingen vågar erkänna det. Om man mot förmodan pratar öppet om det eller frågar om det är folk snabba med att dunsta på stört, slingra sig, eller mumla något obetydligt. Det behövs för vår överlevnad men ändå ska det vara sådant himla hemlighetsmakeri. Vi skäms om vi inte har det, men vi skäms också för att erkänna att vi vill ha det. Vissa är villiga att göra nästan vad som helst för att få det. Och det kan till och med provocera fram våld, bråk och skilsmässa. Ja, är inte pengar och sex ganska lika ändå? VARFÖR ska det vara så?

Jag har god koll på mina inkomster och utgifter tycker jag. Jag lever i dagsläget på en deltidslön men får det att gå runt ändå, och kan dessutom resa, äga en bil, äta bra och hälsosam mat och unna mig saker jag vill ha. Men saken är den att jag lider av sådan förfärlig pengaångest. Så till den milda grad att jag ibland (i synnerhet i PMS-tider) kan lipa en hel dag av pengaångest, haha. Jag kan angsta över att jag någon gång i livet kommer att ha ett lån, men det har ju de flesta någon gång förr eller senare så egentligen är det ju helt sjukt att jag känner som jag känner. Även fast jag till synes tillhör de rikaste i världen (för in fact hör man till den kategorin om man har tak över huvudet och har råd att köpa mat), så känner jag nästan en konstant stress över pengar. Detta oavsett hur mycket eller lite jag har. Och eftersom jag inte egentligen behöver ha ångest kring pengar det så känner jag givetvis att mitt förhållande till pengar är något jag vill och ska jobba på. Förstår ni lite hur jag menar? Jag vill helt enkelt ha en sund och god relation till pengar. Det blir en intensiv träning och omprogrammering av hjärnan, men så värt det i slutändan.

Kommentera gärna dina tankar kring det här, och hurudan relation du har till pengar. Jag är så nyfiken på hur andra tänker när det kommer till det här ämnet. Låt oss vara lite öppna kring detta viktiga ämne!

GLÖM INTE ATT FÖLJA MIG PÅ BLOGLOVIN & INSTAGRAM

Gillar

Poddar jag lyssnar slaviskt på

Podcast

Let's get to it. Jag lyssnar på galet många poddar. Och detta är något som är SÅ mysigt för mig. Jag älskar formatet ljud överlag, för ljudböcker går minsann också hem. Jag lyssnar på många fler poddar än dessa jag nämner här i inlägget, men här räknar jag upp alla poddar jag lyssnar slaviskt på. Alltså ALLA avsnitt, vareviga ett. Oftast samma dag de ges ut, med några enstaka undantagsfall. Jag lyssnar nästan alltid på en podd. Så fort jag är ensam har jag en podd igång. Ett genomgående tema för poddarna jag lyssnar på är kvinnor som inspirerar.

MÅNDAG

Anja & Alex: Allt är bra | Det här är en ny podd och det har endast kommit ut fyra avsnitt. Men jag älskar den redan. Det är en hälsopodd med en lite annan vinkel än en traditionell podd i samma genre. Jag älskar deras sunda synsätt på det här med träning och hälsa.

Redgert / Dietz | Jag är ett stort fan av Margaux Dietz och hon har tidigare haft två andra poddar som jag också lyssnat på. Men denna podd med Daniel Redgert (vars tidigare podd jag också lyssnade på) älskar jag för att de pratar vitt och brett och bjussar verkligen ordentligt och har flera inslag när de ringer folk, t.ex. i veckans gunilla. Så härligt! Det finns ingen podd man kan jämföra denna med, den känns som en väldigt unik pratpodd.

Rebecca Stellas podcast | Rebecca Stella är bl.a. programledare för paradise hotel. Jag inspireras henne med tanke på att hon har verkligen byggt upp sig själv och sitt varumärke från noll. Nu för tiden bor hon i LA med sin blivande man, är gravid och driver ett eget märke inom kläder och smink. Hon poddar tillsammans med Vanessa Lindblad. Om jag förstått det hela rätt så har denna podd gått i graven nu och kommer ersättas av en ny podd eftersom Vanessa har blivit "en del" av podden, och poddnamnet i dagsläget är lite missvisande.

TISDAG

Alice & Bianca - har du sagt A får du säga B | Bianca Ingrosso är för härlig. Hon kan prata väldigt öppet om det mesta, och det uppskattar jag verkligen. Jag gillar hennes blogg och hon poddar tillsammans med Alice Stenlöf vars blogg jag också brukar läsa, den finns här på nouw. Som poddnamnet säger så är det verkligen ingen censur på dessa bruttor.

Mathilda & Andrea | Den här podden riktar sig säkert till en lite yngre målgrupp än min ålder. Men jag tycker de är sjukt roliga och sköna att lyssna på. Dessutom läser jag bådas bloggar så de har liksom hängt med ett bra tag nu. De tar upp väldigt bra ämnen, bl.a. feminism.

Influencerpodden | En intervjupodd med kända svenska influencers. Jag älskar den här podden eftersom jag fascineras av att få en inblick i livet BAKOM en blogg och sociala media kanaler. Det är inspirerande att höra på folk som faktiskt har digitalt contentskapande som en inkomstkälla.

Paula och Hugos podcast | Paula och Hugo är bloggare och ett par och de pratar mycket om relationer, barn och jobb i sin podd. Förut kom ett nytt avsnitt varje vecka men nu kommer det mer sporadiskt.

ONSDAG

Framgångspodden | En av de bästa poddarna of all time. En intervjupodd av Alexander Pärleros tillsammans med framgångsrika personer. Härifrån får man mycket tips och idéer och jag har lyssnat på så gott som alla 158 avsnitt, ända sedan start. Det här är podden jag och Niklas lyssnar på varje kväll innan vi somnar. Vi ställer timern på poddappen på 15 minuter och har förhoppningsvis somnat innan tiden är ute.

Josefin & Vanja | Den peppigaste och absolut bästa girlpower-podden of allt time. Här får man alltid inspo och ett glatt sinne. Både tjejerna bloggar och jag läser givetvis båda. De jobbar verkligen för det här med att man ska våga slänga sig ut, make it work osv. Pepp på allra högsta nivå!

TORSDAG

Veckans bläcka! | Två svenska kvinnor som bor i LA. De trendspanar, snackar om vardag och aktuella ämnen. Det här är en av mina absolut favoritpoddar.

Relationspodden | Bingo Rimer och Katrin Zytomierska har tidigare varit ett par. De behandlar lyssnarfrågor som handlar om relationer. Den här podden är så oerhört underhållande. Katrin är väldigt rakt på sak och minst sagt frispråkig och Bingo känns mer eftertänksam så oftast får frågorna två helt olika svar. Underhållande minst sagt!

Vattnet går | En förlossningspodd med Nina Campioni och (oftast) kända svenska kvinnor som talar om graviditet och förlossningar. Min fascination för det ämnet kommer nog alltid finnas med. Det är så intressant. Jag har en liten tanke kring att någon gång jobba med mental träning tillsammans med kvinnor i samband med graviditet och förlossning. Hur coolt vore inte det?

FREDAG

Träningspodden | Jessica Almenäs och Lovisa "Lofsan" Sandström snackar om träning och vardagslivet.

Fredagspodden | Klassikern. Hannah och Amanda har hunnit behandla i princip alla ämnen som finns känns det som. Detta är två kvinnor som jag tycker är så inspirerande. Tyvärr kommer denna podd läggas ner om bara någon vecka eller två. Men till min stora lycka kommer de starta en ny podd.

Mitt i livet | Malin Gramer och Katrin Zytomierska snackar om livet i allmänhet. Båda är ju sjukt coola och inspirerande kvinnor även om jag inte håller med om allt som de står för. De pratar om karriär, fritid, barn och livet överlag.

Flygvärdinnepodden | Det här blev snabbt en favorit för mig. Det snackas om flygvärdinnejobbet och livet runt om. Podden är just nu lagd på is men de har hintat om att de eventuellt snart drar igång igen och jag är så taggad för det. Så bra podd.

LÖRDAG

Varför släpps inga bra poddar på lördagar? Ge mig era bästa tips.

SÖNDAG

Forni & Hamilton | En känslopodd om allt från mod, ångest och kärlek till sorg, lycka och hat. Jag har lyssnat på Fornis tidigare poddar och läser hennes blogg så att börja följa denna var självklar sak. De sätter verkligen ord på känslorna och igenkänningsfaktorn är hög.

Två systrar en podd | Det här är en podd med systrarna Victoria Törnegren och Alexandra Bring. Jag har följt dem båda två i vad som känns som en hel evighet. I vanliga fall har de ganska putsade sociala medier och bloggar men i podden är det verkligen avskalat och äkta.

Wahlgren & Wistam | Kanske den roligaste podden ever. Jag kan skratta så jag gråter när jag lyssnar på den här podden. Det är alltså Pernilla Wahlgren och Sofia Wistam som poddar. De har många fasta inslag i podden och de levererar vecka efter vecka.

Livet på läktaren | En ny storfavorit i min poddsamling. Jag inser nu att jag har många favoriter men, haha. Jag fann den för en vecka sedan och jag har redan plöjt igenom alla avsnitt de släppt hittills. Vilket är 27 stycken för att vara exakt. Podden drivs av Sanna Dahlström och Maja Nilsson, som båda är flickvänner till kända fotbollsspelare (John Guidetti och Victor Lindelöf). De snackar om livet som fotbollsfru och deras tankar kring det. Dessutom är de sjukt roliga och väldigt transparenta, vilket jag gillar.


Jah, ni ser ju. Jag har en del att lyssna på.

Men jag har alltid en podd i lurarna och betar utan problem av 4-5 avsnitt på en dag.

Vilken är din favoritpodd? Eller om du är som jag; favoritpoddar?

GLÖM INTE ATT FÖLJA MIG PÅ BLOGLOVIN & INSTAGRAM

Gillar

Allt börjar med en tanke

Mental training & personal growth

Nu är det måndag igen och jag känner mig sjukt taggad inför veckan. Jag var helt slut efter gårdagens poolplaskande, så jag sov - oskojat nu - i 11 timmar inatt. Energiförrådet behövde visst fyllas på en aning. Heh. Men det kan vara bra för det lär säkerligen tömmas lika snabbt ikväll. Jag ingår i en löpgrupp (eller vad man ska kalla det) via vuxeninstitutet, och det drog igång igen för säsongen förra måndagen. Men i ärlighetens namn så stannade jag hemma då och körde cirkelträning på vardagsrumsgolvet. Det var helt enkelt för att termometern visade -14 grader och jag har bara vanliga löptights och var rädd för att frysa ihjäl. Det kändes bäst så. Men idag är det lite "varmare" väder och jag taggad. Jag anar backintervaller..

Jag tänkte ge er något att fundera på såhär måndagen till ära. Har du tänkt på att allt i livet börjar med en tanke? Allt börjar med en till synes liten och obetydlig tanke. Allt du ser omkring dig började någon gång som en tanke. Om inte i ditt eget huvud, så i någon annans huvud. Dina tankar har lett dig dit där du är idag, både på gott och ont. Genom att skapa nya andra typer av tankar kan du också skapa en helt annan verklighet än den du befinner dig i idag. Visst känns det härligt? Men också lite skrämmande?

SÅ HÄR FUNGERAR DITT MINDSET

Tänk dig hela ditt medvetande, ditt mindset, som en buss. Jaja jag vet hur det här låter, men gör det bara.

1. Dina övertygelser kör bussen, dvs busschauffören. Denne tar dig dit du är på väg oavsett om du är medveten eller ej. Du drivs framåt utan att egentligen ha någon kontroll, om du inte medvetet väljer att ta kontroll över övertygelserna.

2. Dina tankar är turistguiden. Turistguiden kan säga åt busschauffören att svänga ratten åt vänster eller höger, gasa på eller sakta i. Denne har alltså den största makten. Dina tankar har makten.

3. Dina ord är assistenten till dina tankar och övertygelser och håller oftast med och lever i enlighet med dem. Men med små förändringar i dina val ord kan du också påverka dina tankar.

4. Dina känslor är bränslet. Utan rätt bränsle kommer du ingenstans.

5. Dina handlingar bygger vägen. Utan dina handlingar, finns det ingen väg att köra på.

Så om du jobbar med dina tankar (turistguiden) och väljer rätt ord (assistent) så kan du på djupet ändra och påverka dina övertygelser (busschauffören) och därmed ta dig dit du vill i livet. Men se till att alltid gå i enlighet med dina känslor (bränslet). För precis som att du inte kan köra en dieselmotor på bensin kan du inte heller göra något som verkligen inte känns rätt. Låter det logiskt?

Du är inte en slav under dina tankar. Det är ditt val av tankar som skapar din verklighet. Det är du som ansvarar för ditt liv. Är det kaos och stress på insidan så är det oftast det på utsidan också, allting kommer inifrån, am I right?

GLÖM INTE ATT FÖLJA MIG PÅ BLOGLOVIN & INSTAGRAM

Gillar